Ukrajina se je letos samodejno uvrstila v veliki finale. Foto: EPA
Ukrajina se je letos samodejno uvrstila v veliki finale. Foto: EPA

Britanska vlada je naznanila, da bo Ukrajincem, ki živijo v Združenem kraljestvu, namenila 3000 vstopnic za ogled glasbenega tekmovanja Evrovizija. Tako bodo po besedah britanske ministrice za kulturo Lucy Frazer sodelovali na prireditvi, ki bo počastila njihovo domovino in bogato kulturo ter glasbo. "Kot vedno stojimo skupaj z ukrajinskim ljudstvom in njihovim bojem za svobodo," je še poudarila.

Sorodna novica Štirje voditelji Evrovizije 2023, med njimi tudi legendarni Graham Norton in ukrajinska pevka

Vlada naj bi zagotovila tudi 10 milijonov funtov (11,3 milijona evrov) za pomoč pri organizaciji Evrovizije, ki jo bo Velika Britanija v imenu Ukrajine gostila maja. Znesek naj bi porabili za varovanje in vizume, z njim pa tudi poskrbeli, da bo dogodek predstavljal ukrajinsko kulturo, in kako glasba povezuje ljudi. Lokalna liverpoolska vlada je sicer tekmovanju že namenila štiri milijone funtov (4,5 milijona evrov).

Lansko leto sicer italijanska vlada ni neposredno namenila denarja za letni glasbeni dogodek, gostitelj Torino je za dogodek porabil približno 10 milijonov funtov, letos naj bi se ta številka gibala od 8 do 17 milijonov funtov (od 9 do 19 milijonov evrov).

Velika Britanija je bila lani drugouvrščena

Ukrajina je sicer s Kalush Orchestra lani pometla s konkurenco in bi, če bi bile razmere običajne, letos gostila glasbeno tekmovanje. To zaradi ruskega napada na Ukrajino ni mogoče, zato je letošnji gostitelj mesto Liverpool – Velika Britanija je bila lani drugouvrščena.

Nekateri so imeli sicer glede sodelovanja na dogodku letos zadržke – ker Velika Britanija ni več del Evropske unije, so se povečali predvsem stroški prevažanja in dostave opreme, za katero zaradi carine in vseh dokumentov ni nujno, da bo prispela pravočasno.

Dogodek, ki je v tej državi nazadnje potekal leta 1998, bo sicer priredila britanska televizijska hiša BBC.