Lani so slavili Ukrajinci. Foto: EPA
Lani so slavili Ukrajinci. Foto: EPA

V 37 državah, ki bodo letos del Evrovizije, že pridno potekajo izbori pesmi, s katerimi jih bodo glasbeniki in glasbenice zastopali na tekmovanju. Ponekod so se sicer odločili, da nacionalnega predstavnika izberejo brez posebnega tekmovanja – 12 državam, med drugim Avstriji, Azerbajdžanu, Belgiji, Cipru, Grčiji, Nizozemski, Švici in Veliki Britaniji, se je v tem načinu pridružila tudi Slovenija.

Nocoj bo razkrita

Pesem Carpe Diem, s katero bodo evrovizijski oder osvojili Joker Out, bo danes premierno razkrita v oddaji Misija Liverpool ob 20. uri na TV SLO 1.

Javnosti so tako že znane nekatere pesmi letošnje Evrovizije. Albanija se bo predstavila s pesmijo Duje, ki jo bodo izvedli Albina & Familja Kelmendi. Belgija je v boj poslala Gustapha s skladbo Because of You. Za Grčijo gre v Liverpool Victor Vernicos s pesmijo What They Say. Na Irskem je namesto skupine Public Image Ltd. in pesmi Hawaii, ki jo je nekdanji pevec zasedbe Sex Pistols John Lydon posvetil svoji ženi Nori, ki živi z Alzheimerjevo boleznijo, slavila skupina Wild Youth, ki se je predstavila s pesmijo We Are One. Za ponovno zmago lanske zmagovalke Ukrajine se bo boril dvojec Tvorchi s pesmijo Heart of Steel.

Izbrali sta tudi Norveška in Španija – prva je za popotovanje na Evrovizijo izbrala Alessandro s pesmijo Queen of Kings, španska predstavnica pa bo Blanca Paloma s pesmijo Eaea.

Hrvaški, italijanski, latvijski, estonski, romunski, malteški in danski izbor bo potekal 11. februarja, Češka bo svojega predstavnika dobila štiri dni prej. Litva se bo odločala 18. februarja, kdo in s katero pesmijo bo zastopal Finsko in San Marino, bo znano teden dni pozneje. 26. februarja bo razkrito, koga v Liverpool pošilja Poljska. Nemčija, Moldavija, Islandija, Srbija, Švedska in Portugalska bodo finalni izbor opravile na začetku marca.

Armenija se bo v tekmovanje podala s pesmijo izvajalke Brunette, Avstrijo bosta zastopali Teya & Salena, a bosta skladbi znani šele marca. Izbranka Izraela Noa Kirel bo svojo srečo poskusila s pesmijo Unicorn, ki bo prav tako prvič slišana prihodnji mesec.

Predstavnik Cipra bo Andrew Lambrou, za Francijo bo nastopila pevka La Zarra, Gruzijo bo zastopala Iru Khechanovi, Nizozemsko Mia Nicolai & Dion Cooper, a datumi izida pesmi še niso znani. Skladbe ali predstavniki Švice, Avstralije, Azerbajdžana in Velike Britanije še ostajajo skrivnost.

Joker Out se bodo s preostalimi tekmovalci in tekmovalkami pomerili v drugem polfinalu, ki bo potekal 11. maja. V drugi polovici tega polfinala bodo poleg slovenskih izbrancev nastopili tudi Albanija, Avstralija, Avstrija, Gruzija, Litva, Poljska in San Marino.

Trenutno na stavnicah najbolje kaže lanski zmagovalki Ukrajini, čeprav evrovizijske pesmi še niso znane, pa ji sledijo Švedska, Finska, Italija in Češka. Slovenija je po domnevnih možnostih za zmago na Evroviziji trenutno na 33. mestu.