Eva Boto je sicer še rosno mlada izvajalka, a vseeno ima za seboj že kar nekaj kilometrine. Foto: Jani Ugrin
Eva Boto je sicer še rosno mlada izvajalka, a vseeno ima za seboj že kar nekaj kilometrine. Foto: Jani Ugrin
Popevka
Izvajalci so se s pesmimi Mlade oči, Med iskrenimi ljudmi in Dan ljubezni poklonili Dušanu Velkavrhu. Foto: Jani Ugrin
Popevka
Izvajalci si nastop z orkestrom štejejo v neizmerno čast. Foto: Jani Ugrin
Slovenska popevka
Mariu Galuniču sta se pridružili obe že znani voditeljici Lorella Flego in Bernarda Žarn, ki sta poskrbeli za komične vložke Popevke. Foto: Jani Ugrin
Popevka
King Foo so bili z rockovsko balado Začaraj me prava popestritev programa. Foto: Jani Ugrin

"Vsake toliko časa enostavno grem na tovrstne festivale, ker se pač moraš pojavljati in pokazati, da še vedno delaš. Na ta način te občinstvo tudi opazi in vidi, da si še vedno na sceni ter nate ne pozabi. Po drugi strani pa na takšnih festivalih spodbujamo in podpiramo mlade avtorje ter da se predstavijo nove skladbe," je po nastopu dejala Nuša Derenda.

Zadovoljni so bili tudi pri Eroiki. "To je bilo za nas ponovno nekaj novega. Smo veseli, da smo lahko slovenskemu občinstvu predstavili novo pesem, z nastopom pa smo prav tako zadovoljni, saj je bila na odru tista pozitivna vzburjenost, tako da to smo odkljukali in smo veseli."

Eva Boto je pesem resnično začutila. "Res sem se popolnoma vživela v skladbo, tako da se mi zdi, da je to opazilo tudi občinstvo ter pesem čutilo skupaj z mano." Ob vprašanju, kako je v primerjavi s Slovensko popevko nastopati na Evroviziji, pa je dodala: "Vedno je tisti občutek adrenalina in pričakovanja, je pa vseeno čudovit občutek, ki ga moraš enostavno doživeti. Toda vsako tekmovanje doživljam drugače. Tudi to danes je nekaj posebnega, ker je to vseeno slovensko občinstvo, ki te ocenjuje in je super biti tudi na tem trgu, na Slovenski popevki."

"Vse skladbe na letošnji Popevki so zelo dobre in kakovostne. Nastopati zraven Nuše Derende pa je gotovo nekaj posebnega, saj je ona zame kot druga mati, ker je resnično prijetna, pristna, ima pa tudi izredno dobro skladbo. Odlično je stati zraven tako izkušenih glasbenikov," je o letošnjem izboru dejala Eva.

V finalu Eva Boto, Nuša Derenda in King Foo
"Sem razočarana, da nisem v velikem finalu, ker je bila pesem zelo zahtevna in me v bistvu nekako preseneča, da mi ni uspelo, a vsem trem finalistom vseeno privoščim. S svojim nastopom pa sem zadovoljna," je po razglasitvi finalistov dejala Eva Černe.

Zasedba Flora in Paris je pred kratkim sicer zamenjala pevko, a kot se je kazalo na odru, so novo skupno dinamiko vseeno že našli. "Mi smo izjemno zadovoljni. Vse skladbe so bile res vrhunske. Mi smo sicer eden izmed novih izvajalcev, zato je to res naša odskočna deska. Predstaviti se s simfoničnim orkestrom in biti ob takšnem odličnem naboru soizvajalcev pa je res uresničitev sanj." Sicer zamenjava žanrov za zdaj še ni na vidiku, tako da o sodelovanju na morebitnem naslednjem Poprocku še ne razmišljajo. "Jaz se nekako bolj držim Popevke. Osebno mi je ljubša, saj sodeluješ z orkestrom, ampak vseeno - nikoli se ne ve," je dodala pevka Patricija.

