Štirje člani so leta 2017 že tekmovali na X Factorju. Foto: Reuters
Štirje člani so leta 2017 že tekmovali na X Factorju. Foto: Reuters
Sorodna novica Zmagal je rock! Po 31 letih so Måneskin Evrovizijo znova pripeljali v Italijo.

Preden so osvojili evrovizijsko lovoriko, so v intervjuju za MMC povedali, da bi jim bila zmaga v ponos in potrditev, da so ostali takšni, kot so, in da je to dovolj. "V Italiji rock ni bližnjica do uspeha," je dejala basistka Victoria De Angelis in poudarila, da jim je bilo težko priti daleč s tako glasbo, ki jo igrajo. "Bolj kot zmaga nam je pomembno, da ljudje spoznajo našo glasbo in v njej uživajo. In seveda nam pomeni veliko tudi zmaga, saj konec koncev predstavljamo svojo državo," je še dodala basistka skupine, ki si je zadala izziv, da so združili italijansko besedo z rockom, saj so želeli predstaviti svojo državo in glasbo.

Måneskin za MMC: Hočemo pokazati, da Italija lahko zažiga
Sorodna novica "V Italiji rock ni bližnjica do uspeha"

Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi in Ethan Torchio skoraj niso mogli verjeti svojim ušesom, ko so izvedeli, da so zmagovalci 65. tekmovanja Evrovizije. "Neverjetno je, vsem bi se radi zahvalili," je dejala De Angelis. "Poglejte moje hlače, mislim, da dobro opišejo, kako smo," je še šaljivo pripomnil pevec David in pokazal na to, da so se mu strgale hlače. "Celotni Evropi in svetu bi radi rekli, rokenrol nikoli ne umre," je dejala skupina, ki naj bi s svojo zmago to trditev tudi upravičila, postala pa je tudi prva skupina, ki je osvojila tekmovanje od leta 2006.

S pesmijo Zitti E Buoni, za katero menijo, da ima avtentičnost, so se pokazali že na tekmovanju San Remu marca, kjer so bili tudi izbrani kot novi evrovizijski predstavniki Italije. "Bilo je neverjetno potovanje, ta pesem je izšla pred 5 leti, je ena izmed prvih pesmi, ki smo jih napisali," je pojasnil pevec in poudaril, da jim osvojitev zmage s to pesmijo veliko pomeni, celoten občutek pa je neopisljiv.

Zmagovalna skladba Evrovizije 2021
Sorodna novica 26 pesmi finala Evrovizije 2021
Sorodna novica Ana Soklič v predizboru na 13. mestu. Od stroke dobila 36 točk, od ljudstva le osem.

"Nimamo več besed, le solze," je še priznal kitarist Raggi. "Hvala vam! Pridite na naše nastope in poslušajte našo glasbo, to je le začetek skupnega potovanja," je še zaključila basistka, kasneje pa tudi dodala, da je njihova zmaga simbol utehe in upanja za Italijo, ki jo je pandemija covida-19 močno prizadela. "Ta nagrada pokaže, da to ni osladen dogodek. To je glasbeni dogodek," je še dejala De Angelis in poudarila pomembnost glasbenega sodelovanja, deljenja glasbenega dela s svetom in premagovanja spolnih stereotipov – obsojanje se mora zmanjšati.

Zmagovalci, ki so napovedali, da bodo praznovali s skokom v reko, a priznali, da se bodo glasbenih tekmovanj nekaj časa ogibali, so proslavili tudi na družbenih omrežjih. "Rokenrol nikoli ne umre, ta večer smo pisali zgodovino. Radi vas imamo," so štirje člani zapisali v svoji objavi. V zadnjih 10 letih je sicer zmagala samo ena skladba, ki ni bila zapeta v angleščini, in sicer Amar pelos dois, s katero je Evropo leta 2017 osvojil Portugalec Salvador Sobral.

Tekmovanje je bilo nabito s čustvi

Italija je tako s 524 točkami zmagala tretjič v zgodovini Evrovizije, nazadnje je prvo mesto osvojila leta 1990. Takoj za njimi se je s 499 točkami uvrstila Francija s pesmijo Voilà Barbare Pravi, na tretjem mestu pa je s 432 točkami pristala Švica s Tout l'Univers pevca Gjon's Tears.

