Foto: AP
Foto: AP

Slovenska zasedba Joker Out je v finalnem izboru skupno prejela 78 točk, kar jo je uvrstilo na končno 21. mesto. Med strokovnimi žirijami so našim predstavnikom na sklepnem večeru največ točk (12) podelili Srbi, šest so nam jih namenili avstrijski in češki strokovnjaki, pet hrvaška žirija, tri ukrajinska in eno britanska.

Pričakovano smo v telefonskem glasovanju največ glasov in 12 točk prejeli od južnih sosedov, slovensko občinstvo pa je Hrvatom vrnilo uslugo, veliko točk so nam v finalu namenili tudi Srbi in Finci, ki so se zaljubili v "bromanco" Bojana Cvjetićanina in Käärije.

Kako smo v finalu glasovali Slovenci?

12 točk - Hrvaška
10 točk - Finska
8 točk - Italija
7 točk - Albanija
6 točk - Srbija
5 točk - Norveška
4 točke - Švedska
3 točke - Francija
2 točki - Belgija
1 točka - Poljska

Če bi odločalo zgolj slovensko občinstvo, bi prihodnje leto Evrovizijo gostili Hrvatje, ki so jih predstavljali Let 3 s skladbo Mama ŠČ!

Kdo je za Slovenijo glasoval v polfinalu?

V polfinalnem izboru so fantje morali čakati vse do zadnjega, da so izvedeli, ali so se uvrstili v veliki finale. Kljub napetosti je hitro postalo jasno, da so se Joker Out v finale uvrstili suvereno, prejeli so namreč 103 točke, kar je zadoščalo za peto mesto drugega predizbora.

Po prvem evrovizijskem nastopu so Slovencem največ točk, dvanajst, namenili Španci, Romuni in Poljaki, deset so jih prispevali Avstrijci in osem Avstralci. Po sedem sta jih dodali baltski Litva in Estonija, šest točk so nam namenili Ukrajinci, pet Armenci, štiri pa Albanci. Sicer manjši, a še kako pomemben prispevek petnajstemu finalnemu nastopu slovenskih glasbenikov so dodali še Belgijci in Britanci s tremi točkami, Danska, Ciper in Grčija z dvema ter Gruzija in Islandija z eno.

Skupno je tako Slovenija od drugih sodelujočih oz. do glasovanja upravičenih držav v drugem polfinalu prejela 97 točk, preostanek (šest točk) pa je dobila v glasovanju "preostalega sveta".

Slovenski gledalci so sicer v polfinalu najbolj podprli albansko družinsko zasedbo Kelmendi (Albina & Familja Kelmendi), 10 točk so namenili avstrijskemu duetu, 8 Poljski, 7 Belgiji, 6 Avstraliji, 5 Estoniji, 4 Cipru, 3 Islandiji, 2 Litvi in eno točko Armeniji.

Estonija za las v finale, v katerem pa je bila na koncu kar 8.

Bolje od Slovenije so se v polfinalu odrezale Avstralija (149 točk), Avstrija (137), Poljska (124) in Litva (110). Zanimivo je na primer, da se je Estonija s predstavnico Aliko v finale prebila za las, z 10. mestom, na koncu pa veliki finale končala na zelo visokem 8. mestu, torej mesto pred zmagovalci drugega polfinala, Avstralci. Tudi Belgijec Gustaph, ki je bil v polfinalu "šele" osmi, je svoj rezultat v finalu močno izboljšal, saj je bil na koncu sedmi.

Pa še ena zanimivost: v "slovenskem polfinalu" sta kar dve državi na koncu ostali povsem brez točk, San Marino z zasedbo Piqued Jacks in Romun Theodor Andrei.

Uvrstitve slovenskih skladb na finalnih izborih Evrovizije

1X Band - Tih deževen dan: 22. mesto (9 točk)
Darja Švajger - Prisluhni mi: 7. mesto (84 točk)
Regina - Dan najlepših sanj: 21. mesto (16 točk)
Tanja Ribič - Zbudi se: 10. mesto (60 točk)
Vili Resnik - Naj bogovi slišijo: 18. mesto (17 točk)
Darja Švajger - For a Thousand Years: 11. mesto (50 točk)
Nuša Derenda - Energy: 7. mesto (70 točk)
Sestre - Samo Ljubezen: 13. mesto (33 točk)
Karmen Stavec - Nanana: 23. mesto (7 točk)
Alenka Gotar - Cvet z juga: 15. mesto (66 točk)
Maja Keuc - No One: 13. mesto (96 točk)
Tinkara Kovač - Round and Round: 25. mesto (9 točk)
Maraaya - Here for You: 14. mesto (39 točk)
Lea Sirk - Hvala ne: 22. mesto (64 točk)
Zala Kralj in Gašper Šantl - Sebi: 15. mesto (105 točk)
Joker Out - Carpe Diem: 21. mesto (78 točk)