Pika na i večeru
Pika na i večeru "izštekovanja" je bila zadnja točka večera, kjer so imeli osrednje vloge Tinkara Kovač, Matevž Šalehar - Hamo, Alen Steržaj in Katarina Juvančič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Big Foot Mama
BFM so v Izštekanih nastopili daljnega leta 1999. Ob tej priložnosti pa so bili popolnoma akustični. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Mojca Krevel in Melanija Fabčič – Melée
Mojca Krevel in Melanija Fabčič – Melée sta zbrane vrnili v čas, ko sta polnili klube z zasedbama Psycho-Path in Niowt. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
- Že se zunaj svita (Leon Matek)
- Ko te pogledam v oči (Leon Matek)
- Levi pas (Slon in sadež)
- Fotr (Slon in sadež)
- Pol (Hamo & Tribute 2 Love)
- Tiho (Hamo & Tribute 2 Love)
- Uspavanka za Fride (Katarina Juvančič in Dejan Lapanja)
- Rosa (Katarina Juvančič in Dejan Lapanja)
- Mister Clint (Čao Portorož)
- Roland (Čao Portorož)
- Ljubavna (Čao Portorož)
- Captamur (Murat & Jose)
- Kr neki (Murat & Jose)
- A so res tolk drugi časi (Flirrt)
- Kraj brez sramu (Flirrt)
- Z levo nogo vstat (Flirrt & Janez Zmazek - Žan)
- Tando Dance (Marko Hatlak)
- El tango de Rosanne (Marko Hatlak)
- I Wanna Swim (Werefox + Mojca Krevel)
- Urgency (Werefox)
- Kratek stik (Big Foot Mama)
- Nor sigurno ne (Big Foot Mama)
- Izštekani (s Tinkaro Kovač)
Murat & Jose
Večer je bil tudi priložnost za nenavadna sodelovanja, kot je bila združitev moči Hatlaka z Muratom & Josom. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Čao Portorož
Za enega najbolj 'odštekanih' nastopov so poskrbeli Čao Portorož. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Flirrt
Posebno presenečenje večera je bil nastop Janeza Zmazka - Žana ob boku Flirrt. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Marko Hatlak s skupino
Marko Hatlak se je predstavil tudi v pevski vlogi. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Celo dogajanje pa je v živo pospremilo občinstvo v Katedrali Kina Šiška. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Tihi so postali glasni, glasni so postali drugačni, drugačni so svojo "odštekanost" spremenili v "izštekanost". Deset izvajalcev s posebnimi gosti in občasno ob spremljavi Big Banda RTV Slovenija pod vodstvom Tadeja Tomšiča je to sinoči storilo na odru Kina Šiška, kjer obiskovalec - v nasprotju s poslušalcem oddaje - ni ostal le pasivni prejemnik, ampak aktivni udeleženec.

Naj bo to ob tleskanju z rokami na ritem Matevža Šaleharja - Hama med izvajanjem predrugačene različice novega singla Pol; ali med vzklikanjem "aaaa" skupaj z Ivianom Kanom Mujezinovićem ob minimalistični izvedbi najbolj prepoznavne skladbe Čao Portorož z zadnjega albuma Ljubavna; ali približnim lovljenjem refrena Nor sigurno ne z Big Foot Mamo - občinstvo je izgnalo z nastopov strogo držo, ki jo po navadi ustvari studijsko okolje.

"Lahko bi se samo izštekavali na klasični 'unplugged' način - rokerji vzamejo v roke akustične kitare - s časom lahko ta koncept postane dolgočasen, se iztroši. Zato gremo v različne smeri: tisti, ki so bolj tihi, postanejo glasnejši. Ali na kakšen drug način spremenijo svoje početje. Iz tega sledi, da mora imeti izvajalec za sabo dobro ustvarjalno pot, da lahko naredi nekaj drugega - se izšteka do konca," je dejal Longyka.

Ideja tega izštekanega srečevanja pred občinstvom je bila podoživeti Izštekane v preteklem letu na poseben način. Vsak od nastopajočih je v desetih minutah programa izvedel nekatere svoje najboljše izštekane trenutke, ki jih je predstavil v oddaji.

