Nominirani so bili poleg poljske predstavnice Blanke, Britanke Mae Muller in italijanskega pevca Marca Mengonija – ta je končal na drugem mestu. Foto: Reuters
Nominirani so bili poleg poljske predstavnice Blanke, Britanke Mae Muller in italijanskega pevca Marca Mengonija – ta je končal na drugem mestu. Foto: Reuters

Čeprav je bila krona za Pesem Evrovizije letošnjega leta oddana že maja, so zdaj nagradili tudi tiste, ki so na drugačen način zaznamovali tekmovanje v Liverpoolu. Več kot 80.000 evrovizijskih oboževalcev je namreč prek uradne aplikacije glasovalo v osmih kategorijah. Zmagovalce nagrad so naznanili na YouTubu.

V eni izmed kategorij je s konkurenco pometla tudi slovenska predstavnica, skupina Joker Out. Člani so namreč zaradi svoje očarljivosti z veliko prednostjo osvojili naziv kraljev karizme (Kings of Rizz) – prejeli so kar 54,5 odstotka vseh glasov. Nominirani so bili poleg poljske predstavnice Blanke, Britanke Mae Muller in italijanskega pevca Marca Mengonija – ta je končal na drugem mestu.

Ikona sloga (Style Icon) je postala Francozinja La Zarra, ki so ji glasujoči namenili kar 51,7 odstotka glasov, sledila pa je hrvaška skupina Let 3 s 24 odstotki glasov. Njuna konkurenca sta bili še zasedba iz Nemčije Lord of the Lost in portugalska glasbenica Mimicat.

V kategoriji najbolj ikoničnega dua (Most Iconic Duo), v kateri sta bila nominirana tudi nizozemski duo Mia & Dion in azerbajdžanski glasbeni duet TuranTuralX, sta si absolutno zmago – zbrali sta kar 81,8 odstotka glasov – prislužili Avstrijki Teya & Salena. Na drugo mesto se je uvrstil ukrajinski duo TVORCHI.

Z močnim vokalom (Vocal Powerhouse) je glasovalce presunila Estonka Alika, ki so ji namenili 44,7 odstotka glasov, evrovizijski zmagovalki Loreen pa so namenili drugo mesto s 30,1 odstotka glasov. V kategoriji sta si nominaciji prislužili tudi belgijski predstavnik Gustaph in avstralska zasedba Voyager.

Käärijä si je podredil dve kategoriji

Nesporni kralj koreografije (King of Choreo) je z 48 odstotki postal finska ikona in ljubljenec letošnjega glasbenega tekmovanja Käärijä, ki je z Evrovizije domov odnesel drugo mesto. S 40,8 odstotka glasov se mu je približala Izraelka Noa Kirel. Nominirani sta bili tudi Poljakinja Blanka in Islandka Diljá.

Käärijä je sicer slavil tudi kot zgled v kategoriji, ki je nagradila umetniško vizijo (Exemplary Artistic Vision). Srebro je pripadlo Španki Blanci Paloma. Oba sta se pomerila z Loreen in srbskim predstavnikom Lukom Blackom.

Med tistimi, ki so pozornost pritegnili s svojimi "grivami" (Best Bouffant) so si konkurenco podredile članice češke zasedbe Vesna, ki so si prislužile kar 47,3 odstotka glasov. Drugouvrščena je bila Švedinja Loreen. V kategoriji sta tekmovali še z Avstralci Voyager in Dancem Reileyjem.

Srca občinstva je osvojila Norvežanka Alessandra, ki ji je tako pripadel naziv mis simpatičnosti (Miss Congeniality). Občinstvo je prepričal tudi belgijski predstavnik Gustaph, ki je v bitki z duom Teya & Salena in skupino Voyager pristal na drugem mestu.