Podelili strokovne nagrade DSZG
Strokovno žirijo Dnevov slovenske zabavne glasbe so sestavljali Darja Švajger, Neža Buh – Neisha, Tomi Meglič, Slavko Avsenik ml. in Martin Štibernik. Tokrat so za oba večera skupaj podelili štiri strokovne nagrade. Feri Lainšček je s skladbo Počasi v izvedbi Eve Hren prejel nagrado za najboljše besedilo, Anja Kotar pa si je po odlični uvrstitvi na Poprock festivalu s skladbo Čas je zdaj prislužila nagrado za najobetavnejšega avtorja ali izvajalca. "Bila sem resnično presenečena in sem zelo počaščena, da sem lahko prejela takšno nagrado." Ob vprašanju, ali je zaradi nastopa na Emi že živčna, pa je odgovorila: "Jaz po navadi sploh nisem živčna. Samo veselim se, komaj čakam, da grem nastopat, saj v tem resnično najbolj uživam. Tako da je bolj prisotna vznemirjenost, da čim prej pridem na oder in zapojem svojo pesem." Po nastopu na Poprocku pa je bila deležna tudi kar nekaj medijske pozornosti. "To je treba izkoristiti, dokler sem še tukaj in se ne vrnem v Ameriko. Nastop na Emi pa res komaj čakam."

King Foo so se pokazali z nekakšno rockbalado, ki je osvežila dogajanje popevke. "Uvrstitve v finale sploh nismo pričakovali. Prišli smo zato, da bi se imeli lepo in da bi preživeli en super večer ter da pokažemo svojo energijo in glasbo," so dejali. Sicer pa so s pesmijo Začaraj me dobili tudi nagrado strokovne žirije za najboljšo interpretacijo ter nagrado za najboljšo priredbo. "Presenečena sem bila že, ko so nas razglasili za finaliste, kaj šele, ko so nas poklicali za nagrade strokovne komisije. Prvič sem nastopala z orkestrom, ki je bil fantastičen," je dejala pevka Aleksandra Josić.

"Zmagovalno pesem smo mi uvrstili med naš top tri. Evi je enostavno vsa čustva uspelo prenesti v skladbo in zdi se mi, da je to tista prava popevka, ki je morala zmagati. Mi smo prišli sem, da bi malo premešali energijo in vnesli malo rokenrola in nečesa novega. A ona si je pa zmago popolnoma zaslužila," je dodala Aleksandra. "Evi zmago iz srca privoščimo, tako srčna in topla oseba je. Ima odličen vokal in pesem, tako da smo zanjo resnično veseli," so zmagovalko pohvalili Flora in Paris, ki so se predstavili s skladbo Naša bajta.

Zmagovalka že gleda v prihodnost
Evi Boto po zmagi še ni uspelo zbrati vseh občutkov, a vseeno je že usmerjena naprej in se zaveda, da preveč časa za počitek enostavno ni. "Jaz sem zelo zadovoljna in v bistvu sploh še ne dojemam vsega skupaj. Za začetek bom na zmago nazdravila z najbližjimi, nato bomo pa videli, kako bo naneslo. Potem pa naprej - nove skladbe, novi cilji. Do konca leta želim izdati ploščo, tako da srčno upam, da se letos uresniči tudi ta cilj."

Letošnjo Popevko je odprl zmagovalec Poprocka, Alex Volasko, v spremljevalnem programu pa sta nastopila dva pretekla zmagovalca Popevke - Darja Švajger in Andraž Hribar. Vsi tekmovalci letošnje Popevke so se z venčkom pesmi poklonili nedavno preminulemu besedilopiscu, Dušanu Velkavrhu, ki je s svojimi besedili na slovenski zabavni glasbi pustil velik pečat.

"Čestitam vsakemu izvajalcu in vsakega tudi cenim."
Program je povezoval Mario Galunič, ki sta se mu na odru občasno pridružili tudi Bernarda Žarn in Lorella Flego. Mario se med Popevko sicer ni tolikokrat preoblekel, kot je to na Poprocku storila Ana Maria Mirtić, sta pa to enkrat v šali storili Bernarda in Lorella, ko sta si kar med seboj zamenjali obleki. "Že nekaj časa sem živel z vsemi, ki so bili izbrani, da lahko nastopajo na letošnji Popevki. Že nekaj časa si tudi v avtu vrtim ploščo s skladbami, tako da sem se že precej nalezel melodij tako Poprocka kot tudi Popevke. Seveda sem bil presrečen, ko sem videl koliko znanih in uveljavljenih izvajalcev je prišlo na Popevko. Verjetno ni najlažje tekmovati, ampak verjamem, da vsi ti naši pevci tega ne jemljejo kot vrhunsko tekmo, kjer si poraženec, če nisi prvi. Mislim, da to ni najpomembneje. Zdi se mi fino, da smo slišali te skladbe, da smo celotno stvar lepo izpeljali in naredili en res lep večer. Sem zelo vesel, saj sem tudi sam šele po osmih mesecih zopet stal pred kamero in tako malo preveril svojo formo," je ob koncu večera zadovoljno dejal Mario.