Kalush Orkestra, zmagovalec letošnje Evrovizije, ki je potekala v Italiji. Foto: Reuters
Kalush Orkestra, zmagovalec letošnje Evrovizije, ki je potekala v Italiji. Foto: Reuters
Sorodna novica Če Evrovizije ne bo organizirala Ukrajina, bo vajeti prevzelo Združeno kraljestvo

Na letošnjem izboru je zmago Ukrajini prinesla skladba Stefania raperske skupine Kalush Orkestra. Običajno država zmagovalka naslednje leto gosti izbor, a so organizatorji, zveza EBU, po "popolni študiji in oceni izvedljivosti" odločili, da zaradi vojne Ukrajina izbora ne bo gostila, poroča BBC.

Kot so sporočili iz EBU-ja, so z ukrajinsko javno televizijo UA:PBC opravili temeljito študijo in ugotovili, da v državi, v kateri divja vojna, "varnostna in praktična zagotovila za tako velik dogodek niso zadostna".

Zahvalili so se ukrajinski televiziji za "odlično sodelovanje in prizadevanje za preigravanje več scenarijev", zato z njimi delijo "žalost in razočaranje".

Priložnost za Britance

"Zaradi te odločitve bo EBU v skladu s pravili zdaj začel pogovore z britansko televizijo BBC, saj je bil britanski udeleženec na letošnjem tekmovanju na drugem mestu, tako da bo verjetno Združeno kraljestvo postalo gostitelj Evrovizije leta 2023. Naš namen pa je, da bo prireditev preveval duh Ukrajine. To bo naša prioriteta," so še sporočili iz Ženeve.

Kijev: Zahtevamo nadaljnje pogovore

Ukrajina z odločitvijo EBU-ja ni zadovoljna. Ukrajinski minister za kulturo Oleksandr Tkačenko je zapisal, da zahtevajo nadaljevanje pogovorov, saj verjamejo, da lahko izpolnijo vse obljube, ki so jih dali.

Spomnimo, drugo mesto na letošnji Evroviziji je zasedel Britanec Sam Ryder, kar je bil najboljši rezultat za britanske predstavnike na Evroviziji po letu 1998.

Ryder je maja v Torinu prejel največ točk strokovnih žirij, a je s 631 točkami slavil Kalush Orchestra po zaslugi velike podpore gledalcev in poslušalcev iz vse Evrope.

Drugo mesto je v Torinu osvojil Sam Ryder. Foto: Reuters
Drugo mesto je v Torinu osvojil Sam Ryder. Foto: Reuters

Prireditev na Otoku, a z ukrajinskim pridihom

Predstavnik BBC-ja je potrdil, da pogovori že potekajo. Dejal je, da si "takšnih okoliščin seveda nihče ni želel, a da bodo ponudbo sprejeli".

Možnost, da bi Združeno kraljestvo gostilo Evrovizijo prihodnje leto, če to v Ukrajini ne bo mogoče, so pozdravili tudi na Downing Streetu. Tudi oni pa so poudarili, da se bodo na dogodku spomnili bogate ukrajinske kulture, dediščine in ustvarjalnosti.

"Zmaga Ukrajine je bila zelo zaslužena, a če se je EBU odločil, da se tekmovanja v Ukrajini ne more izpeljati, bomo seveda z veseljem sprejeli priložnost, da jo bomo gostili pri nas. Pri tem bomo tesno sodelovali tako s Kijevom kot z BBC-jem," je dejal vladni predstavnik.

Kijev želel tekmovanje prirediti v Mariupolju

Zmagovalci, Kalush Orchestra, so po zmagi maja v Torinu zmagovalni nastop končali s prošnjo: "Prosim, pomagajte Ukrajini, Mariupolju, Azovstalu." Kristalni kip, ki so ga dobili za zmago, so prodali za 838.000 evrov. S tem denarjem so pomagali tistim, ki so v vojni najbolj prizadeti.

EBU je zaradi napada na Ukrajino Rusijo izključil z letošnjega tekmovanja.

Ukrajina si je sicer kljub ruski invaziji v državi, ki poteka že skoraj štiri mesece, želela organizirati tekmovanje. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v preteklosti napovedal, da si bodo tekmovanje prizadevali organizirati v dolgo obleganem mestu Mariupolj, ki ga trenutno nadzorujejo ruske sile.

Združeno kraljestvo je Evrovizijo zadnjič gostilo leta 1998, ko se je po zaslugi zmage skupine Katrina and the Waves, ki je zmagala s pesmijo Love Shine a Light, odvila v Birminghamu.