Ana Soklič – Amen

Slovenska evrovizijska skladba je vendarle razkrita: glasbo za Amen so napisali Ana Soklič, Žiga Pirnat in Bojan Simončič, pri pisanju besedila je poleg Ane Soklič in Žige Pirnata (ta je zaslužen tudi za aranžma) sodeloval Charlie Mason, ameriški avtor več uspešnic, ki je sodeloval s številnimi svetovnimi glasbenimi zvezdniki, med njimi tudi z Miley Cyrus. Je tudi avtor evrovizijske zmagovalne skladbe iz leta 2014 Rise Like a Phoenix v izvedbi Conchite Wurst.

Skladba Amen je že na voljo za nakup na zkp.rtvslo.si

"Vsakič, ko slišim Anino interpretacijo skladbe, sem navdušen. Napolni me s pozitivno energijo in upam, da bo všeč tudi poslušalcem. Da bo tudi njih navdihnila in jim dala nov zagon. Na Evroviziji želim Ani veliko sreče, čeprav mislim, da je ne bo potrebovala, ker bo zagotovo svoje delo odlično opravila," je o pesmi dejal njen zvezdniški soavtor Charlie Mason.

Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Kako pa pesem opisuje njena izvajalka? "Na neki način se letošnja skladba precej razlikuje od Vode, je pa tudi res, da ima kar nekaj skupnih imenovalcev. Zelo težko je obrazložiti z besedami. Najraje vidim, da si bodo poslušalci in gledalci sami ustvarili mnenje in svoje predstave," je v pogovoru za MMC pred letošnjo Emo dejala Ana Soklič.

Evrovizija bo potekala med 18. in 22. majem v areni Ahoy v Rotterdamu. Slovenija se bo za uvrstitev v finale potegovala v prvem polfinalnem večeru.  Foto: EPA
Evrovizija bo potekala med 18. in 22. majem v areni Ahoy v Rotterdamu. Slovenija se bo za uvrstitev v finale potegovala v prvem polfinalnem večeru. Foto: EPA

"Navdih je življenje samo"

Pozneje pa je za RTV Slovenija razkrila še, kje je našla navdih za pesem: "Navdih za skladbo je običajno življenje samo. Veliko je stvari, ki me navdihujejo v življenju, in nekako črpam iz sladko-grenkega". Ob tem je poudarila, da ji to, "da je pesem nastala v tako elitni zasedbi, pomeni vse". "To je bila moja dolgoletna želja, ki se mi je uresničila," je še dejala pevka.

Za njo so vznemirljivi dnevi priprav na Emo 2021: "Bilo je zelo malo spanja, kar je normalno. Ob takih dogodkih in takih stvareh je nemogoče, da bi bil umirjen, ker ti adrenalin tako divja po telesu, da se ne da opisati. Ampak razpoloženje je super in res sem hvaležna celotni ekipi, ki se tako trudi."

Pri produkciji skladbe, ki jo preveva mogočen duh gospela, je sicer sodelovalo več kot 60 ljudi. Poleg Ane so največje zvezdniško ime letošnje skladbe nedvomno člani spremljevalne pevske skupine. Producent Žiga Pirnat je zbor namreč oblikoval okoli Doriana Holleyja, spremljevalnega pevca Michaela Jacksona, s katerim je Holley nastopal na prav vseh turnejah. V skladbi ob Ani Soklič tako prepevajo tudi eni najbolj iskanih pevcev v Hollywoodu ta hip, ki jih med drugim lahko slišimo na posnetkih in nastopih Stevieja Wonderja, Alicie Keys, Christine Aguilere in Johna Legenda.

Kako je nastajala Anina skladba?

Spremljevalni zbor vokalistov je bil posnet v legendarnem Studiu 1 kompleksa EastWest Studios v Hollywoodu, v katerem je Frank Sinatra posnel uspešnice, kot sta My Way ter Strangers in the night, Madonna pa svojo prelomno Like a Prayer. V zadnjem času v njem med drugim ustvarjajo Justin Timberlake, Coldplay, Harry Styles in Meghan Trainor.

