Emkej in Muzičari

Tokrat so se nam v Prvi vrsti predstavili Emkej in njegovi Muzičari – Vid Turica (kitara), Anže Metod Breskvar (bobni), Nace Jordan (baskitara) in Žan Hauptman (klaviature). Z novo priredbo skladbe Veš kaj bi ti mogo so nas razvajali že spomladi iz domače karantene, danes pa živo iz studia 13 na Radiu Prvi.

Marko Kocjan oziroma Emkej je eden najbolj prepoznavnih slovenskih raparjev, ki nam z vsako pesmijo znova in znova poskuša odpreti oči in zabičati nekaj krepkih o svetu, družbi in nas samih. S pomenljivimi besedili, s pridihom štajerskega naglasa in kančkom drznega humorja uspešno pluje po slovenski hiphopovski sceni že vrsto let.

Emkej in Muzičari. Foto: Radio Slovenija
Emkej in Muzičari. Foto: Radio Slovenija

Pri petnajstih se je Emkej prvič resneje srečal z mikrofonom, ter s sošolcema Jernejem MakucemKatom in Darijem KranjcemSnikijem ustanovil rapovsko skupino B-Squad. Sledilo je sodelovanje s kolektivom Tekochee Kru, s katerimi so leta 2007 izdali album Adijo stari, kaki scenarij. Tri leta pozneje je postregel s prvim solističnim albumom Šmorn (2010). Prvencu so sledili še albumi Znajdi se (2012), Cifre (2013), ki so nastale v sodelovanju z DJ Splifom in Probaj razumet (2017).

Emkej v sodelovanju s producentoma Davidom Erakom in Gregorjem Zemljičem že snuje nov album, ki bo izšel v kratkem. Tri skladbe iz prihajajočega albuma smo lahko slišali že v Prvi vrsti, v živi verziji z Muzičari. To so: Veš kaj bi ti mogo, Oblast in Hype. Skladbo Draga država pa najdemo na njegovem albumu Probaj razumet. Vse skupaj so zaokrožili še s skladbo Airplane mode.

Emkej pa ne ostaja samo pri ustvarjanju in besedah, saj z gibanjem Wudisban Records in zavodom Beseda-Zaveza vodi tudi založniško dejavnost. Želja po ustvarjanju in povezovanju hiphopa v Sloveniji ga je spodbudila k ustanovitvi založbe.