Duncan je v torek prejel tudi platinasto ploščo za milijardo spletnih prenosov. Foto: EPA
Duncan je v torek prejel tudi platinasto ploščo za milijardo spletnih prenosov. Foto: EPA

Te dni so vse oči uprte v Rotterdam, ki gosti tekmovanje za Pesem Evrovizije prav zaradi zmage Duncana Laurencea leta 2019 v Izraelu. Laurence je zato tudi odprl letošnjo Evrovizijo, in sicer v prvem polfinalu s skladbo Feel Something, ki sta jo producirala skupaj s slovitim nizozemskih didžejem Arminom van Buurenom.

V sobotnem velikem finalu bi moral kot aktualni nosilec evrovizijske krone na oder arene Ahoy še enkrat, kot je vsako leto tradicija pri zmagovalcu, vendar mu je nastop v živo pred milijoni televizijskih gledalcev preprečila okužba.

Velik uspeh zmagovalne pesmi

Blagi simptomi so se pojavili včeraj in rezultat hitrega antigenskega testa je potrdil, da gre za covid-19. "Duncan je zelo razočaran, tega nastopa se je veselil dve leti. Veseli pa smo, da ga boste lahko vseeno videli v sobotnem finalu," je pevčev menedžment potrdil, da si bodo pomagali z uporabo sodobnih tehnologij.

Sorodna novica Izvajalci drug za drugim na oder, 17 jih upa na uvrstitev v evrovizijski finale

Razočarani so tudi organizatorji. "Predvsem zaradi Duncana, ki si je res zaslužil nastop v živo na domačem odru po zmagi leta 2019 in svetovnem uspehu skladbe Arcade. Ne bi mogli biti ponosnejši na njegov nastop v prvem polfinalu in želimo mu čimprejšnje okrevanje," je dejal izvršni producent Sietse Bakker.

Med 24.000 opravljenimi testi 16 pozitivnih rezultatov

Zdravstveni protokoli so na letošnji Evroviziji zelo strogi. Vsi na prizorišču morajo ves čas imeti pri sebi negativni test, ki ni starejši od 48 ur. Od 6. aprila, ko so začeli pripravljati dvorano, so med organizatorji, delavci, prostovoljci, nastopajočimi, spremljevalnimi ekipami in predstavniki sedme sile opravili kar 24.000 testov, od tega jih je bilo le 16 s pozitivnim rezultatom, kar predstavlja zgolj 0,06 odstotka.

V večini primerov je šlo za take, ki so jih "polovili" še pred vstopom na samo prizorišče tekmovanja, ali pa take, ki se tam niso zadrževali pred kratkim. Do danes niti ene okužbe niso povezali neposredno s prizoriščem, so zatrdili organizatorji.