Zala in Gašper skrbno izbirata koncerte in medijske nastope. Foto: Klub K4/Bernarda Conič
Zala in Gašper skrbno izbirata koncerte in medijske nastope. Foto: Klub K4/Bernarda Conič

Gašper in Zala svoje koncerte organizirata sama. Prostor in občinstvo morata namreč ustrezati sporočilu, ki ga predajata. Ker na nastopih predstavljata svojo glasbo, s tem pa tudi košček lastnih misli, prepuščanje naključjem ne pride v poštev. "Za koncerte si še vedno vse urejava sama, ker celotno zadevo doživljava zelo osebno. Za zdaj še nikomur ne zaupava dovolj, da bi dovolila, da to ureja za naju," pojasnjuje Zala. Gašper je dodal, da jima je trenutno pomembno le, da se koncertov udeležijo ljudje, s katerimi se lahko povežeta in ustvarita prijetno vzdušje.

"Lahko si privoščiva, da sva malo izbirčna"

Zala Kralj

Zanimivo je, da se je število njunih koncertov (od trenutka, ko sta zmagala na Emi), spremenilo, a verjetno v drugačno skrajnost, kot bi pričakoval povprečen opazovalec. Nastopata veliko manj. "Lani, torej v letu 2018, sva najprej načrtovala dva koncerta, na koncu pa sva jih imela 23, ker je bilo povpraševanja zelo veliko in sva praktično vsakomur rekla ja. Letos pa sva se odločila, da želiva nastopati manj. Koncerti, ki jih bova izvedla, pa bodo bolj kakovostni. Po tem, ko sva se uvrstila na Evrovizijo, se je povpraševanje namreč še povečalo, in si lahko privoščiva, da sva malo izbirčna," pravi Zala in pojasni, da je koncert v ljubljanskem klubu K4 od "prelomne Eme" šele njun tretji.

Intimno vzdušje v Klubu K4. Foto: Klub K4/Bernarda Conič
Intimno vzdušje v Klubu K4. Foto: Klub K4/Bernarda Conič

Sinočnji večer sta pozdravila s tujimi, nadaljevala pa z lastnimi skladbami. Če se je občinstvu ob začetnih ritmih zasanjano pozibavalo, so Valovi razpoloženje nekoliko razburkali. Ko se je na repertoarju naposled pojavila evrovizijska Sebi, je bilo slišati tudi kakšen navdušeni krik. "Preprosta sta, nežna, drugačna. Lepo je, da se ne delata, da sta pomembnejša od nas, navadnih poslušalcev. Nič zvezdniška nista, obenem pa takšen vokal, takšno preigravanje," ob koncu Balonov, ene od štirih skladb z njunega albuma, pove 22-letna obiskovalka Manja Petek.

Da bi se uvrstila v finale Evrovizije, bosta morala Zala in Gašper v predizboru premagati vsaj sedem tekmecev. V prvem predizboru v Tel Avivu bosta nastopila kot peta med 17 nastopajočimi. Njuna čustva do velikih odrov pa ostajajo mešana. "Vesela sva, da imava to priložnost, a si ne predstavljam, da bi se na tak način želela izpostavljati vsako leto," sta za MMC povedala pred koncertom in dodala, da sta sama nasprotje tistih glasbenikov, ki se na Emo in druga glasbena tekmovanja vračajo vedno znova.

Na Evroviziji v Izraelu bosta pesem Sebi pela v slovenskem jeziku. Foto: Klub K4/Bernarda Conič
Na Evroviziji v Izraelu bosta pesem Sebi pela v slovenskem jeziku. Foto: Klub K4/Bernarda Conič

Stavnice, ki jima napovedujejo visoko uvrstitev, so dodatni pritisk

Skladba Sebi je na YouTubu zbrala že več kot milijon ogledov. Da ima lahko Slovenija na Evroviziji tokrat velike apetite, pa namigujejo tudi stavnice. Zala Kralj in Gašper Šantl se tam namreč vzpenjata počasi, a vztrajno. "Sama jih sicer ne spremljava redno, a naju je že precej ljudi opozorilo, da sva se znašla visoko. Seveda je dober občutek, ampak po drugi strani z vsako tako stvarjo pride še več pritiska, tega ne morem zanikati," pove Zala in doda, da jima dobri obeti sicer pomenijo veliko, a ne samo na poziven način. Vse večja pričakovanja gledalcev namreč vzbujajo tudi skrbi, ki jih prej nista imela. "Nama ne bo hudo, pa četudi bova zadnja," še povesta.

Všeč mi je, ko greva v Maribor, in se tam druživa samo drug z drugim, s svojo družino in mačkami.

Zala Kralj

Tudi zasebno življenje se jima je od Eme precej spremenilo, saj prihajajočo Evrovizijo tudi v prostem času zelo težko odmislita. Med brskanjem po spletu se namreč pogosto srečata z odzivi na njun nastop na Emi in medijskim poročanjem o njunem delu, prepogosto pa tudi s sodbami o njunem zasebnem življenju. "Všeč mi je, ko greva v Maribor in se tam druživa samo drug z drugim, s svojo družino in mačkami," pravi Zala, Gašper pa priznava, da se takrat, ko sta se prijavila na Emo, nista zavedala, kako zelo se bo njuno življenje dejansko spremenilo.

Vsepovsod sva, preveč naju je. Če bi bil jaz poslušalec, bi mi šla midva na živce.

Gašper Šantl

Na spletu je mogoče najti tudi veliko priredb njune avtorske skladbe Sebi. "Vsepovsod sva, preveč naju je. Če bi bil jaz poslušalec, bi mi šla midva na živce," ob tem z nasmehom pravi Gašper. Zanju je zelo velika preizkušnja tudi to, da ju gledalci in poslušalci želijo spoznati kot osebi, saj se jima zdi, da jih večina njunemu zasebnemu življenju posveča veliko preveč pozornosti. "Midva delava glasbo zaradi glasbe, ne pa zato, da bi ljudje lahko izvedeli vse o nama," pravita. Meja med njunim glasbenim ustvarjanjem in zasebnim življenjem je namreč zelo tanka. "Težko je imeti občutek za osebni prostor, če še nisi nikoli doživel takšne skrajnosti," vedenje oboževalcev in predstavnikov medijev komentira Gašper.