Ana Soklič. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Ana Soklič. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

In kot kaže, Ana Soklič ne bo edina s precej "bibličnim" naslovom pesmi. Ne samo to, niti edina z "Amenom" ne bo – enak naslov namreč nosi tudi pesem, ki jo v Rotterdam pošiljajo naši severni sosedi.

Sorodna novica Ana Soklič bo v Rotterdamu pela Amen! "Navdih je življenje samo."

Kot je avstrijska radiotelevizija ORF sporočila v petek, bo Avstrijo zastopal Vincent Bueno s pesmijo Amen. 35-letni pevec filipinskega porekla, ki je leta 2008 zmagal v ORF-ovem glasbenem tekmovanju Musical! Die Show, bi sicer moral na Evroviziji, ki je lani zaradi pandemije odpadla, nastopati s pesmijo Alive (Živ).

Kot na Emi, so se tudi pri avstrijskem nacionalnem izboru odločili, da letos pošljejo v Rotterdam lanskoletnega zmagovalca.

Je pa težko spregledati neko tematsko rdečo nit do zdaj izbranih sodelujočih skladb. Poleg dveh "Amenov" imamo tako Norveško s "Padlim angelom" (Fallen Angel), Finsko s Temno stranjo (Dark Side) in Ciper s Hudičem (El Diablo).

Ciper: Grožnje s požigom radiotelevizije

Prav slednja dviguje največ prahu, saj je besedilo pesmi priljubljene grške pevke Elene Tsagrinou razburilo številne ciprske pravoslavce. Ti trdijo, da je pesem satanistična in zahtevajo njen umik z Evrovizije, ciprska državna radiotelevizija CyBC pa se brani, da si kritiki zgolj napačno razlagajo besedilo.

Stvari so šle celo tako daleč, da je v petek neki anonimni klicatelj grozil, da bo stavbo CyBC-a iz protesta "požgal do tal". CyBC je o grožnji obvestila policijo, ki zadevo preiskuje, moški, ki je grožnjo poslal, pa se je potem opravičil. "Bil sem šokiran in jezen zaradi besedila pesmi, ki bo zastopala Ciper," je povedal za časnik Politis. "Razburila me je referenca na Satana, zato sem se vročekrvno odzval in dejal nekaj, za kar se opravičujem."

Sorodna novica Hrvaška na Evrovizijo pošilja Albino s skladbo Tick-Tock

Pred dnevi so svojo skladbo izbrali tudi Hrvati, in sicer na Nizozemsko potuje Albina z malce manj apokaliptično skladbo Tick-Tock.

22-letna pevka iz Splita, ki je bila na prvem mestu tako pri strokovni žiriji kot pri gledalcih in poslušalcih, je slavila v konkurenci 14 izvajalcev, med njimi so bili tudi hrvaška evrovizijska predstavnica leta 2016 Nina Kraljić in hrvaški pop zvezdnik Tony Cetinski.

Albino so sicer gledalci spoznali v glasbenem šovu The Voice Hrvatska, kjer je prišla do finala.

Logistika letošnje Evrovizije uganka

Kako bo potekala letošnja Evrovizija, sicer še ni povsem jasno. Prav gotovo pa ne bo takšna, kot je bila v preteklosti. Za zdaj se organizatorji osredotočajo na t. i. scenarij B, ki predvideva udeležbo in nastop vseh delegacij v Ahoy Areni, pri tem pa bodo morali upoštevati fizično razdaljo. Če katera izmed delegacij ne bo mogla priti na prizorišče tekmovanja in stopiti na evrovizijski oder, bo lahko sodelovala s posnetim nastopom.

Da bi zaščitili vse sodelujoče, scenarij predvideva tudi stroge zdravstvene in varnostne ukrepe (vključno z rednim testiranjem na covid-19). Predvidenih je devet nastopov (šest generalk, dva polfinala in veliki finale), bodisi brez občinstva bodisi z omejenim številom, ki bi omogočilo fizično razdaljo. Končno število gledalcev bo sicer odvisno od majske epidemiološke slike na Nizozemskem, a že zdaj je jasno, da jih bo moralo biti manj.

Kdo v Rotterdam?

Za katere države je torej že znano, koga pošiljajo v Rotterdam?

Albanija – Anxhela Peristeri: Karma
Avstralija – Montaigne (pesem še ni znana)
Avstrija – Vincent Bueno: Amen
Azerbajdžan – Efendi (pesem še ni znana)
Belgija – Hooverphonic (pesem še ni znana)
Bolgarija – Victoria (pesem še ni znana)
Hrvaška – Albina: Tick-Tock
Ciper – Elena Tsagrinou: El Diablo
Češka – Benny Cristo: Omaga
Finska – Blind Channel: The Dark Side
Francija – Barbera Pravi: Voila
Gruzija – Tornike Kipiani (pesem še ni znana)
Nemčija – Jendrik: I Don't Feel Hate
Grčija – Stefania: Last Dance
Islandija – Daði og Gagnamagnið: 10 Years
Irska – Lesley Roy: MAPS
Izrael – Eden Alene: Set Me Free
Latvija – Samanta Tina (pesem še ni znana)
Litva – The Roop: Discoteque
Malta – Destiny (pesem še ni znana)
Moldavija – Natalia Gordienko: Sugar
Nizozemska – Jeangu Macrooy (pesem še ni znana)
Severna Makedonija – Vasil (pesem še ni znana)
Norveška – TIX: Falen Angel
Romunija – Roxen (pesem še ni znana)
San Marino – Senhit (pesem še ni znana)
Srbija – Hurricane: Loco Loco
Slovenija – Ana Soklič: Amen
Španija – Blas Cante: Voy a Cedarme
Švica – Gjon's Tears (pesem še ni znana)
Ukrajina – Go-a: Shum
Velika Britanija – James Newman (pesem še ni znana)