Foto: Reuters
Foto: Reuters

Ukrajinska skladba Stefania, pod katero so se podpisali člani zasedbe Kalush Orchestra (Ivan Klimenko, Oleg Psjuk, Igor Didenčuk, Timofilij Muzičuk in Vitalij Dužik), je na koncu osvojila kar 631 točk (439 samo s telefonskim glasovanjem) in premočno premagala drugouvrščenega Britanca Sama Ryderja, ki je zbral 165 točk manj oz. 466. Tretje mesto je pripadlo Španki Chanel s skladbo SloMo (459 točk).

To je že tretja evrovizijska zmaga za Ukrajino, ki se je temu tekmovanju pridružila šele leta 2003. V 15 nastopih se je prav vsako leto uvrstila v finale. Petkrat je končala med najboljšimi tremi, to pa je že njena tretja zmaga – prvič je leta 2004 zmagala Ruslana s skladbo Wild Dances, leta 2016 pa Džamala s pesmijo 1944.

Kdo so Kalush Orchestra?

Kalush Orchestra je ukrajinska skupina hiphopa, ki z različnimi ljudskimi glasbili združuje etnomotive s sodobnimi zvoki.

Skupina je dobila ime po ukrajinskem mestu Kaluš. Leži ob vznožju Karpatov in se uporablja kot maskota, ki navdihuje skupino, da v svoje pesmi vključi različne ljudske elemente in pristno ukrajinsko glasbo. Poleg tega je domače mesto člana skupine Olega Psjuka.

27-letni pevec skupine zasedbe Oleg Psjuk je še pred finalom v pogovoru z novinarji dejal, da je pesem Stefania predvsem hommage mami. Kot je poudaril, je etnopesem s pridihom hiphopa in ukrajinskega rapa nepolitična pesem ter ni pesem o vojni. Pravila tekmovanja namreč izrecno prepovedujejo politične opredelitve na odru.

"Pesem je bila napisana že dolgo pred izbruhom vojne. V njej ni niti besede o vojni," je poudaril Psjuk. "Ko se je začela vojna v Ukrajini, so številni začeli razbirati nove pomene besedila ter enačiti mater in Ukrajino. Pesem zdaj številnim v Ukrajini nekaj pomeni. Po našem (evrovizijskem) nastopu upamo, da bo to veljalo tudi za številne v Evropi," je še povedal.

Zmagovalka Evrovizije 2022: Ukrajina: Kalush Orchestra – Stefania

In kako je potekal večer? Najprej je vseh 25 izvajalcev odpelo svoje skladbe. Potem so svoje glasove sporočile prve strokovne žirije iz posameznih držav, ki so svoje glasove sicer oddale že v petek zvečer, po generalki. Slovensko žirijo so, tako kot v prvem polfinalu, sestavljali Alenka Godec (predsednica), Lucija Harum, Gaber Radojevič, Arne Međedović in Tilen Artač. Kot je znano, glasovi žirije predstavljalo polovico glasov posamezne države, na koncu so jim prišteli še glasove "ljudstva" oz. telefonskega glasovanja.

Prva se je oglasila Nizozemska, ki je 12 točk dala Grčiji, San Marino je najvišje število točk namenil Španiji, prav tako Severna Makedonija in Malta. Ukrajinska strokovna komisija je 12 točk podarila Združenemu kraljestvu, albanska pa Italiji. Estonija je 12 točk poslala na Švedsko, Azerbajdžan pa Samu Ryderju (Združeno kraljestvo).

Portugalci so 12 točk namenili sosednji Španiji, nemška strokovna žirija pa Združenemu kraljestvu, enako so se odločili tudi Belgijci. Norvežani so najbolje ocenili grško pesem, Izrael pa švedsko. Poljska je največ točk namenila Ukrajini, Grčija pa Azerbajdžanu. Moldavija je največje število točk podelila sosedi Ukrajini, Bolgarija pa je 12 točk poslala Grčiji.

Točke strokovnih žirij. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Točke strokovnih žirij. Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Srbska žirija je z največjim številom točk nagradila Azerbajdžan, Islandija pa švedsko izvajalko Cornelio Jacobs. Ciper je sledil tradiciji in najvišje število točk podelil Grčiji, Latvija pa je 12 točk poslala Ukrajini. Španska žirija je najbolje ocenila Azerbajdžan, Švica je največ glasov namenila Grčiji, prav tako Danska.

Armenska strokovna žirija je nagradila Španijo, Romunija pa Ukrajino. Irci so 12 točk poslali v Španijo, iz Slovenije pa je 12 točk odpotovalo v sosednjo Italijo. Iz Gruzije je šlo najvišje število točk Združenemu kraljestvu, iz Zagreba pa v Beograd. Litva je največ točk poslala Ukrajini, Avstrija pa v London. Finci so tradicionalno z najvišjim številom točk nagradili sosede Švede, podobno so se odločili tudi v Združenem kraljestvu. Švedska žirija je izbrala Španijo, enako tudi avstralska.

Glasovi slovenskega "glasu ljudstva":

1 točka Nizozemski
2 točki Litvi
3 točke Norveški
4 točke Španiji
5 točk Švedski
6 točk Italiji
7 točk Moldaviji
8 točk Grčiji
10 točk Ukrajini
12 točk Srbiji

Predzadnja je glasove oddala Češka – 12 točk je poslala v Združeno kraljestvo, zadnja pa je glasovala gostiteljica, Italija, ki je največ točk podelila Nizozemski.

Nato pa so prišteli še glasove telefonskega glasovanja. Daleč največ, 439 glasov, je prejela Ukrajina.

