Ob vrtnicah, svečah in krsti se je sklenila zgodba zasedbe Interceptor. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Ob vrtnicah, svečah in krsti se je sklenila zgodba zasedbe Interceptor. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Toda ob uradnem koncu Interceptor je zrasla nova zgodba, in sicer gre za skupino Kaotic Bullets - pod vodstvom Marjana Padra -, ki so pred dvema tednoma izdali prvenec 2.0 Svet. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Večer je povezoval Dragan Bulič. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Čulk pravi, da pušča vrata odprta za morebitne vrnitve. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

Nastop na festivalu Novi rock leta 1995 in nastop kot predskupina Napalm Death sta dve izmed prelomnic v delovanju metalskih veljakov. "Z vsakim nastopom smo rasli in se razvijali," je poudaril Čulk.

Jedro težkometalske zasedbe je poleg Čulka ves čas sestavljal še kitarist in avtor glasbe Marjan Pader (stari znanec skupine Tabu in legendarnih Epidemic Zone). Po začetnih težavah z ritem sekcijo, se jim je pridružil Primož Štorman, težavo z baskitaristi pa so rešili z Aleksandrom Rauterjem. Pred 21 leti so izdali kaseto The Beginning, ki je bila tudi začetek zvočnih izbruhov, podkrepljenih z družbeno ozaveščenimi besedili.

Ves čas so stremeli k drugačnosti. Na prvem mednarodnem glasbenem sejmu so tako svoj razstavni prostor okrasili s plastičnim okostnjakom in krsto. In s svojo nenavadnostjo so si počasi nabirali zvesto poslušalstvo. Največ medijske pozornosti so pritegnili s skladbo Uničimo tabuje, ki so jo posneli z Dejo Mušič (skladba pa je leta 1997 postala popevka tedna na Valu 202). Toda po uspehu z Interceptor so se člani začeli posvečati stranskim projektom, kot so Tabu in Tramal Curice. Uničimo tabuje pa je bila tudi napoved za album Mora, kjer so postregli z besedili izključno v slovenskem jeziku. In priredbo Breathe britanskih zastavonoš tehnopanka Prodigy.

Začetek konca
Pred sedmimi leti so se Interceptor znova združili na odru in šli po Sloveniji. Toda malokdo si je ob tem mislil, da gre za začetek konca, kot se je izkazalo v petek. "Težko rečem, ali je to zadnja beseda ali ne. Če bo kemija med ljudmi, ki so nastopili danes, še ostala, morda ni zadnja. Drugače pa ne nameravam iskati ljudi. Če so prišli le za ta koncert - super. Če pa bo iz semena roža zrasla, pa bomo videli."

Dve uri trajajoče "slovo", ki ga je povezoval radijski voditelj in urednik Dragan Bulič, je na odru poleg Čulka združil imena, kot so Simon Cukjati, Robert Jukič, Jani Hace, Boštjan Beltram, Peter Dolšina, Lovro Ravbar, Sergej Škofljanec in Aleksander Kolar.

"Leta 2007 smo imeli povratniško turnejo, ko smo se vračali na sceno in takrat smo imeli kitaro, ki smo jo dali za nagrado. Zbirali smo kupončke s celotne turneje in v Mariboru je bil izžreban Marko Soršak. Takrat so se naše poti prvič križale. On je lastnik najbolj kultne slovenske metalske kitare," je o poznanstvu s Soršakom spregovoril Čulk.

Mlade sile nadaljujejo tradicijo
Bobnarja skupine Elvis Jackson so povabili k sodelovanju tudi za zadnji koncert, Soršak pa je izkoristil priložnost za nadaljevanje zgodbe "20 za 20", v sklopu katere zbira sredstva za nakup novih glasbil za slovenske osnovne šole. Kot posebni gost se je zasedbi v odhajanju na odru pridružil tudi Timo Kosi, ki že šest let stopa po poteh svojega učitelja Sorška. "Zame so Interceptor najboljša metalska zasedba," je dejal Kosi, preden se je pridružil članom na odru ob preigravanju štirih skladb. "Lepo je z njimi na odru," je dodal.

11-letnik je zasedbi dodal še dodatno energijo. "Ko za tabo bobna tako mlada moč, je pohvala. Pomeni, da si sporočilo uspešno predal novim generacijam, to je krona," je dodal Čulk. Toda starejšim se po mnenju Čulka ni treba umikati: "Morajo se umakniti takrat, ko jih mladi presežejo."

Eden izmed vrhuncev večera je bil prihod gosta Lada Leskovarja, ki je z Interceptor združeval dva glasbena svetova v skladbi Poslednji vlak.

Več utrinkov si lahko pogledate v spodnji galeriji.