Tudi preostali predstavniki in predstavnice držav, ki so nastopili v finalu Eurosonga, so svoje vtise s sledilci delili na družbenih omrežjih.

Islandski predstavniki, čeprav zaradi okužbe člana s covidom-19 niso nastopili v živo, so osvojili 4. mesto. "Meni je všeč," so zapisali Daði og Gagnamagnið. Sledili so jim ukrajinski predstavniki Go_A. "5. mesto! 97 točk žirije in 267 od občinstva! Vse je zelo čustveno in težko je reči, kako se počutimo v tem trenutku! Hvala vsem, ki ste nas podpirali, za nas glasovali in verjeli v nas!"

Finski Blind Channel, ki je zasedel 6. mesto, se je prav tako vsem lepo zahvalil. "Najlepša hvala za nepozabno potovanje, imenovano Evrovizija, in vsem, ki so nas gledali po vselem svetu," so zapisali in izrekli dobrodošlico novim sledilcem in oboževalcem ter še dodali, da se morajo zdaj lotiti ustvarjanja novega albuma.

Prav tako pa je skupina slavila z italijanskimi rojaki in z njimi v en glas zavpila: "Rokenrol nikoli ne umre!"

Predstavnica Malte, ki je na koncu prišla na 7. mesto, je objavila video, na katerem še z drugimi tekmovalci navdušeno zakričijo "Najboljši smo!" Svoje veselje, zadovoljstvo in hvaležnost je delila tudi skupina The Roop iz Litve: "Srečni smo! Hvala vam, da nas imate radi in da ste nam dali glasove!"

Grška predstavnica Stefania je bila navdušena nad vso podporo in dejstvom, da se je Grčija znova uvrstila med najboljših 10. "Ko pridem domov, bomo praznovali, osebno bom poskusila objeti vsakega prebivalca Grčije," je objavila na družbenih omrežjih in dodala, da je bilo to tekmovanje življenjska izkušnja, ki je nikoli ne bo pozabila.

Švedski predstavnik Tusse pa se je med drugim za trenutek prikradel na tiskovno konferenco letošnjih zmagovalcev in jim v videu po tiho čestital. "Dobro smo opravili. Švedska, kmalu se vračam," je še napovedal.

Posebno sta italijanskim predstavnikom čestitala tudi nizozemski predstavnik Jeangu Macrooy in zastopnik Španije Blas Cantó. Ta je v svoji objavi še poudaril, da spoštuje vsakega, ki se je podal na to neverjetno pustolovščino, predvsem pa se je zahvalil svoji državi in za milijone ljubečih pisem. "Nismo zmagali na Evroviziji, ampak smo zmagali z Evrovizijo," je še priznal in dodal, da je na svojo domovino ponosen.

Elena Tsagrinou, predstavnica Cipra, je v svoji objavi zapisala: "Zelo vas imam rada! Hvala, ker ste nas podpirali! Ohranila vas bom v svojem srcu."

Devetouvrščena belgijska skupina Hooverphonic pa je poudarila, da je bilo celotno potovanje neverjetno in vredno vsega. Tudi Senhit in Flo Rida, ki sta zastopala San Marino, sta bila po koncu še pod vtisom adrenalina.

Zadnji dve mesti sta zasedli Nemčija in Velika Britanija. Jendrik, predstavnik države, ki je zasedla predzadnje mesto, si uvrstitve ni gnal k srcu. "Iskreno, pred tem sem že pomislil, da se bo to lahko zgodilo, a to, da bi zasedel dobro mesto, nikoli ni bil razlog, zakaj sem hotel sodelovati na Evroviziji," je zapisal v svoji objavi in poudaril, da si je sodelovanja želel, ker je hotel dogodek izkusiti v živo in tako praznovati glasbo, kulturo in skupnost.

Predstavnik Združenega kraljestva Jamesa Newmana se je s pesmijo Embers uvrstil na zadnje mesto, prejel ni nobene točke. Tako so Britanci že petič pristali na koncu lestvice, že drugič pa prejeli 0 točk – nazadnje leta 2003. Svojo uvrstitev je pevec sprejel s pozitivnim odnosom – ploskanjem in pivom v roki.