Ležerna poza Damiana Davida na novinarski konferenci. Foto: Reuters
Ležerna poza Damiana Davida na novinarski konferenci. Foto: Reuters

Letošnja Evrovizija je na družbenih omrežjih sprožila veliko debat in s tem številne, tudi zabavne, objave. Najbolj pa je razburil kratek izsek neposrednega prenosa, na katerem je videti, kot da pevec zasedbe Damiano David uživa kokain.

Čeprav video ne vključuje nobenega dokaza o obstoju kokaina na mizi, so se po spletu razširile trditve, da ga je član skupine Måneskin na mizi imel. David je dejal, da je zgolj pobiral steklo po tleh, potem ko je članu Thomasu Raggiju kozarec padel z rok.

Pozneje so se člani na družbenih omrežjih zapisali, da so šokirani nad govoricami nekaterih ljudi, da je jemal mamila. "Smo proti mamilom, nikoli nismo uživali kokaina," so zapisali in dodali, da so se pripravljeni tudi testirati, saj nimajo ničesar skrivati. David je tudi na tiskovni konferenci pojasnil, da mamil ne uživa. "Ne, prosim, ne govorite tega. Ne uživam kokaina," je še poudaril.

Video: Trenutek, o katerem govori vsa Evropa

Oglasila se je tudi Evropska radiodifuzna zveza in zapisala, da se očitkov zavedajo, okoliščine pa preverjajo. Pojasnili so, da bodo člani zasedbe po prihodu v domovino opravili prostovoljni test na mamila: "Opraviti so ga želeli že sinoči, a EBU tega ni mogel tako hitro organizirati." Ob tem so dodali še, da so pod mizo italijanske delegacije res našli koščke stekla, kar potrjuje izjavo članov zasedbe, da je David zgolj pobiral steklo s tal.

Zasedbo ob vrnitvi v domovino pričakale čestitke – in neprijetna vprašanja

Ob vrnitvi v domovino so člane zasedbe na letališču Leonardo da Vincija pričakali navdušeni rojaki in predstavniki sedme sile, ki so najprej postavili prav neprijetna vprašanja. Člani zasedbe so v en glas ponovili, da kokaina na mizi ni bilo, kar nameravajo dokazati tudi z jutrišnjim testom na mamila. "Želimo utišati govorice," je odločen David.

Basistka Victoria De Angelis pa je poudarila, da je zloraba mamil v nasprotju z etosom in sporočilom njihove glasbe: "Smo odločno proti kokainu in zlorabi drog. Tega ne bi nikoli storili, zato smo šokirani, ker toliko ljudi verjame, da bi."

Veselje ob vrnitvi v domovino. Foto: Reuters
Veselje ob vrnitvi v domovino. Foto: Reuters

Obtožbe o jemanju kokaina so sicer najglasneje odmevale v drugouvrščeni Franciji, kjer so o tej temi poročali tako rekoč vsi mediji, za stališče do tega pa so v nedeljski pogovorni oddaji povprašali celo zunanjega ministra Jean-Yvesa Le Driana. "Če je potreba, da opravijo test, bodo pač morali opraviti test," je diplomatsko odvrnil Le Drian.

Doma so sicer Måneskin pričakali navdušeni Italijani, ki so na tretjo evrovizijsko zmago čakali 31 let (od Tota Cotugna in Insieme: 1992 leta 1990), za dosežek pa je zasedbi in RAI-ju čestital tudi državni vrh.

Davidove noge, penina in škornji

Pester evrovizijski večer se je sicer sklenil z novinarsko konferenco, ki jo je popestrilo tudi praznovanje s penino, predvsem pa edinstven odnos pevca italijanske skupine, ki je užival v svoji zmagi.

Šale so se vrstile tudi na račun, da bo prihodnje leto Italija tista, ki bo gostila Evrovizijo, s tem pa prihaja tudi velik finančni zalogaj.

Amanda Holden in podeljevanje točk

Britanska igralka Amanda Holden je vznemirila množico, ko je dodeljevanje točk Združenega kraljestva pospremila s šalo. Dober večer je namreč zaželela v angleščini, francoščini in nizozemščini ter pripomnila: "Nimam pojma, kateri izraz je iz katerega jezika."

S tem se je želela ponorčevati iz stereotipa, da prebivalci Velike Britanije poleg angleščine ne znajo nobenega drugega jezika. S svojo potezo pa je sprožila val neodobravanja. Zvezdnica naj bi služila predvsem kot dokaz, zakaj Evropa ne mara prebivalcev njihove države. Po mnenju nekaterih naj bili zaradi nje videti kot nevedni in arogantni ljudje, poroča Independent.

Združenemu kraljestvu (spet) nihče ni dal točk

Združeno kraljestvo se je znašlo na 26. mestu, izmed sodelujočih držav pa jim niti ena ni naklonila točke.

Nekateri so prepričani, da je bil razlog za slabo uvrstitev tudi brexit – politika.

"Evrovizijska superliga"

Nekateri so se pošalili na račun spornega namena ustanovitve nogometne Superlige. Tako so napovedali, da se bodo Litva, Malta in Islandija ali pa Združeno kraljestvo, Nemčija in Španija odcepili in ustanovili Evrovizijsko Superligo.

Francija in Švica dobili "sumljivo veliko točk"

Veliko uporabnikov družbenih omrežij se ni strinjalo s tem, da sta Švica in Francija dobivali toliko točk.

Drugi pa menijo, da sta bili posebno Malta in Islandija oropani dobrega rezultata.

Posebni učinki grškega nastopa

Duhove pa je buril tudi nastop Grčije, ki je pri svoji pesmi uporabljala posebne učinke in nastopila pred zelenim ozadjem, ki ga na kameri, kot je znano, ni videti. Njeni plesalci so bili tako na zaslonu videti kot "možje brez obrazov", v živo pa zgolj v zeleno-belo kombinacijo oblečeni moški.

V primeru zmage Islandije so gledalci že izbrali voditelja

Smeh na obrazu pa je narisal tudi islandski podeljevalec točk, ki ni bil videti ravno navdušen.