Deset izvajalcev in še več glasbenikov
"Ljudje, dovolimo oz. dosezimo to, da bomo izštekani takrat, ko mi hočemo," so bile sklepne besede Longyke, ki najbolje povzamejo dve uri in pol trajajoči sprehod po izbranih delih Leona Matka, dueta Slon in sadež, skupine Hamo & Tribute 2 Love, Katarine Juvančič in Dejana Lapanje, Čao Portorož, Murata & Josa, Marka Hatlaka s skupinama Funtango in Moonlight Sky ter skupin Flirrt, Werefox in Big Foot Mama.

"Izštekavanje je druga pot. Je kot skakanje iz lastne kože in lastnih okvirov. Preseganje samega sebe. Je neko potovanje v neznano, zato sta potrebna pogum, drznost, ne le glasbeno znanje. Večinoma se glasbeniki, ki se izštekajo, vrnejo iz tega potovanja izpolnjeni, bližje samemu sebi. Polni novih idej in energije. Marsikateri skupini to malo spremeni smer - res jih vržemo s tira in rezultati so čudoviti," je po koncertu razmišljal Longyka.

Glasbeni utrinki večera
A ne imena izvajalcev, v prvi vrsti je bila glasba. Kako drugače kot z akustično kitaro, ki jo je držal v rokah Matek, se je oder Kina Šiške znova osvetlil v duhu Izštekanih, ki so se lani v drugi postavi poslovili od občinstva s prepevanjem Lep dan za smrt. V nasprotju z lani je del simfoničnega orkestra nadomestil Big Band in to je bil večer spajanja bigbandovskega zvoka z rokenrolom.

Slon in sadež sta preširoka oblačila (kot se jih morda kdo spomni iz videospota za skladbo Raperja) pustila doma in se ob spremljavi Big Banda prelevila v gentlemanska šarmerja, ki sta smisel za humor obdržala s skladbama Levi pas in Fotr, le da sta bila predrugačena v džezovsko preobleko. Podobno, kot jo bosta nadaljevala maja, ko pripravljata s Klemnom Kotarjem samostojni koncert s podobno rdečo nitjo.

Na začetku umirjeni bluzrock "izštek" Hama in Tribute 2 Love je dvignil s stola prvi glas skupine, ki je ob skladbi Tiho odkorakal do Denisa Horvata za Hammondom in z njim začel glasbeni dvoboj na akustični kitari. Z novo skladbo - le da ob podpori Big Banda - sta prišla tudi Katarina Juvančič in Dejan Lapanja. Rosa, ki je bila ob njunem nastopu v oddaji Izštekani še v nastajanju, je zaživela pred občinstvom v živo.

Toda intenziteta zvoka se je prelila v resno neresnost edinega pravega naslednika "zafrkantskih" Zmelkoow lani na Izštekanih 20 - Čao Portorož. "Slečeni" tako inštrumentalno kot vokalno - z občasnimi medmeti in kriki - so na šaljiv način pristopili k skladbam, kot so Mister Clint, Roland (vmes še poustvarili melodijo Ode radosti - ker so preprosto lahko) in Ljubavna, kjer je še Ivian sprehode prstov po kitarskem vratu zamenjal za klavirske tipke. Minimalistični, a udarnejši kot včasih z vso elektriko okoli njih.

Ne le petje in vzklikanje, svoje mesto v Izštekanih v živo je dobil tudi beatbox - s prihodom Murata, ki je skupaj z Josom in JAMirkom postregel z delčkom tega, kar lahko pričakujemo v oddaji januarja, ko bodo gostovali pri Longyki. Res je, da bosta to storila v inštrumentalno manj bohotni različici, kot sta si jo privoščila ob skladbi Kr neki, ko je JAMirko na električnih bobnih sledil že skoraj karnevalskemu zvoku Big Banda, ki je na koncu prišel do meje razglašenosti in sprožil komentar Josa: "Tole je kr neki."

Podobno zvokovno barvitost je na oder pripeljal posebni gost pri nastopu Slona in sadeža Hatlak, ki je na oder pripeljal 9-člansko inštrumentalno zasedbo, v kateri je poleg njegove harmonike izstopal zvok violine Dejana Gregoriča. Iz "latino tango" v El tango de Roxanne, kjer je Hatlak spustil iz rok harmoniko, se vživel v vlogo Stinga ob prepevanju z Big Bandom okrepljene Roxanne in požel enega izmed največjih aplavzov večera.

