Ana Soklič pravi, da se pesem, s katero bo Slovenijo zastopala na Evroviziji 2021, na neki način precej razlikuje od Vode, pesmi, s katero je slavila lani. Foto: BoBo
Ana Soklič pravi, da se pesem, s katero bo Slovenijo zastopala na Evroviziji 2021, na neki način precej razlikuje od Vode, pesmi, s katero je slavila lani. Foto: BoBo

Letošnja EMA bo, kot je znano, drugačna. Zaradi izbruha pandemije covida-19 je namreč lansko evrovizijsko tekmovanje odpadlo, številne države oz. nacionalne medijske hiše pa so se odločile, da bodo v letu 2021 dale priložnost lani zbranemu izvajalcu oz. izvajalki. Tudi RTV Slovenija je izbrala to pot in pripravila natečaj, s katerim so izbirali zgolj pesem, ki jo bo Ana Soklič zapela maja na evrovizijskem odru v Rotterdamu.

Pesem bodo ljubitelji Evrovizije prvič slišali v jutrišnji EMI 2021, ki pa se bo obenem ozrla tudi v preteklost, na šest desetletij slovenskega sodelovanja na slovitem glasbenem tekmovanju.

Pred velikim večerom smo se pogovarjali z letošnjo slovensko evrovizijsko predstavnico. Pogovor si lahko preberete spodaj.


EMA 2021, ki jo bosta vodila Lea Sirk in Nejc Šmit, bo na sporedu v soboto ob 20. uri na TV SLO 1.

Ko ste lani v superfinalu Eme premagali Lino Kuduzović, ste se presrečni in polni energije lotili priprave skladbe Voda za Evrovizijo. Na koncu je vse skupaj padlo v vodo zaradi novega koronavirusa. Kako zelo razočarani ste bili, da so šle vse priprave v nič?
Res je. Tega takrat ni vedel nihče. Vsi smo upali, da se bo stanje umirilo in da bo nekje do lanskega maja vse že “normalno”, morda le kakšne manjše omejitve. Ne samo EU, ves svet se je “ustavil”. Ni mi bilo vseeno. Sama in vsa ekipa okoli mene je trdo garala za dostojno predstavitev. Naredili smo nov revamp, posneli veliki orkester, dodali nov bridge, delali za nastop na velikem odru. Žal ta pesem ni zaživela v polnem sijaju, kot bi si želeli mi vsi. A zdaj nima smisla kriviti razmere, vsem se je to dogodilo.

Sorodna novica "In ne, ni balada" – izbrana evrovizijska skladba za Ano Soklič

RTV Slovenija se je – kot še nekatere druge države – odločila, da izbora EMA 2021 ne pripravi oz. da boste tudi letos vi zastopali državo na evrovizijskem odru. Novico ste verjetno sprejeli z olajšanjem? Da vas epidemija ni oz. ne bo prikrajšala za prislužen evrovizijski nastop?
V trenutku, ko me je RTV Slovenija ponovno predlagala, sem začutila veselje, obenem pa veliko odgovornost. Pravila, kako do nove skladbe, takrat še niso bila dorečena, zato mi je bilo toliko težje. Tudi zato so pričakovanja velika in je odgovornost še toliko večja. Ni lahko s takim nahrbtnikom "želja" stopiti na oder. Do danes še nihče ni napisal pesmi, ki bi bila vsem všeč. Okusi so še vedno različni, in prav je tako. Vsekakor pa upam, da bo letošnja skladba poslušalcem in gledalcem všeč.

Ker je odrska predstavitev celovit projekt, je tukaj veliko dela tudi zunaj glasbenih voda - koreografija, scenografija, videostajling, oblačila, ne nazadnje tudi stroški, finance, sponzorji …

O obsegu priprav na Evrovizijo

To skladbo boste predstavili v soboto na EMI 2021. Kaj nam lahko že zdaj razkrijete o njej?
Na neki način se letošnja skladba precej razlikuje od Vode, je pa tudi res, da ima kar nekaj skupnih imenovalcev. Zelo težko je obrazložiti z besedami. Najraje vidim, da si bodo poslušalci in gledalci sami ustvarili mnenje in svoje predstave. V tem kot glasbenica tudi najbolj uživam.

