Nastop z Eme je Ana Soklič še dodelala, a z uvrstitvijo v finale se ji žal ni izšlo. Foto: EPA
Nastop z Eme je Ana Soklič še dodelala, a z uvrstitvijo v finale se ji žal ni izšlo. Foto: EPA

Gorenjka je kot druga nastopajoča skladbo Amen izvedla v nekoliko drugačni različici, kot jo je predstavila na Emi. Nosila je belo večerno kreacijo, na odru pa je bila v ozadju spremljevalna pevka Karin Zemljič. Scena in nastop sta bila minimalistična, dvorano Ahoy pa je navdušila s svojim prepoznavnim močnim vokalom in zelo suverenim nastopom.

Kljub temu to ni bilo dovolj, po neuvrstitvi v finale je iz Rotterdama sporočila: "Zgodilo se je, kot se je. Še vedno stojim za svojo skladbo. Nameravam iti naprej v življenju. Kar se glasbe tiče – vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki preživi čas. Vesela sem, da ste bili z menoj, upam, da boste tudi naprej. Tole je bila velika zadeva, zdaj pa bo moja pot šla dalje, čim bolj glasbeno, tako kot želim in upam, da bo kdo od vas ostal ob meni." Svojim oboževalcem je zaželela vse dobro, predvsem pa, da bi ostali zdravi, in jim v domovino poslala svoje pozdrave.

Slovenija se je od leta 2004, ko so uvedli sistem predizborov, v finale uvrstila šestkrat, nazadnje sta nas v finalu zastopala Zala Kralj in Gašper Šantl s skladbo Sebi.

Slovenija: Ana Soklič - Amen

Stavnice so se torej tokrat izkazale za točne, saj Sloveniji finala niso napovedovale, prav nasprotno, uvrščale so jo na rep nastopajočih. Za favorite prvega predizbora so veljali Malta, Ukrajina in Ciper, ki so se vsi uvrstili v finale. Kot je to že v navadi zadnja leta, so polovico glasov prispevale nacionalne žirije posameznih držav, drugo polovico pa gledalci s telefonskim glasovanjem.

Malteška predstavnica Destiny velja za eno izmed favoritk 65. Pesmi Evrovizije. Foto: Reuters
Malteška predstavnica Destiny velja za eno izmed favoritk 65. Pesmi Evrovizije. Foto: Reuters

Pestra "četica" novopečenih finalistov

V finalu bo mogoče znova prisluhniti skupini The Roop iz Litve, ki je s skladbo Discoteque poskrbela za energičen začetek tudi sicer z udarnimi in plesnimi ritmi zaznamovanega prvega polfinala. Prav tako so med finalisti ruska predstavnica Manizha, ki je v skladbi Russian Woman predstavila ruske ženske skozi preteklih nekaj stoletji, švedski predstavnik z afriškimi koreninami Tusse z elektro-pop skladbo Voices in ciprska predstavnica Elena Tsagrinou, ki je v skladbi El Diablo pela o ljubezni do hudiča.

Evrovizija na RTV Slovenija

Drugi predizbor bo v četrtek ob 21. uri na TV SLO 2 in RTV 4D, sobotni finale pa ob 21. uri na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D.

Komentatorka vseh treh televizijskih prenosov bo Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske žirije pa bo na finalnem večeru sporočila Lorella Flego. Na Valu 202 bosta sobotni finale komentirala Miha Šalehar in Uršula Zaletelj.

Prepričal je tudi norveški predstavnik TIX, ki je v nasprotju s predhodnico Eleno Tsagrinou prepeval o padlem angelu (Fallen Angel), v finale pa so se uvrstili še belgijski veterani Hooverphonic, ki so v skladbi The Wrong Place predstavili, kako je, ko se avantura za eno noč ne izide po načrtu. V finalu so tudi Izraelka z etiopskimi koreninami Eden Alene s skladbo Set Me Free, pevka Efendi, ki Azerbajdžan zastopa z udarno plesno skladbo Mata Hari, ter skupina Go_A z v celoti v ukrajinščini odpeto elektro-folk skladbo Shum. Deseta finalistka pa je predstavnica Malte Destiny, ki v pesmi Je Me Casse odločno prepeva: "Not Your Baby!"

Sorodna novica Deseterica, ki je sedla v ušesa in padla v oči Evrope

V sobotni finale se bo uvrstilo še deset držav s četrtkovega predizbora, tam pa jih že čaka velikih pet ‒ Francija, Nemčija, Italija, Španija in Velika Britanija ‒ ter Nizozemska kot zadnja zmagovalka iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael.

Štirje voditelji

Torkov večer so povezovali Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley in Nikkie de Jager. Glasbeni predah med tekmovanjem je nosil naslov Moč vode (The Power of Water), v njem pa sta v z vodo navdihnjeni predstavi nastopili pevka Davina Michelle in igralka Thekla Reuten. Na evrovizijskem odru smo videli tudi zadnjega zmagovalca Evrovizije, Nizozemca Duncana Laurencea.

V dvorani le petina gledalcev

Spomnimo, lani je Evrovizija zaradi pandemije covida-19 odpadla, tudi letos tekmovanje poteka v precej drugačnih okoliščinah. Organizatorji Evrovizije so se ob trenutnih zdravstvenih razmerah odločili, da festival izvedejo v živo iz dvorane Ahoy, ki sprejme dobrih 16.000 obiskovalcev. Zaradi varnostnih ukrepov bo dvorana vse tri večere le petinsko zasedena, tako da si bo nastope v dveh polfinalnih in finalnem večeru lahko v živo ogledalo po 3500 ljudi. Po pričakovanjih bo sicer Evrovizija letos skupno dosegla 180 milijonov gledalcev v 45 državah.

Evrovizija je nazaj! Foto: EPA
Evrovizija je nazaj! Foto: EPA

Po prvotnih načrtih bi na odru v Rotterdamu v soboto morali nastopiti izvajalci iz 41 držav, končna številka pa je 39, saj se je Armenija s tekmovanja umaknila, Belorusija pa si je prislužila diskvalifikacijo, ker ni pravočasno oddala prijave za skladbo, ki bi bila v skladu z nepolitično naravo prireditve.

Pesem Evrovizije 2021, 1. predizbor iz Rotterdama