Strogi ukrepi na vsakem koraku. Foto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS
Strogi ukrepi na vsakem koraku. Foto: Nathan Reinds/NPO/NOS/AVROTROS
Sorodna novica Aktualni zmagovalec Evrovizije okužen; v živo na oder ne sme več

Vstop v Ahoy areno ni mogoč brez obveznega testiranja na koronavirus, ki se ponavlja vsakih 48 ur. Če odkrijejo pozitivnega, sledi obvezna karantena.

"Gostiti Pesem Evrovizije je v teh negotovih časih velik izziv, saj se svet okoli nas hitro spreminja. Vsi okoli mene in za mano so bili testirani," je za TV Slovenija povedal Sietse Bakker, izvršni producent tekmovanja za Pesem Evrovizije 2021.

Ana Soklič je pesem Amen zapela v prvem predizboru, v finale pa se ji ni uspelo uvrstiti. Foto: EBU/Thomas Hanses
Ana Soklič je pesem Amen zapela v prvem predizboru, v finale pa se ji ni uspelo uvrstiti. Foto: EBU/Thomas Hanses

Okužbam se skušajo izogniti tudi s prepovedjo uporabe javnega prometa. Za več kot 500 članov delegacij iz 38 držav so organizirani posebni prevozi, za upoštevanje pravil pa skrbi več kot 1200 ljudi.

"V Ahoy areni veljajo zelo strogi varnostni pogoji, med drugim moramo tudi novinarji ves čas nositi maske. Dovoljeno nam jih je sneti le, kadar se usedemo ali javljamo v živo," je za TV Slovenija poročala novinarka Barbara Vidmajer.

Sorodna novica Islandski predstavniki ne bodo nastopili v živo

In če morebiti stojimo preblizu, do nas takoj pristopi prostovoljec Dick, ki opozori na minimalno medsebojno razdaljo – meter in pol. "Odvisno je, kako to povemo. Treba je biti previden in prijazen. Ne smemo biti kot policisti. Rečem jim, naj si nadenejo masko, ali pokažem to, pa vedo," je povedal.

Prostovoljec Jerry je dodal: "Veseli smo, da imamo Evrovizijo, kljub ukrepom ob pandemiji. Ljudje vedo, kaj morajo storiti, lepo se vedejo." Prostovoljec Mateusz pa je povedal: "Sodelujoči se ne smejo srečevati v mestu, previdni so, da se ne bi okužili."

Toda kljub vsemu sta se okužila islandski tekmovalec in aktualni zmagovalec Evrovizije Duncan Laurence, ki zato jutri žal ne bo mogel nastopiti v živo.

Koronaukrepi na Evroviziji
Evrovizijska sobota na RTV Slovenija

Sobotni finale bo ob 21. uri na TV SLO 1, Valu 202 in MMC-ju.

Komentatorka televizijskega prenosa bo Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske žirije pa bo Evropi sporočila Lorella Flego.

Na Valu 202 bosta sobotni finale komentirala Miha Šalehar in Uršula Zaletelj, v pogovoru z Nejo Jerant pa bo različne vidike Evrovizije pomagala osvetliti Klavdija Kopina z MMC-ja.

Dogodek bomo v posebni aplikaciji v živo spremljali tudi na MMC-ju.