"Pri dramaturgiji smo gledali na to, da je več vrhuncev. Nastop Marka Hatlaka je bil namenoma postavljen na dve tretjini, da ponudi z enim izmed lokalnih vrhuncev, ne pa tudi končnega. Malo manj znana imena smo zavili med bolj znana, nismo šli od manj znanih izvajalcev do glavnih, to bi bilo klišejsko in neučinkovito. Želeli smo strnjen, tekoč šov in mislim, da nam je uspelo," je pojasnil Longyka.

Skupno slovo
Zadnja tretjina je ostala rezervirana za skupine. Flirrt so se po letu dni vrnili in tokrat medse povabili Janeza Zmazka - Žana, Werefox so se vrnili v Izštekane po desetih dneh, ko so se predstavili v oddaji, in medse povabili Hannesa Jaeckla in Balladero, medtem ko je Mojca Krevel odpela v duetu z Melée I Wanna Swim. Melanholično udarnost Benkove kitare pa so strnili z Urgency, ki so jo (podobno kot nekateri drugi izvajalci pred njimi) posvetili pronicljivemu spremljevalcu glasbenega prizorišča in sodelavcu Vala 202 Blažu Tišlerju.

Zadnje besede uradnega dela programa so pripadle Big Foot Mami, ki jih prihodnje leto čaka 25. obletnica delovanja, toda kot je zagotovil pevec skupine Grega Skočir, je ne bodo praznovali "izštekani". Izjemo, ko so v roke vzeli le akustične kitare in so bobnarski set zamenjali s tamburinom, so pripravili le za Izštekane - tudi ob pomoči Nine Kay, s katero so izvedli Kratek stik.

Gostja presenečenja - Tinkara Kovač
"Uradni del je končan, nadaljevanje je odvisno od vas," se je Longyka že skoraj poslovil od občinstva v Kinu Šiška, a to je vztrajalo in za popotnico domov dobilo skladbo, ki je nastala v valu navdiha med pripravami na oddajo pred dobrim letom Flirrtov - Izštekani. Rok Lunaček je prve vrstice sicer odpel sam, toda to je bilo tudi izhodišče za presenečenje večera - Tinkaro Kovač (med drugim letošnjo predstavnico na Evroviziji), ki je ob boku Hama in Juvančičeve sklenila glasbeni del večera.

"To je neke vrste nadaljevanje Izštekanih 20, ki je bil zelo uspešen večer. Tudi ta je bil. Ali bomo nadaljevali naslednje leto, še ne vemo, ker moramo strniti glave in videti, kje smo. Vsak takšen večer da zagon za naprej. Upam, da se bomo še izštekovali naslednja leta," je sklenil Longyka.

Do takrat pa si lahko pogledate nekaj utrinkov v spodnji galeriji, posnetek celega koncerta pa si boste lahko v prihodnjih tednih ogledali na Televiziji Slovenija.

- Že se zunaj svita (Leon Matek)
- Ko te pogledam v oči (Leon Matek)
- Levi pas (Slon in sadež)
- Fotr (Slon in sadež)
- Pol (Hamo & Tribute 2 Love)
- Tiho (Hamo & Tribute 2 Love)
- Uspavanka za Fride (Katarina Juvančič in Dejan Lapanja)
- Rosa (Katarina Juvančič in Dejan Lapanja)
- Mister Clint (Čao Portorož)
- Roland (Čao Portorož)
- Ljubavna (Čao Portorož)
- Captamur (Murat & Jose)
- Kr neki (Murat & Jose)
- A so res tolk drugi časi (Flirrt)
- Kraj brez sramu (Flirrt)
- Z levo nogo vstat (Flirrt & Janez Zmazek - Žan)
- Tando Dance (Marko Hatlak)
- El tango de Rosanne (Marko Hatlak)
- I Wanna Swim (Werefox + Mojca Krevel)
- Urgency (Werefox)
- Kratek stik (Big Foot Mama)
- Nor sigurno ne (Big Foot Mama)
- Izštekani (s Tinkaro Kovač)