Lahko povem, da se ekipa zelo trudi z zadnjimi podrobnostmi. Ker je odrska predstavitev celovit projekt, je tukaj veliko dela tudi zunaj glasbenih voda – koreografija, scenografija, videostajling, oblačila, ne nazadnje tudi stroški, finance, sponzorji … Ob tem bi se rada zahvalila vsem sodelavcem na nacionalki, s katerimi odlično sodelujemo. Vsak na svoj način prispeva, da naredimo najboljše, kar zmoremo, in presenetimo tudi mnogo večje in vplivnejše države.

Pri nastajanju skladbe je sodeloval tudi tuji avtor. Lahko poveste, za koga gre in kaj je prispeval?

Drži. Zaupam vam lahko, da je soavtor že nizal zmage, tudi na Evroviziji, prav tako je sodeloval z imeni, ki jih vsi dobro poznamo. Več pa boste izvedeli na Emi.

Glede na to, da ste za svojo udeležbo na Evroviziji vedeli že nekaj časa, me zanima, koliko ste se že pripravili – s tem mislim na sam nastop, videospot ipd. Kdaj ste se že lotili dela?

Resno sem začela razmišljati takoj po končanem razpisu. Zanimalo me je, kako drugi vidijo mene, kakšne skladbe so si zamislili. Bilo je kar nekaj dobrih pesmi, zelo primernih za radijsko vrtenje. A kot vemo, Evrosong se tudi "gleda", v tistih treh minutah je treba gledalca "zaposliti" z vsemi čutili …

Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj
Foto: RTV Slovenija/Adrijan Pregelj

In ne nazadnje, kar je zame izredno pomembno, na oder moraš priti z zgodbo oz. s sporočilom, ki ti daje možnost dobrega nastopa, prepričljivosti. To so bile dileme, vedela sem, da me čaka še veliko dela.

Vemo, da je pomemben element dobre uvrstitve na Evroviziji tudi promocija pred samim dogodkom. Za zdaj ni jasno niti, kako bo Evrovizija sploh potekala, kako pa boste vi svojo skladbo že pred tem predstavljali Evropi?
Res je. Še nekaj časa ne bomo vedeli, po kakšnem scenariju se bo dogodek odvil. Vsekakor pa ne moremo računati na gostovanja, ki so običajno del promocije pred samo Evrovizijo. A na srečo nam je tu v pomoč tudi vsa tehnologija, ki nam je na voljo, tako da bomo na ta način lahko prisotni, kjer koli bomo želeli. Prvi korak pri sami promociji pa je vsekakor skladba za vse, ki si jo bodo želeli poslušati večkrat. Ta bo na voljo na vseh pretočnih platformah v dneh po EMI. Vse nadaljnje promocijske dejavnosti pa boste lahko spremljali na mojih družbenih omrežjih in profilih EMA Evrovizija.

Bilo je kar nekaj dobrih pesmi, zelo primernih za radijsko vrtenje. A kot vemo, Evrosong se tudi "gleda", v tistih treh minutah je potrebno gledalca "zaposliti" z vsemi čutili …

O naboru skladb, ki so prispele na natečaj

Lani, po zmagi na EMI, ste med drugim opozorili, kako težko je v Sloveniji uspeti na glasbenem področju. Trenutno so razmere še toliko zahtevnejše, saj zaradi prepovedi javnih dogodkov in drugih omejitev, povezanih z epidemijo, ni koncertov ali kakršnih koli glasbenih prireditev. Kako to vpliva na vas?
Nam vsem je težko, nisem nobena izjema. Verjamem pa, da je v tem karantenskem času mogoče tudi v miru premisliti in izkoristiti te turobne trenutke za ustvarjanje novih idej, načrtov … Vsi vemo, da se bo stanje slej ko prej normaliziralo. Sama menim, da bo živih koncertov čedalje več, saj si jih občinstvo tudi močno želi.

Ste torej tudi vi med epidemijo tako kot nekateri drugi glasbeniki našli več časa za ustvarjanje? Lahko pričakujemo tudi kakšen nov album?
Bilo je seveda veliko organizacijskih del, čutila sem odgovornost do občinstva, do RTV Slovenija, ki mi je zaupala ponoven nastop, tako da prav veliko nisem imela časa razmišljati o naslednjih korakih. A to mojih načrtov ne bo veliko spremenilo. Predvsem si želim produkcijsko dodelati nekaj mojih avtorskih skladb, pripraviti svež glasbeni material za nastope pred živim občinstvom. Idej je veliko, po Evrosongu računam na malo zatišja, da se zbistri glava in da v miru prespim celotno dogajanje in grem novim izzivom naproti.