Zmagovalci Jazz Station so bili nagrajeni s 3.000 evri, umetniško sliko, plaketo, ajurvedskim koncem tedna v portoroških hotelih in snemalnim dnem v studiu Sonolab. Foto: MMC RTV SLO
Zmagovalci Jazz Station so bili nagrajeni s 3.000 evri, umetniško sliko, plaketo, ajurvedskim koncem tedna v portoroških hotelih in snemalnim dnem v studiu Sonolab. Foto: MMC RTV SLO
Melodije morja in sonca 2009
Napeta razglasitev izidov. Foto: MMC RTV SLO
Melodije morja in sonca 2009
Revijalni del z Andražem Hribarjem, Aniko Horvat, Tinkaro Kovač in Slavkom Ivančičem je požel še največ navdušenja. Foto: MMC RTV SLO
Festival MMS
Jazz Station: DELAM, KAR SE NE SME

Zmes klasike in sodobnosti je z nastopom plesalcev SNG Opere in baleta Ljubljana naznanila vrnitev melodij na obalo. Čeprav je bil glavni namen letošnje obuditve festivala, da bi se vrnil mediteranski čar pesmi, so že prvi potegi loka po strunah violine skupine Stereotipi nakazali, da bo večer pod avditorijskimi žarometi vse prej kot tematski. "Poskušali bomo narediti čim boljšo zabavo na odru in upam, da bomo z občinstvom dosegli neko kemijo," je povedal pevec skupine Janez Rupnik.

Stari znanci festivalskih odrov
Mrak, ki se je spustil nad Avditorij, so obarvali zvoki skupine Sons: "Tukaj imamo bolj mediteranski temperament, upamo, da bomo z njim tudi kaj dosegli." Čar San Rema pa je vsaj za tri minute, kolikor je trajala njegova pesem v italijanskem jeziku, pričaral Roberto Buljevič. "Moja mati je Italijanka, jaz pa sem malo mešan," se je pošalil pevec.

Na MMS-u so podelili:

- nagrado za najboljši slog Majdi Arh Sevšek
-
nagrado za obetavnega izvajalca Matiji Jahnu
-
nagrado za glasbo Gabru Radojeviču za skladbo Delam, kar se ne sme
-
nagrado za besedilo Miši Čermak
-
nagrado za najboljšo izvedbo Janezu Bončini Benču
- nagrado za aranžma Gregu Forjaniču za skladbo Sol, poper in sanje
-
veliko nagrado MMS-a 2009 za skladbo Delam, kar se ne sme (Gaber Radojevič/Miša Čermak/G. Radojevič, Primož Grašič) skupine Jazz Station.

Povratnica na odre Majda Arh Sevšek je požela bučen odziv občinstva, ki je bilo ves večer vse prej kot navijaško razpoloženo. "Prišla sem do zaključka, da nimam kaj za izgubiti in da se samo enkrat živi, zato sem prišla na festival," je v zaodrju povedala Posavka. Značilni glasovni spev je naznanil nastop štajerskega "idola" Petra Januša. "V teh časih je ta festival dobra priložnost, da se pojaviš v javnosti." Slamnik, ritmi klaviatur, sol, poper in sanje so na odru spremljali na koncu nespornega zmagovalca po mnenju stroke in radijskih poslušalcev Janeza Bolčine Benča. "Važno je, da pesem pride do ljudi," je povedal pevec.

Izdelan nastop pevke, ki je na svojo stran zvabila simpatije občinstva, Petre Pečovnik je sicer sklenil tekmovalni del festivala, toda kasneje zakuhal novo glasovalno zmešnjavo. "Petra je profi, takšnemu izvajalcu, kot je ona, ne moreš dati posebnih napotkov, razen da ji zaželiš srečo," je še pred nastopom svoje varovanke povedal dvakratni zmagovalec festivala Domen Kumer.

Ob obalo je butnil novi val
Večer debitantov je odprl vsestranski primorski glasbenik Matija Jahn: "Letos me je prav ena želja zagrabila, da se pojavim na festivalu." Dobitniku nagrade za najboljšo skladbo je sledil nastop rockerjev po srcu The Maff, ki so se za MMS podali v mirnejše vode. "Mi smo prišli sem pol za štos, pol za res," je povedal pevec skupine, Manuel Soban. Pevec in multiinštrumentalist, ki ga nekateri primerjajo z Jamesom Bluntom, Andrej Ikica je s kitaro v rokah poskušal dokazati, da je še vedno v ospredju pesem. Zadovoljiti se je moral s štirinajstim mestom.

Najmlajša med nastopajočimi Katja M. je s pesmijo Sol na koži želela predvsem pustiti sled na glasbeni sceni. "Vsak se trudi po svoje," je pokomentirala poskuse preboja na sceno svojih glasbenih kolegov. Vse prej kot bežnih pogledov je bila deležna še ena novinka Aleksandra Cavnik, ki bo čez manj kot dva meseca odprla Slovensko popevko. "Glasbe ne moreš ocenjevati s prvimi in drugimi mesti," je po nastopu povedala študentka Ekonomsko-poslovne fakultete v Mariboru. Ritem Mihaele Kotnik na bobnih je popeljal skupino Voyage skozi krstni nastop. "Energična bobnarka, energična pevka, mi pa smo tam za podporo," se je pošalil basist Sebastjan Kukovec.

In če je bila violina tista, ki je odprla letošnji festival, je bil kontrabas v družbi pianina, bobnov in kitare z glasom Petre Polak med glavnimi krivci, ki je v zakladnico Melodij morja in sonca pospremil pesem Delam, kar se ne sme. "Naša skladbica diši malo po jazzu, tako da lahko postane tisto, kar je bila opera na Emi 2007," je še pred nastopom razlagal basist skupine Jazz Station Toni Humar. "Kar spodnjo ustnico mi trese zdaj. Super občutek je bil. Glede na to, da včeraj na tonski vaji nisem imela doberga občutka, ker je preveč bobnelo iz dvorane, ampak potem ko se je dvorana napolnila z ljudmi, je čisto drugačen občutek," pa je takoj po nastopu povedala pevka zmagovalne skupine.

Spodaj si lahko ogledate nekaj fotoutrinkov s prireditve, kmalu pa sledijo še videopogovori z nastopajočimi.

Aleksandra Cavnik za MMC

Katja M. za MMC

Roberto Bujevič za MMC

Andrej Ikica za MMC

Stereotipi za MMC

Sons za MMC

Voyage za MMC

Majda Arh Sevšek za MMC

Matija Jahn za MMC

Peter Januš za MMC

Janez Bončina Benč za MMC

Jazz Station za MMC

Festival MMS
Jazz Station: DELAM, KAR SE NE SME