Geslo letošnje Evrovizije je United by Music oz. Združeni v glasbi. Foto: Eurovision.tv
Geslo letošnje Evrovizije je United by Music oz. Združeni v glasbi. Foto: Eurovision.tv

Vstopnice za vseh devet glavnih dogodkov letošnje Evrovizije (oba finala, finale in pred vsakim še dve generalki) bodo šle v prodajo v torek (7. marca) ob 13. uri po srednjeevropskem času, a le na britanski strani platforme Ticketmaster, opozarja BBC, ne glede na to, iz katere države prihajajo kupci. Oboževalce evrovizijskega spektakla, ki bo, kot je znano, potekal od 8. do 13. maja v Liverpoolu, zato pozivajo, naj si na platformi pravočasno ustvarijo uporabniški račun, prek katerega bodo nato od torka dalje lahko kupili vstopnice.

Cene vstopnic se gibljejo od 30 do 290 britanskih funtov (od 34 do 327 evrov) za polfinalne generalke in oba polfinala ter od 80 do 380 funtov (od 90 do 428 evrov) za finale oz. finalni generalki.

Kot je znano, si je mogoče v živo ogledati tako vse tri oddaje, ki se v živo prenašajo v številne države po svetu, kot tudi obe generalki pred vsakim evrovizijskim večerom – torej, tisto en večer pred dogodkom, ki so jo v preteklih letih ocenjevale nacionalne žirije (letos bodo žirije svoje glasove oddajale zgolj v finalu), in popoldansko generalko na dan dogodka.

Ljubiteljem Evrovizije pa so pri BBC-ju postavili tudi določene omejitve pri nakupu: posameznik bo tako lahko ob enem nakupu kupil le vstopnice za en dogodek, poleg tega pa je omejeno tudi njihovo skupno število. Za vsako oddajo v živo lahko tako en človek naenkrat kupi največ štiri vstopnice, za vsako generalko pa po šest.

Kot je znano, Združeno kraljestvo letos gosti evrovizijsko karavano namesto lanske zmagovalke Ukrajine, kjer še vedno divja vojna. Pri BBC-ju, ki je gostitelj dogodka, so se odločili, da glasbeni spektakel umestijo v Liverpool oz. tamkajšnjo Areno.

Britanci sicer obljubljajo, da bo 67. izbor Pesmi Evrovizije predvsem poklon lanskim zmagovalcem, zasedbi Kaluš Orkestra, in Ukrajini na splošno, možnost ogleda pa britanska vlada oz. tamkajšnje ministrstvo za kulturo zagotovilo tudi 3000 Ukrajincem, ki jih je v Združeno kraljestvo pregnala vojna.

Znani so tudi že voditelji vseh treh evrovizijskih večerov – to bodo Graham Norton, Julia Sanina, Hannah Waddingham in Alesha Dixon. Slovenijo na tokratni Evroviziji zastopajo člani zasedbe Joker Out s pesmijo Carpe Diem. Nastopili bodo v drugi polovici drugega polfinala.