Močan zvočni pečat je skladbi Amen vtisnil tudi tonski mojster Tony Maserati, ki je zvočno oblikoval posneto gradivo. Z Maseratijem sodelujejo in so sodelovala znana imena, kot so Lady Gaga, Ed Sheeran, Jennifer Lopez, Whitney Houston, David Bowie in številni drugi. Skladba je nastala tudi v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija.

Večer sta povezovala Lea Sirk in Nejc Šmit. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj
Večer sta povezovala Lea Sirk in Nejc Šmit. Foto: SOJ RTV SLO/Adrijan Pregelj

Izmed 191 pesmi na koncu izbrali eno: Amen

RTV Slovenija je letos evrovizijsko skladbo izbirala drugače kot pretekla leta. Ker je lani Evrovizija zaradi pandemije covida-19 odpadla, so se pristojni odločili, da v Rotterdam tudi letos pošljejo lani izbrano izvajalko, Ano Soklič, a z novo pesmijo. Na javno povabilo za slovensko evrovizijsko skladbo je konec leta prispelo 191 prijav, med njimi pa sta dve komisiji izbirali končno zmagovalko.

Sorodna novica "Do danes še nihče ni napisal pesmi, ki bi bila vsem všeč"

V prvem krogu so bili člani komisije dvakratna udeleženka Pesmi Evrovizije, izredna profesorica Univerze v Ljubljani, Darja Švajger, avtor zmagovalke Pesmi Evrovizije 2007 (Molitva) Vladimir Graić in letošnja evrovizijska predstavnica Ana Soklič. V drugem krogu pa je komisija v sestavi Darja Švajger, vodja službe ZKP-ja RTV Slovenija Mojca Menart ter glasbenik, avtor glasbe, besedil in pevec Matevž Šalehar – Hamo odločala med tremi skladbami, ki jih je zapela Ana Soklič.

Pesem v angleščini, pod katero se je podpisal tudi znani tuji avtor

Letošnja Ema sicer ni bila tekmovanje, kot smo ga bili vajeni v preteklih letih, sta nas pa voditelja Lea Sirk in Nejc Šmit popeljala skozi šest desetletij slovenske udeležbe na slovitem glasbenem tekmovanju.

Od prve skladbe Neke davne zvezde, pod katero se je podpisal Jože Privšek in jo je pela Lilijana Petrović, do prve skladbe v slovenščini Brez besed in naprej do še danes zimezelene pesmi Dan ljubezni.

Svoje spomine na Evrovizijo so obujali glasbeniki, kot so Ditka Haberl, Emilija Kokić, ki je z zasedbo Riva na Evroviziji s skladbo Rock me baby zmagala, Tajči, Toto Cutugno, Darja Švajger ...

Številni slovenski evrovizijski glasbeniki so Ani Soklič zaželeli vse najboljše na njeni evrovizijski poti.

EMA 2021

Evrovizija bo zagotovo okrnjena, a glede izvedbe še ni odločitve

Sorodna novica Kviz: Veš, iz katere pesmi na Emi je besedilo?

Kako bo potekala letošnja Evrovizija, sicer še ni povsem jasno. Prav gotovo pa, so že na začetku februarja sporočili organizatorji, ne bo takšna, kot je bila v preteklosti. Za zdaj se organizatorji osredotočajo na t. i. scenarij B, ki predvideva udeležbo in nastop vseh delegacij v Ahoy Areni, pri tem pa bodo morali upoštevati fizično razdaljo. Če katera izmed delegacij ne bo mogla priti na prizorišče tekmovanja in stopiti na evrovizijski oder, bo lahko sodelovala s posnetim nastopom.

Sobotni Dnevnikov izbor: Letos malo drugačni EMA in Pesem Evrovizije

Scenarij predvideva tudi stroge zdravstvene in varnostne ukrepe (vključno z rednim testiranjem na covid-19) v želji, da zaščitijo glasbenike, delegacije in vse druge, ki bodo sodelovali na prireditvi. Predvidenih je devet nastopov (šest generalk, dva polfinala in veliki finale), bodisi brez občinstva bodisi z omejenim številom, ki bi omogočilo fizično razdaljo. Končno število gledalcev bo sicer odvisno od majske epidemiološke slike na Nizozemskem, a že zdaj je jasno, da jih bo moralo biti manj – organizatorji so se zato že predčasno odločili, da bodo vrnili denar vsem, ki so vstopnice že kupili.