Voditelji Evrovizije 2023. Foto: Eurovision.tv
Voditelji Evrovizije 2023. Foto: Eurovision.tv

Letošnje tekmovanje za pesem Evrovizije bodo vodile britanska televizijska zvezdnica Alesha Dixon, igralka Hannah Waddingham in ukrajinska pevka Julija Sanina, so razkrili organizatorji. Mednarodno glasbeno tekmovanje bo potekalo maja v areni M&S Bank v Liverpoolu. Mesto je bilo izbrano zaradi ruskega napada na Ukrajino, lansko zmagovalko.

Voditeljice tekmovanja so razkrili zjutraj na drugem programu radia BBC. Voditeljica Zoe Ball je povedala, da je bila Evrovizija v Združenem kraljestvu nazadnje leta 1998, vodila pa sta jo Terry Wogan in Ulrika Johnson.

Tokrat jo bodo vodili Alesha Dixon, ukrajinska pevka Julija Sanina, večkrat nagrajena igralka iz serije Ted Lasso in Igre prestolov Hannah Waddingham ter Graham Norton. Zadnji se bo kot komentator pridružil v finalu, s čimer bo že 13. vodil BBC-jevo poročanje o tekmovanju.

Med oddajanjem tekmovanja v živo se bo pojavil tudi ukrajinski televizijski voditelj Timur Mirošničenko, ki Evrovizijo v Ukrajini komentira od leta 2007, in podal vpogled iz ukrajinske komentatorske lože v liverpoolski areni. Mirošničenko in voditelj Sam Quek bosta odprla tudi neposredni prenos na uradnem YouTubovem kanalu Evrovizije.

Kate Phillips z BBC-ja je povedala, da so navdušeni nad tako nadarjeno voditeljsko ekipo, vajeno sveta glasbe, nastopanja in oddajanja v živo, ki bo tekmovanje iz Liverpoola v imenu Ukrajine ponesla v svet. Kot je še dodala, bo za javno radiotelevizijo BBC to izjemen trenutek, saj bo v tednu dni oddajala dva velika letošnja dogodka – kronanje kralja Karla III. in Evrovizijo.

Lahko skupina Voyager Avstraliji pribori prvo evrovizijsko zmago? Foto: Eurovision.tv
Lahko skupina Voyager Avstraliji pribori prvo evrovizijsko zmago? Foto: Eurovision.tv

Seznam pesmi se počasi polni

Avstralski kvintet bo na Otoku izvedel pesem Promise. Zanimivo, da so na nacionalnem izboru za nastop na Evroviziji sodelovali že vse od leta 2015, ko je dežela "tam spodaj" postala del evrovizijske družine. Do letos so bili najbližje preboju na največji glasbeni oder na svetu lani, ko so končali na drugem mestu. Obenem bodo tudi prva avstralska skupina, ki se bo podala na "misijo Evrovizija".

Pevec Danny Estrin je dejal: "Sem dolgoletni evrovizijski navdušenec, zato je to vrhunec našega ustvarjanja. Ne morem verjeti, da bomo del največjega glasbenega šova na svetu!"

Najboljša avstralska evrovizijska uvrstitev do zdaj je sicer drugo mesto, ki jim ga je z balado Sound of Silence leta 2015 pripela Dami Im.

Francoske barve bo na 67. Pesmi Evrovizije branila pevka La Zarra s pesmijo Évidemment, ki jo je predstavila pred dnevi. Pesem je napisala sama, pri produkciji pa ji je pomagal Benny Adams. La Zarra, ki je bila rojena v Kanadi, po rodu pa je Maročanka, je dejala, da gre za pravi francoski šanson, ki poje o ljubezni do sebe.

Svojega predstavnika je izbrala tudi Švica, kjer je za izbor zadolžena televizija SRF. Stavijo na 21-letnega pevca Rema Forrerja, ki bo pesem predstavil sedmega marca. "Za glasbenika iz Švice ni večje stvari kot nastop na Evroviziji. Sam lahko to tekmovanje primerjam z novoletno Ligo prvakov, zato mi je v izjemno čast."

Na izboru v Litvi pa je slavila pevka Monika Linkyte, ki se bo predstavila s pesmijo Stay. V tej državi so predizbori potekali kar pet tednov. Monika je na Evrovizijskem odru nastopila že leta 2015 in takrat v duetu z Vaidasom Baumilo v finalu osvojila 18. mesto.

V soboto bodo svojega evrovizijskega predstavnika izbrali na Finskem in v San Marinu, v nedeljo pa na Poljskem. Nacionalni izbori se bodo končali 11. marca, takrat bosta kot zadnji svojega aduta razkrili Portugalska in Švedska.

Letos bo na Evroviziji sodelovalo predvidoma 37 držav, pri čemer se je Ukrajina kvalificirala neposredno kot lanska zmagovalka, ob njej pa še t.i. velikih pet držav - Velika Britanija, Francija, Nemčija, Italija in Španija, ki so do tega upravičene zaradi finančnega prispevka k dogodku.

V prvem polfinalu 9. maja bodo nastopile Irska, Srbija, Latvija, Norveška, Portugalska, Hrvaška, Malta, Švedska, Moldavija, Švica, Izrael, Nizozemska, Finska, Azerbajdžan in Češka.

V drugem polfinalu 11. maja se bodo pomerile Armenija, Ciper, Romunija, Danska, Belgija, Islandija, Grčija, Estonija, Albanija, Avstralija, Avstrija, Litva, San Marino, Slovenija, Gruzija in Poljska. Finale bo 13. maja.

Poslušajte vse znane skladbe Evrovizije 2023 do zdaj, vključno s slovensko pesmijo Carpe Diem skupine Joker Out.