Kreslin je svojo novo ploščo predstavil prijateljem in sedmi sili, ki so se zbrali v Viteški dvorani v Križankah. Foto: MMC RTV SLO
Kreslin je svojo novo ploščo predstavil prijateljem in sedmi sili, ki so se zbrali v Viteški dvorani v Križankah. Foto: MMC RTV SLO
Tiskovna konferenca Vlada Kreslina
Vlado Kreslin o novi plošči za MMC

" s temi besedami v angleškem jeziku je prekmurski glasbenik Vlado Kreslin pozdravil zbrane na predstavitvi novega albuma Drevored.

"Luka Novak mi je napisal, da je melanholičen. Da je nežen, melanholičen. Zdaj ne vem, ali smo že imeli kakšnega nežnega, melanholičnega. Mogoče Spominčiče. Zdaj nočem reči, da je ta kakor koli podoben Spominčicam, kajti te je le posnela Beltinška banda," je za MMC pred včerajšnjo tiskovno konferenco o novem projektu razmišljal Kreslin.
Gospod s tistim črnim klobukom in črno kitaro je za vse svoje zveste poslušalce pripravil 13 svežih skladb, ki jih je zbral v albumu Drevored. MMC je zanimalo, kako se ta album razlikuje od drugih. "Je pa ta takšen srednjeevropski, slovanski duh. Nenazadnje imamo dve ruski pesmi gor. Eno ljudsko in Podmoskovski večeri samo jaz pojem. Ne vem, kaj je novega. Precej pihal imamo ..." je pojasnil Prekmurec.

Kaj je Kreslin povedal za MMC o novem albumu, si lahko pogledate v videu desno.

To je njegov prvi album, ki ga je na svojstven način soustvaril s svojimi oboževalci. Na izbiro jim je namreč dal naslove treh skladb z novega albuma, in sicer Krasni novi svet, Ena pesem in Tam na koncu drevoreda. Zmagala je zadnja možnost, ki jo je glasbenik skrajšal na Drevored.

Kreslin na plošči z gosti
Poleg njega sta se kot avtorja podpisala Miro Tomassini in Gal Gjurin, ki je album tudi produciral. Skopaj so posneli raznovrstno ploščo, na kateri lahko poleg Kreslina slišimo še pevski trio Insingizi iz Zimbabveja, Galovo mlajšo sestro Severo, angleškega kantavtorja Allana Taylorja, istrskega rockerja Livia Morosinija ter Kreslinovega očeta Milana.

Oče se je sinu pridružil pri skladbi Tam daleč stran. "To je en stari ruski kozaški napev, ki se ga je on spomnil po 60, 65 letih," je na kratko pojasnil Vlado. "Začelo se je pri vojnih zgodbah, potem pa je on zaigral nekaj zase. Zaigral je tisto, kar je zdaj na plošči. Vlado je spisal tekst," je zgodbo dopolnil Gal.

Cel posnetek tiskovne konference si tudi lahko ogledate desno.

Življenjska melodija zlita v Kreslinovo skladbo
Starejši Kreslin je na tiskovni konferenci pojasnil, da sta ga besedilo in melodija te skladbe spremljala že skoraj 60 let: "Korenine tega komada segajo nazaj v leto 1945, po drugi svetovni vojni. Takrat so imeli Rusi na Češkem veliko četniško taborišče, v katerem so imeli zajete vojake raznih narodnosti, ki so služile takrat v nemški vojski. Na žalost sem v to maso narodov kot 17 let star fantič tudi jaz po nesreči padel. Med temi ujetniki so bili tudi ruski ujetniki, ruski kozaki, vlasovci, ki so služili na nemški strani. Fantje so ob večerih v svoji leseni baraki igrali razne komade na balalajke in peli ruske romance, pesmi in balade. En večer sem slučajno šel mimo te barake in sem slišal to glasbo in me je tako prevzela ta melodija, da sem poskušal, da bi se nekako prikradel v to barako, da bi jih poslušal. To se mi je posrečilo in sem zvečer poslušal, kako so peli in igrali. Iz teh vseh mi je najbolj v spominu ostala ta melodija, ta pesem, ki smo jo sedaj dali na ploščo."

Kreslin je po krajši predstavitvi novega albuma skupaj s skupino zaigral tri skladbe in z zbranimi nazdravil izidu s kozarčkom rujnega ob mizi, obloženi s prekmurskimi dobrotami.

Več pa v galeriji spodaj.

Tiskovna konferenca Vlada Kreslina
Vlado Kreslin o novi plošči za MMC