Veselje v zaodrju. Foto: Reuters
Veselje v zaodrju. Foto: Reuters

V torek si je v dvorani Ahoy v Rotterdamu v prvem predizboru nastop v finalu že priborilo deset predstavnikov, med katerimi žal ni bilo slovenske pevke Ane Soklič, ki ji preboj naprej ni uspel.

Veselejši so bili predstavniki Norveške, Izraela, Rusije, Azerbajdžana, Malte, Litve, Cipra, Švedske, Belgije in Ukrajine, ki so prepričali nacionalne žirije posameznih držav in gledalce prek telefonskega glasovanja, da so jih poslali v finale.

Tam jih že čaka t. i. velikih pet – Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija – ter Nizozemska kot zadnja zmagovalka iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael, zmagal pa je Duncan Laurence s skladbo Arcade.

Sorodna novica Ana Soklič: Zagotovo mi bo za vse življenje ostala nepozabna izkušnja

Stavnice praktično nezmotljive

Kot je iz Rotterdama poročala novinarka TV Slovenija Barbara Vidmajer, so bili med favoriti drugega polfinala mladi švicarski pevec z albanskimi koreninami, Bolgarka s prav posebnim glasom, visoko so kotirali tudi Islandci. Zaradi okužbe s koronavirusom zasedba nocoj sicer ni smela nastopiti v živo, ampak so med prenosom uporabili posnetek z druge vaje.

Evrovizija na RTV Slovenija

Sobotni finale bo ob 21. uri na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D. Komentatorka televizijskega prenosa bo Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske žirije pa bo na finalnem večeru sporočila Lorella Flego. Na Valu 202 bosta sobotni finale komentirala Miha Šalehar in Uršula Zaletelj.

Stavnice so preboj v finale poleg omenjenih napovedale tudi Grčiji, Finski, San Marinu, Portugalski, Srbiji, Albaniji in Avstriji. Zanimivo, avstrijska skladba je imela enak naslov kot slovenska – Amen, izvedel pa jo je Vincent Bueno.

Izkazalo se je, da so bile napovedi skoraj 100-odstotno pravilne ... edino presenečenje je bila Moldavija namesto Avstrije, preostalim devetim favoritom pa je preboj naprej uspel.

Velikih pet že v finalu

Zaradi zdravstvenih razmer je v dvorani, ki sicer sprejme 16.000 obiskovalcev, lahko zasedena le petina sedežev, tako da dogodek v živo lahko spremlja 3500 ljudi.

Voditelji so isti vse tri večere – Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager. V spremljevalnem programu sta nocoj nastopila plesalec Ahmad Joudeh in Dez Maarsen, tekmovalec v BMX-kolesarstvu.