Evrovizija bo letos znova potekala v Malmöju. Foto: Eurovision.tv
Evrovizija bo letos znova potekala v Malmöju. Foto: Eurovision.tv

Gre za drugo večjo spremembo pri določanju vrstnega reda nastopov v evrovizijskem finalu v zadnjem dobrem desetletju. Prva je bila uvedena pred 11 leti – tudi takrat je Evrovizijo gostil Malmö po Loreenini prvi zmagi –, in sicer je takrat EBU sklenil, da finalisti vrstnega reda ne bodo več izžrebali po številkah, ampak bodo zgolj izžrebali, v kateri polovici finalnega večera bodo nastopili, končni vrstni red pa je ostal v rokah producentov.

S tem so, kot so takrat pojasnjevali, zagotovili večjo pestrost glasbenih nastopov – da se na primer ni zvrstilo (pre)več balad zapovrstjo.

Zdaj pa so predstavili še eno novost. Vsi nastopajoči, ki se bodo uvrstili v finale, bodo imeli pri žrebu tri možnosti: prva polovica tekmovalcev, druga polovica in "producentski izbor". 26 nastopajočih v finalu (po 10 iz vsakega predizbora, pet velikih in država gostiteljica) bo imelo na voljo šest mest v prvem delu tekmovalnega programa, šest v drugem in 13 mest, ki jih bodo razporedili producenti, na čelu z izvršnim producentom tekmovanja Christerjem Björkmanom.

"Naš cilj je ustvariti najboljšo mogočo televizijsko oddajo in dati priložnost vsem nastopajočim, da zasijejo. V preteklih letih se je dogajalo, da se je v enem delu oddaje zvrstilo več balad ali pa je v isti polovici nastopila večina ljubljencev občinstva. Fleksibilnost "producentske izbire" nam bo omogočila še bolj dinamičen prehod med skladbami z različnim tempom in s tem še bolj vznemirljiv veliki finale," je v izjavi za javnost zapisal Björkman.

10 finalistov iz obeh polfinalov bo žreb – kot je to v navadi – opravilo na novinarski konferenci po vsakem polfinalu, ki jo bo EBU prenašal na svojem kanalu na TikToku. Velikih pet (Nemčija, Francija, Španija, Italija in Združeno kraljestvo) bo svojo možnost izžrebalo že 4. maja, po drugi vaji. Končni vrstni red bo tako znan šele v zgodnjih jutranjih urah 10. maja.

Država gostiteljica je sicer pri tem izjema, saj številko nastopa izžreba že marca, na srečanju vodij delegacij.

Vrstni red nastopa v finalu sicer ni nepomemben, ko gre za končno zmago. Pogosto namreč zmagajo tisti, ki na oder stopijo bodisi na polovici bodisi na koncu nastopov. Kot navaja portal ESC Today, so zmagovalci v zadnjih letih nastopali kot deveti (Švedska, 2023), deseti (Švedska, 2015), enajsti (Avstrija, 2014; Portugalska, 2017), dvanajsti (Nizozemska, 2019; Ukrajina, 2022), osemnajsti (Danska, 2013), 22. (Izrael, 2018) in 24. (Italija, 2021).

Kot je znano, bo tokratna Evrovizija potekala 7., 9. in 11. maja. Slovenska predstavnica Raiven bo nastopila v prvem polfinalu kot deveta.