Nastop Raiven je bil zelo dramatičen. Foto: AP
Nastop Raiven je bil zelo dramatičen. Foto: AP

Slovenska predstavnica, 28-letna Raiven, je na evrovizijskem odru v Malmöju večstomilijonskemu občinstvu predstavila pesem Veronika, ki govori zgodbo o Veroniki Deseniški. Od strokovnih žirij je prejela skupno 15 točk, od gledalcev in poslušalcev pa 12, 27 točk pa je bilo skupno dovolj za uvrstitev na repu razpredelnice.

"Izredno, izredno sem zadovoljna," je o svojem finalnem nastopu kljub temu dejala Raiven in dodala, da je bila zadovoljna že s tem, da se ji je v torek uspelo prebiti iz predizbora v veliki finale, čeprav ji tega stavnice niso napovedovale.

Glede končne uvrstitve pa je mezzosopranistka, avtorica in harfistka dejala: "Iskreno, presenetili so me glasovi žirije, ampak hkrati sem zelo neobremenjeno prišla v finale, ker sem bila tako presenečena, da sem sploh prišla v finale, da si v bistvu nisem imela niti časa nekih velikih pričakovanj sploh zastaviti."

Slovenija: Raiven - Veronika

Ob koncu so jo premagale solze

Dodala je, da je bila zanjo celotna evrovizijska izkušnja, torej od prvih vaj do nastopa v finalu, "definitivno ena najlepših izkušenj v življenju", ki si jo bo zapomnila za vedno. Dodala je: "Ko je bilo vsega konec, sem se kar malo zjokala, ker ne morem verjeti, da je konec. Tako sem hvaležna za vse ljudi, ki so mi pomagali. Mislim, da si bom to Evrovizijo tudi najbolj zapomnila prav po svoji ekipi."

Odzivi po finalu Evrovizije v Malmöju

Tako v predizboru kot v finalu so Raiven na evrovizijskem odru spremljali plesalci SNG-ja Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik. Zamisel za nastop je zasnovala skupaj s solistom ljubljanskega baleta Lukasom Zuschlagom.

Nastop so sooblikovali režiser Nejc Levstik, oblikovalec luči Črt Birsa in oblikovalec vsebin za LED-zaslone Žiga Radulj, za končno zvočno podobo je poskrbel soavtor skladbe in producent Martin Bezjak. Za kostum in stilsko podobo je poskrbela AEMONA, za ličenje Nina Burazor. Evrovizijsko razglednico, ki smo si jo ogledali pred nastopom, je Raiven pred časom posnela v Celju.

Raiven je glasbo za skladbo Veronika ustvarila s Petrom Khoojem, Martinom Bezjakom, Danilom Kapelom in Bojanom Cvjetićaninom, pod besedilo pa sta se poleg Raiven podpisala še Klavdija Kopina in Bojan Cvjetićanin.

Sorodna novica Nemo na krilih glasov strokovnih žirij "strl kodo" in osvojil 68. Evrovizijo

O zmagovalcu Nemu: Vrhunski izvajalec, vrhunska pesem

Glasbenica, ki bo prvi koncert po prihodu v Slovenijo imela sedmega junija v Celju, je v prvem odzivu še dodala, da jo je najbolj presenetilo to, da ji je bilo vse skupaj "veliko, veliko, veliko manj stresno" kot pa vse, kar se je dogajalo pred prihodom na Švedsko. Dejala je, da bi evrovizijsko izkušnjo ponovila "vsako leto, če bi jo lahko", in dodala, da bi še kar malo ostala v Malmöju: "Saj grem rada domov, ampak mi ni bilo tukaj nič hudega."

O zmagovalcu, Švicarju Nemu, in njegovi pesmi The Code pa je našla same pohvalne besede: "Vrhunski izvajalec, vrhunska pesem, dober koncept in zgodba. Meni je zelo všeč, zasluženo."