Kdo bo slavil na 65. Evroviziji? Vse bo jasno v nedeljo zgodaj zjutraj. Foto: Reuters
Kdo bo slavil na 65. Evroviziji? Vse bo jasno v nedeljo zgodaj zjutraj. Foto: Reuters

Finalni večer izbora za pesem Evrovizije 2021 bo tako odprla ciprska predstavnica Elena Tsagrinou s svojo energično skladbo El Diablo, sklenila pa Senhit iz San Marina s še eno plesno pesmijo, Adrenalina.

Kot je znano, so si v torek finalni evrovizijski nastop pripeli in priplesali predstavniki in predstavnice Norveške, Izraela, Rusije, Azerbajdžana, Malte, Litve, Cipra, Švedske, Belgije in Ukrajine, v četrtek pa so strokovne komisije in gledalci v finale poslali še izvajalce iz Albanije, Srbije, Bolgarije, Moldavije, Portugalske, Islandije, San Marina, Švice, Grčije in Finske.

Mesta v finalu so imeli že rezervirani predstavniki t. i. velike peterice (Francije, Španije, Italije, Združenega kraljestva in Nemčije) ter Nizozemske, ki je po zaslugi zmagovalca iz leta 2019 Duncana Laurencea tudi gostiteljica tekmovanja.

Evrovizijska sobota na RTV Slovenija

Sobotni finale bo ob 21. uri na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D. Komentatorka televizijskega prenosa bo Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske žirije pa bo Evropi sporočila Lorella Flego.

Na Valu 202 bosta sobotni finale komentirala Miha Šalehar in Uršula Zaletelj, v pogovoru z Nejo Jerant pa bo različne vidike Evrovizije pomagala osvetliti Klavdija Kopina z MMC-ja.

Dogodek bomo v posebni aplikaciji v živo spremljali tudi na MMC-ju.

Na stavnicah sicer najvišje kotirajo predstavniki Italije, zasedba Måneskin, s pesmijo Zitti E Buoni, sledi jim šanson z naslovom Voila francoske predstavnice Barbare Pravi, na tretjem mestu na stavnicah pa vztraja mlada Maltežanka Destiny Chukunyere s pesmijo Je Me Casse. 18-letni Destiny sicer evrovizijska zmaga in oder nista tuja, saj je pred leti že slavila – leta 2015 je namreč očarala na mladinski izvedbi tekmovanja Junior Eurovision. Mimogrede, tistega leta je na tem tekmovanju Slovenija z Lino Kuduzović dosegla svojo najboljšo uvrstitev, 3. mesto.

Tudi Barbara Pravi je tesno povezana z mladinsko Evrovizijo - je namreč soavtorica skladbe J'imagine, s katero je lani na tem tekmovanju prvo francosko zmago pripela Valentina, že leto prej pa je 28-letna avtorica, pevka in igralka s srbsko-iranskimi koreninami sodelovala pri nastajanju pesmi Bim bam toi, s katero se je Carla na mladinski Evroviziji zavihtela na peto mesto.

Sorodna novica "V Italiji rock ni bližnjica do uspeha"

Dobro sicer kaže tudi 22-letnemu Švicarju Gjonu Muharremaju (Gjon's Tears) z balado Tout l'Univers, pa tudi ukrajinski zasedbi Go_A s pesmijo Shum in Islandcem Daði & Gagnamagnið, ki bodo zaradi potrjene okužbe v zasedbi "nastopili" s posnetkom z druge vaje. Na stavnicah sledijo še finska (Blind Channel) in portugalska zasedba (The Black Mamba) ter predstavnica San Marina, preostalim pa poznavalci napovedujejo manj kot odstotek možnosti za končno zmago.

A Evrovizija je vedno nepredvidljiva, o zmagovalcu bomo lahko z gotovostjo govorili šele v zgodnjih nedeljskih jutranjih urah.

Vrstni red nastopajočih v sobotnem finalu:

1. Ciper: Elena Tsagrinou – El Diablo
2. Albanija: Anxhela Peristeri – Karma
3. Izrael: Eden Alene – Set Me Free
4. Belgija: Hooverphonic – The Wrong Place
5. Rusija: Manizha – Russian Woman
6. Malta: Destiny – Je Me Casse
7. Portugalska: The Black Mamba – Love Is On My Side
8. Srbija: Hurricane – Loco Loco
9. Združeno kraljestvo: James Newman – Embers
10. Grčija: Stefania – Last Dance
11. Švica: Gjon's Tears – Tout l'Univers
12. Islandija: Da∂i Freyr og Gagnamagni∂ – 10 Years
13. Španija: Blas Cantó – Voy A Querdarme
14. Moldavija: Natalia Gordienko – SUGAR
15. Nemčija: Jendrik – I Don't Feel Hate
16. Finska: Blind Channel – Dark Side
17. Bolgarija: Victoria – Growing Up is Getting Old
18. Litva: The Roop – Discoteque
19. Ukrajina: Go_A – Shum
20. Francija: Barbara Pravi – Voilà
21. Azerbajdžan: Efendi – Mata Hari
22. Norveška : TIX – Fallen Angel
23. Nizozemska: Jeangu Macrooy – Birth of a New Age
24. Italja: Måneskin – Zitti E Buoni
25. Švedska: Tusse – Voices
26. San Marino: Senhit – Adrenalina