Zapleti pri glasovanju strokovnih žirij v šestih državah

Tokratno Evrovizijo so očitno spremljali manjši zapleti, povezani z glasovanjem. Z nekaterimi državami namreč ni bilo mogoče vzpostaviti videopovezave, zato je glasove razkril kar glavni izvršni direktor Evrovizije Martin Österdahl. Pozneje so z EBU-ja sporočili, da so med drugim polfinalom zaznali "določene nepravilnosti" pri glasovanju v šestih državah, zato so glasove strokovnih žirij v teh državah – tako v polfinalu kot pozneje v finalu – "izbrisali" in jih nadomestili s preračunanimi, ki so jih dobili s pomočjo računalniškega algoritma, ki je temeljil na preteklih glasovanjih.

Končno število točk. Foto: TV Slovenija
Končno število točk. Foto: TV Slovenija
Pesem Evrovizije 2022, izbor iz Torina
MestoDržavaIzvajalecPesemGlasovi žirijeGlasovi občinstvaSkupaj
1.UkrajinaKalush OrchestraStefania (Стефанія)192439631
2.Združeno kraljestvoSam RyderSpace Man283183466
3.ŠpanijaChanelSloMo231228459
4.ŠvedskaCornelia JakobsHold Me Closer258180438
5.SrbijaKonstraktaIn corpore sano87225312
6.ItalijaMahmood / BLANCOBrividi158110268
7.MoldavijaZdob și Zdub in Advahov BrothersTrenulețul14239253
8.GrčijaAmanda Georgiadi TenfjordDie Together15857215
9.PortugalskaMaroSaudade, saudade17136207
10.NorveškaSubwoolferGive That Wolf a Banana36146182
11.NizozemskaS10De diepte12942171
12.PoljskaOchmanRiver46105151
13.EstonijaStefanHope4398141
14.LitvaMonika LiuSentimentai3593128
15.AvstralijaSheldon RileyNot the Same1232125
16.AzerbajdžanNadir RustamliFade to Black1033106
17.ŠvicaMarius BearBoys Do Cry78078
18.RomunijaWrsLlámame125365
19.BelgijaJérémie MakieseMiss You59564
20.ArmenijaRosa LinnSnap402161
21.FinskaThe RasmusJezebel122638
22.ČeškaWe Are DomiLights Off33538
23.IslandijaSysturMeð hækkandi sól101020
24.FrancijaAlvan and AhezFulenn9817
25.NemčijaMalik HarrisRockstars066

Kako je potekal finalni večer?

Finalni večer izbora za Pesem Evrovizije 2022 je sicer odprla predstavnica Češke, zasedba We Are Domi s pesmijo Lights Off, sklenil pa ga bo predstavnik Estonije Stefan s pesmijo Hope.

Poleg njih smo slišali še predstavnika Romunije WRS-a (Llámame), predstavnico Portugalske MARO (Saudade, Saudade), finske rokerje The Rasmus (Jezebel), švicarskega pevca Mariusa Beara (Boys Do Cry), Francijo je predstavljala zasedba Alvan & Ahez (Fulenn), Norveško Subwoolfer (Give That Wolf A Banana), Armenijo pa Rosa Linn (Snap).

Sorodna novica Video: "Razred" 2022, finale Evrovizije. Kdo si po vašem zasluži petko, kdo enko?

Gostitelje, Italijo, sta zastopala Mahmood & Blanco (Brividi), še eno izmed velike peterice, Španijo, pa Chanel (SloMo). Drugo deseterico nastopajočih je začela nizozemska pevka S10 (De Deipte), sledil je nastop ukrajinske zasedbe Kalush Orchestra (Stefania), pa nemškega glasbenika Malika Harrisa (Rockstars) in pevke iz Litve Monike Liu (Sentimentai). Številka 15 je pripadala azerbajdžanskemu pevcu Nadirju Rustamliju (Fade To Black), sledil je predstavnik Belgije Jérémie Makiese (Miss You) in za njim grška glasbenica Amanda Georgiadi Tenfjord (Die Together).

Letošnji gostitelji so bili Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika. Foto: EBU
Letošnji gostitelji so bili Laura Pausini, Alessandro Cattelan in Mika. Foto: EBU

Pesem Evrovizije 2022 lahko spremljate na MMC-jevem evrovizijskem portalu, na Facebooku, Instagramu in YouTubovem kanalu. Več o samem izboru za Pesem Evrovizije 2022 pa lahko spremljate na uradni spletni strani www.eurovision.tv.

Islandijo je zastopala zasedba Systur (Með Hækkandi Sól), Moldavijo pa Zdob şi Zdub & Advahov Brothers (Trenulețul). Številko 20 je imela švedska pevka Cornelia Jakobs (Hold Me Closer), za njo je na oder stopil avstralski glasbenik Sheldon Riley (Not The Same), sledil je Sam Ryder iz Združenega kraljestva (Space Man). Zadnja trojica na odru je bila: Poljak Ochman (River), predstavnica Srbije Kostrakta (In Corpore Sano) in Estanonec Stefan (Hope).

Večer je minil brez slovenskih predstavnikov, celjske skupine LPS, ki se ji s skladbo Disko v torek ni uspelo uvrstiti v finale. Kot je razvidno s podatkov, objavljenih na uradni spletni strani, so prejeli skupno 15 točk, 8 od hrvaških gledalcev in skupno sedem od žirij Hrvaškje (5), Nizozemske (1) in Moldavije (1).

Za glasbeno popestritev večera sta ob lanskih zmagovalci, ki so Evrovizijo tretjič pripeljali v Italijo, Måneskin, poskrbela dva izmed trojice voditeljev - Laura Pausini, ki je zapela venček svojih uspešnic, in Mika, ki je prav tako opomnil na svojo glasbeno kariero. Måneskin so sicer predstavili svoj novi singl Supermodel, ki napoveduje istoimenski album ter (že razprodano) turnejo.