Arena v Liverpoolu običajno sprejme 11.000 ljudi, vendar bodo zaradi velikosti odra zmogljivosti nekoliko zmanjšali. Foto: Eurovision.tv
Arena v Liverpoolu običajno sprejme 11.000 ljudi, vendar bodo zaradi velikosti odra zmogljivosti nekoliko zmanjšali. Foto: Eurovision.tv

Prodaja je stekla ob 13.00 po srednjeevropskem času (CET) oz. ob 12.00 po greenwiškem srednjem času (GMT). Vstopnice je bilo mogoče kupiti na portalu "Ticketmaster UK", na katerem so se morali kupci predhodno registrirati. Posameznik je lahko kupil le eno vstopnico, poroča BBC.

Organizatorji izbora Evrovizije so že vnaprej pričakovali veliko povpraševanje za šov, ki bo potekal med 9. in 13. majem. Na voljo so bile vstopnice za devet javnih dogodkov – poleg dveh polfinalov 9. in 11. maja ter finala 13. maja bo potekalo še šest generalnih vaj oz. predogledov.

Cene vstopnic se gibljejo od 100 do 330 evrov (90 do 290 funtov) za polfinale ter od 180 do 428 evrov (160 do 380 funtov) za finale 13. maja.

Slovenijo na tokratni Evroviziji zastopa zasedba Joker Out s pesmijo Carpe Diem. Nastopili bodo v drugi polovici drugega polfinala.

Liverpoolska arena običajne sprejme 11.000 ljudi

3000 vstopnic je namenjenih Ukrajincem. Foto: Eurovision.tv
3000 vstopnic je namenjenih Ukrajincem. Foto: Eurovision.tv

Vsi dogodki bodo potekali v M & S Bank Arena (nekdanji Liverpool areni), ki lahko sprejme 11.000 gostov, vendar bodo zaradi velikosti ogromnega odra in produkcijskih zahtev kapaciteto za Evrovizijo zmanjšali.

V bližini arene bo tudi uradno območje za oboževalce "Evrovizijska vas", ki sprejme 25.000 ljudi. Obiskovalci bodo tam lahko Evrovizijo spremljali na velikih zaslonih, čez dan pa bodo na prizorišču nekateri izvajalci tudi nastopili na odru. Poleg tega bodo po vsem Liverpoolu nameščeni veliki zasloni za spremljanje dogodka v živo.

3000 vstopnic za Ukrajince

Prireditev bodo v nasprotju s tradicijo organizirali v Združenem kraljestvu. Običajno je čast organizacije pripadla zmagovalcu zadnjega izbora. Čeprav je lani v Italiji zmagala Ukrajina s predstavniki Kaluš Orkestra, so organizatorji organizacijo prireditve dodelili Veliki Britaniji, saj v Ukrajini tudi več kot leto dni po ruski invaziji še zmeraj divja vojna.

Tudi zato bo letošnji dogodek v znamenju Ukrajine. Prejšnji teden so organizatorji sporočili, da je 3000 vstopnic tako rezerviranih za Ukrajince, ki živijo v Združenem kraljestvu prek treh različnih vizumskih sporazumov. Zaradi vladne subvencije je cena vstopnic za Ukrajince 20 funtov (22,5 evra), vstopnice pa bodo razdelili oz. ponudili z žrebom.

1. maja začetek Eurofesta

Liverpool bo sicer zaživel že 1. maja, ko se v mestu Beatlesov začenja dvotedenski kulturni festival Eurofest. V sklopu festivala bo med drugim potekala ulična parada rumenih in modrih podmornic (barve ukrajinske zastave), sočasno bo v Liverpoolu in Kijevu velika rejv zabava, v Liverpoolu pa bo angleška nacionalna opera izvedla koncert evrovizijskih hitov na prostem.