Izbranih je 24 glasbenikov. Foto: EMA
Izbranih je 24 glasbenikov. Foto: EMA
Prvi trije tedni izbora Ema Freš. Foto: EMA
Prvi trije tedni izbora Ema Freš. Foto: EMA

Na izbor Ema Freš in Ema 2022 se je pravočasno prijavilo 127 glasbenikov, strokovna komisija pa je za spletni izbor Ema Freš, ki predstavlja prvo dejanje izbora slovenskega predstavnika na Pesmi Evrovizije 2022, izbrala 24 izvajalcev. Ker so skladbe še vedno v obliki delovnih različic, bodo sledilci Eme in Evrovizije dobili vpogled v ustvarjalni proces nastajanja pesmi. Ema 2022 se bo s prvim delom izbora Ema Freš na spletni strani MMC RTV Slovenija začela že 29. novembra, v štirih tednih pa se bo 24 mladih izvajalcev potegovalo za svojo možnost, da se uvrstijo v finalni izbor Eme Freš, ki bo januarja 2022 na Televiziji Slovenija.

Tri tedne zapored bodo v ponedeljek, torek, sredo in četrtek predstavili po dva izvajalca, prek spletne ankete pa bodo glasovalci vsak dan izbrali enega, ki se bo uvrstil v sobotni tedenski finale. Izmed štirih zmagovalcev dneva bodo glasovalci lahko v novem krogu, prav tako prek spletne ankete, glasovali za dva zmagovalca, enega pa bo izbrala še strokovna komisija.

V sobotnih tedenskih finalnih spletnih oddajah Ema Freš bodo tedenske finaliste pod drobnogled vzeli trije komentatorji, predstavniki mlade generacije glasbenih ustvarjalcev: pevec skupine Joker Out Bojan Cvjetićanin, pevka Eva Boto in raper Arne.

Četrti teden spletnega tekmovanja. Foto: EMA
Četrti teden spletnega tekmovanja. Foto: EMA

V drugem delu tekmovanja Ema Freš se bo januarja 14 finalistov pomerilo v dveh televizijskih oddajah

Vsi trije tedenski zmagovalci se bodo sicer uvrstili v januarski finale izbora Ema Freš. V zadnjem, četrtem tednu spletnega izbora bo preostalih 15 skladb dobilo še eno priložnost, da se uvrstijo v finale. V tednu od 20. do 24. decembra se bodo vsak dan ponovno predstavili trije izvajalci, zmagovalec dnevnega spletnega glasovanja pa se bo uvrstil v januarski finale Eme Freš.

V drugem delu tekmovanja Ema Freš se bo 14 finalistov pomerilo v dveh televizijskih oddajah, ki bodo januarja 2022 na Televiziji Slovenija. Iz vsake oddaje se bosta po dve skladbi uvrstili na osrednji izbor Ema 2022. Eno bo izbralo občinstvo prek telefonskega glasovanja, drugo pa strokovna žirija. Tako se bodo izmed 14 finalistov le štirje uvrstili na izbor Ema 2022, kjer se jim bo pridružilo še 16 uveljavljenih glasbenikov.

EMA freš 2021 – potek izbora

"Upam, da nam bo Ema Freš postregla s kakšnim bombončkom," je povedal Cvjetićanin, ki meni, da se je v zadnjem letu pojvilo veliko novih obrazov z odlično avtorsko glasbo, Eva Boto pa je dodala, da ve, kaj izvajalci doživljajo, da je bila tudi sama pred desetimi leti v enakem položaju – bila je del oddaje Misija Evrovizija. "Meni je kul sodelovati pri Emi Freš, ker nimam pojma o svetu Eme, kaj šele Evrovizije," pa je priznal Arne, ki meni, da je življenje brez novih izkušenj samo siva pustinja.