Foto: Reuters
Foto: Reuters

Leta 2019 ustanovljena raperska zasedba iz mesta Kaluš je prepričana, da njihov uspeh ne pomeni le uspeha Ukrajine na Evroviziji, ampak je tudi izjemna zmaga za ukrajinsko glasbo, za katero upajo, da bo javnost zdaj bolj pozorna nanjo.

Sorodna novica Zmagala je solidarnost: Ukrajina na krilih podpore Evropejcev osvojila Evrovizijo

"V teh dneh ima vsakršna zmaga za Ukrajino velik pomen. Tu smo, da bi dokazali, da sta ukrajinska kultura in glasba živi ter da imata svoj prav poseben zvok in podpis. Lahko poslušate ukrajinsko glasbo, gledate ukrajinske filme in obiščete Ukrajino," so povedali na tiskovni konferenci po zmagi.

"Poleg nas imamo v naši državi ogromno nadarjenih glasbenikov in ustvarjalcev. Radi bi, da podprete tudi njih in jim sledite."

Zasedba je zelo ponosna na svojo zmago in so močno uživali tudi na celotni poti do tega trenutka, vse, odkar so Stefanio predstavili na ukrajinskem izboru za pesem Evrovizije.

Pesem je bila po izbruhu vojne v Ukrajini 24. februarja vseskozi prva na stavnicah, že pred tem pa je bila v peterici. "V tem času smo potovali po vsej Evropi in pogosto slišali to pesem. To nam je bilo resnično v veselje, slišati Stefanio po vsej Evropi."

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Upajo na Evrovizijo 2023 v "novi, mirni Ukrajini"

Zmagovalka Evrovizije je po tradiciji gostiteljica tekmovanja naslednje leto, v primeru Ukrajine je to glede na trenutni položaj pod vprašajem. Fantje iz Kaluša upajo, da jim vseeno uspe organizirati Evrovizijo 2023 – v mirnejši Ukrajini.

"Naslednje leto bo Ukrajina z veseljem gostila Evrovizijo – in celotno Evropo v novi, integrirani, sreči Ukrajini. Prezgodaj je govoriti o naših načrtih, ampak bomo, seveda, storili vse, kar je v naši moči, da organiziramo Evrovizijo v novi, mirni Ukrajini," so povedali.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Kot so fantje poudarili že pred zmago, Stefania ni politična pesem, saj je bila napisana pred vojno, in sicer v čast mami ustanovitelja skupine Olega Psjuka.

Ta je na konferenci povedal, da mu mame še ni uspelo poklicati, da pa ji je poslal SMS. "V Ukrajini je precej pozno, zato sem se odločil, da jo pokličem jutri," je dejal.

In kaj čaka Kalush Orchestra po Torinu, glede na to, da se morajo vrniti v nemirno domovino? "Da smo lahko pripotovali v Torino, smo potrebovali posebno začasno dovoljenje, ki se bo izteklo čez dva dni. Tako da bomo čez dva dni spet v Ukrajini. Težko je reči, kaj bomo storili zdaj, ker še nikdar nismo zmagali na Evroviziji! Ampak kot vsi Ukrajinci, se bomo bojevali – in bojevali do konca."