Nastopajoči so se v nedeljo sprehodili po turkizni preprogi. Slovenska predstavnica Ana Soklič je za to priložnost izbrala obleko črne barve. Foto: EBU/Andres Putting
Nastopajoči so se v nedeljo sprehodili po turkizni preprogi. Slovenska predstavnica Ana Soklič je za to priložnost izbrala obleko črne barve. Foto: EBU/Andres Putting

Za Ano Soklič, ki bo evrovizijskemu občinstvu predstavila skladbo Amen, sta dve vaji, z obema je zelo zadovoljna, kot je povedala v MMC-jevem spletnem klepetu. Do torkovega prvega polfinala, v katerem bo na oder stopila druga, jo čakata še dve generalki in nastop pred strokovno komisijo, je še povedala.

Ana Soklič zavihala rokave in ekipi v Rotterdamu sama spekla torto Pavlovo

Ana Soklič je občutke iz Rotterdama, kamor je odpotovala pred enim tednom, delila tudi v oddaji Vikend paket na TV Slovenija 1.

Pesem Evrovizije na RTV Slovenija

RTV Slovenija bo prvi predizbor prenašala na TV SLO 2, Valu 202 in RTV 4D, drugi predizbor na TV SLO 2 in RTV 4D, sobotni finale pa na TV SLO 1, Valu 202 in RTV 4D.

Komentatorka vseh treh prenosov bo Mojca Mavec, točke glasovanja slovenske žirije pa bo na finalnem večeru sporočila Lorella Flego.

Na vprašanje voditeljice Bernarde Žarn, čemu vzklika klic veselja hallelujah (aleluja, op. a.), kot poje v pesmi, je odgovorila. "Življenju samemu na splošno, čim lepšim odnosom med nami, odnosu vsakega posameznika do sočloveka, prijateljev, družine, novim poznanstvom in pa seveda dejstvu, da bi ostali zdravi." Kot je še povedala prek videopovezave, jo je še posebej presenetilo na Evroviziji to, da so tako poostreni pogoji v Rotterdamu, kar pa ustreza dani situaciji. Kakšne pa se ji zdijo pesmi prvega predizbora: "Vsak izvajalec se je enormno potrudil za svoj nastop, da na koncu celoten paket deluje."

Evrovizija 2021: Pogovor z Mojco Mavec in Ano Soklič

Foto: EBU/Thomas Hanses
Foto: EBU/Thomas Hanses

Ana Soklič je za STA pred tem povedala, da priprave na Evrovizijo potekajo zelo hitro – ličila, lasje, nameščanje naprav in takoj zatem oder –, tako da mora paziti na svojo pripravljenost. "Treba je paziti na pravi balans, da uživaš na odru, ker skladba ni tako preprosta, ter da si usklajen sam s sabo." Ocenjuje tudi, da je glasovno dobro pripravljena.

Skladbo Amen bo izvedla v nekoliko drugačni različici, kot jo je predstavila na Emi. "Opazili smo, da je bilo kar nekaj komentarjev na gospelovski del, ki je bil po Emi mišljen le kot dodatek, potem se je pa toliko ljudi odzvalo, da bi bilo lepo, da bi bil ta delček v skladbi, da smo po drugem refrenu uvrstili gospelovski zbor. Prvi verz pa je na ta račun skrajšan, da smo ohranili triminutno verzijo".

Ana Soklič v zaodrju. Foto: EBU/Thomas Hanses
Ana Soklič v zaodrju. Foto: EBU/Thomas Hanses

In kaj pričakuje od tekmovanja? "Samo želela bi si, da bi čim bolj odpela na način, kot si ga sama predstavljam, da bom po nastopu zadovoljna, da sem ga dobro izpeljala. In da ostanemo zdravi zaradi vsega stresa, ki se dogaja tukaj," je povedala.

Nastopila bo v obleki oblikovalke Vesne Mirtelj, ki jo je nosila že na Emi, vendar v nekoliko nadgrajeni različici.

Zahvala oboževalcem
Pred velikim tednom se je Ana Soklič na Facebooku zahvalila vsem svojim oboževalcem z naslednjimi besedami. "Dragi VSI! Hvala Vam iz srca za vse Vaše tople besede, komentarje, vse tiste drobne malenkosti v Vaših zapisih, ki me bodrijo in držijo pokonci tukaj v Rotterdamu! Ne znam povedati v nekaj stavkih, koliko mi to dejansko pomeni, da te domači ljudje, (ko si nekje drugje in ne doma, pa da slišiš od Slovenca slovensko besedo, koliko to šteje, da se ti orosi oko, prav vsak dan). Kako je to res nekaj najlepšega!"

Evrovizija v živo pred 3500 gledalci
Organizatorji so se ob trenutnih zdravstvenih razmerah odločili, da tekmovanje, ki so ga lani zaradi pandemije koronavirusa odpovedali, izvedejo v živo iz dvorane Ahoy, ki sprejme dobrih 16.000 obiskovalcev. Zaradi varnostnih ukrepov bo dvorana petinsko zasedena, tako da si bo nastope v dveh polfinalnih in finalnem večeru lahko v živo ogledalo po 3500 ljudi.

Trenutno na stavnicah najbolje kaže predstavnikom Italije, skupini Måneskin s skladbo Zitti e buoni. Foto: EBU/Andres Putting
Trenutno na stavnicah najbolje kaže predstavnikom Italije, skupini Måneskin s skladbo Zitti e buoni. Foto: EBU/Andres Putting

"Imeli bomo najbolj običajno Evrovizijo, kar jo lahko imamo v tem trenutku," je povedal vodja tekmovanja Martin Österdahl. Pri organizaciji dogodka so se po njegovih besedah zgledovali pri drugih prireditvah, udeležba občinstva pa po njegovem mnenju odločilno pripomore k vzdušju prenosa dogodka v živo, ki si ga navadno ogleda na milijone gledalcev po svetu.

Po pričakovanjih bo letošnjo Evrovizijo spremljalo 180 milijonov gledalcev v 45 državah, organizatorji pa so se odločili za stroge zdravstvene in varnostne ukrepe ter manjše delegacije nastopajočih.

Po umiku Armenije in diskvalifikaciji Belorusije 39 držav
Po prvotnih načrtih bi na odru v Rotterdamu nastopili izvajalci iz 41 držav, končna številka pa je 39, saj se je Armenija s tekmovanja umaknila, Belorusija pa si je tako rekoč prislužila diskvalifikacijo, ker ni pravočasno oddala prijave za skladbo, ki bi bila v skladu z nepolitično naravo prireditve.

V prvem polfinalnem večeru 18. maja bo mogoče slišati 16 držav, še 17 jih bo sledilo v drugem predizboru 20. maja. Slovenija bo nastopila v prvem večeru kot druga po vrsti.

Pravila tekmovanja sicer ostajajo enaka – po deset držav iz vsakega predizbora se bo uvrstilo v finale 22. maja, ko se bodo pridružile velikim petim – Franciji, Nemčiji, Italiji, Španiji, Veliki Britaniji – ter Nizozemski kot zadnji zmagovalki iz leta 2019, ko je Evrovizijo gostil Izrael.