Na izboru Evrovizije sodeluje okoli 10.000 delavcev in nastopajočih ter 30.000 gledalcev. Foto: EPA
Na izboru Evrovizije sodeluje okoli 10.000 delavcev in nastopajočih ter 30.000 gledalcev. Foto: EPA

Izbor Evrovizije običajno organizira država, ki je leto prej zmagala na tekmovanju. Letos je na izboru v Italiji slavila Ukrajina oziroma zasedba Kalush Orkestra s skladbo Stefania. Ukrajinske oblasti so od začetka vztrajale, da nameravajo prihodnje leti izvesti tekmovanje na domačih tleh.

EBU je prejšnji teden sporočil, da Ukrajina zaradi varnosti – v državi po ruski invaziji še štiri mesece traja vojna – ne more organizirati tekmovanja leta 2023. Organizacijo naj bi zato prevzelo Združeno kraljestvo, katerega predstavnik Sam Ryder je v Torinu osvojil drugo mesto.

Ukrajina je izrazila nestrinjanje z odločitvijo. Minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je zahteval nadaljevanje pogovorov, saj da lahko izpolnijo vse obljube glede organizacije in izvedejo tekmovanje. Tudi zmagovalci Kalush Orkestra so izrazili upanje, da si EBU premisli.

"Popolnoma razumemo razočaranje"

Organizator Evrovizije je zdaj v daljši izjavi za javnost sporočil, da "popolnoma razumejo razočaranje, ki je spremljalo obvestilo, da izbor Evrovizije 2023 ne more biti izveden v Ukrajini".

Poudarili so, da je njihovo odločitev "vodila odgovornost, da zagotovijo izpolnjevanje pogojev za varnost vseh, ki delajo in sodelujejo na dogodku, načrtovanje katerega se mora nemudoma začeti v državi gostiteljici".

Na izborih 10.000 sodelujočih in 30.000 gledalcev

EBU je še zapisal, da pri organizaciji Evrovizije sodeluje okoli 10.000 ljudi, med katerimi so ekipe tekmovalcev, osebje in novinarji, običajno pa se izbora udeleži še 30.000 gledalcev.

"Njihovo dobro počutje je za nas bistveno. Zato je ključnega pomena, da odločitve v zvezi s tako zapletenim televizijskim dogodkom v živo sprejemajo strokovnjaki za prenose ter da ne postanejo politizirane," so zapisali.

EBU: Ukrajina sama opozorila ne nevarnost napadov

Pravila izbora Evrovizije natančno opredeljujejo, da lahko v primeru višje sile, kot je vojna, dogodek prestavijo. EBU še dodaja, da je ukrajinska stran pri izpolnjevanju njihovega vprašalnika sama opozorila, da obstaja visoko tveganje za letalske ali raketne napade, ki lahko povzročijo številne žrtve.

Organizacijo Evrovizije v Ukrajini so EBU-ju odsvetovali tudi zunanji varnostni strokovnjaki. Spomnili so tudi na besede generalnega sekretarja čezatlantskega obrambnega zavezništva Nato Jensa Stoltenberga, da bi lahko vojna v Ukrajini "trajala leta".

"Z obžalovanjem"

EBU je razmišljal tudi o možnosti organizacije Evrovizije na obmejnih območjih Ukrajine, vendar potencialna prizorišča niso ustrezala merilom, kot je, denimo, primerna infrastruktura.

"Vse to je prispevalo k oceni EBU-ja, da z vidika varnosti in operativnih zagotovil nujne zahteve za organizacijo, kot so opredeljene v pravilih izbora Evrovizije, niso izpolnjene," so še zapisali in dodali, da so odločitev sprejeli "z obžalovanjem".