Katera bo najbolj priljubljena skladba lanskega leta? Foto: RTV Slovenija
Katera bo najbolj priljubljena skladba lanskega leta? Foto: RTV Slovenija

Projekt so naslovili Frišno/Fresh – Dan nove slovenske glasbe, v sklopu katerega bodo razglasili naj slovensko skladbo zadnjega leta, ki jo bodo poimenovali Frišno/Fresh 2021.

Izbrane skupine in skladbe:
1. Alo!Stari – Vse bi dal
2. Okustični – Po tisti dolgi poti
3. Žan Serčič – Čudeži
4. Zmelkoow – Kaj nam fali? (2020)
5. Lara Love & Sky – Greva en gir
6. Manouche – Ma sej je vseen
7. Maraaya – Drevo
8. Rudi Bučar – Otroci tistega časa
9. Joker Out – Umazane misli
10. Batista Cadillac – Magnolije

Za najbolj priljubljeno novo slovensko skladbo lahko glasujete do 26. septembra na spletnih straneh radiomaribor.si in radiosi.eu.

Na prireditvi 1. oktobra ob 19.30 v Veliki dvorani SNG Maribor boste lahko premierno poslušali glasbene preobleke izbranih skladb v priredbah Big banda RTV Slovenija, poleg naj nove slovenske skladbe zadnjega leta pa bo podeljena tudi nagrada za najboljšo izvedbo. Prireditev bo povezoval igralec Jure Ivanušič, obe nagradi je prispevala Steklarna Rogaška.

Prireditev bo na ogled v neposrednem prenosu na Televiziji Maribor ter Radiu Maribor in Radiu Si. Neposredni prenos bo mogoče spremljati tudi na kanalih Facebooka teh programov. Posnetek prireditve bo na ogled na drugem programu Televizije Slovenija 27. oktobra ob 20.00 na predvečer dneva RTV Slovenija.

Obiskovalci si lahko vstopnice zagotovijo s sodelovanjem v nagradnih igrah programov Radia Maribor in Radia Si ali jih rezervirajo na radijskih spletnih straneh. Na prireditvi bo obvezen pogoj PCT in nošnja mask v zaprtem prostoru.

Big bandu bo dirigiral Tadej Tomšič, pod priredbe skladb pa se podpisujejo Aleš Avbelj, Tadej Tomšič, Patrik Greblo in Lojze Krajnčan.

Robert Levstek, pobudnik projekta in odgovorni urednik Radia Maribor, je poudaril predvsem povezovalni vidik projekta: "Projekt združuje radijska programa, ki delujeta v okviru mariborskega RTV-centra. Vprašali smo se, česa slovenska glasbena scena še nima, kako združiti preteklost, sedanjost in prihodnost. Ideja je bila, da naredimo nekaj, česar še nimamo. In tako so glasbena uredništva Radia Maribor in Radia Si izbrala 10 najboljših skladb zadnjega leta. Našli smo nek kompromis, iskali smo dobre skladbe, take z dodano vrednostjo. Projektu se priključuje tudi Televizija Maribor, ki bo glasbeni dogodek tudi prenašala. Skladbe bodo pa na dogodku zazvenele v novi preobleki pod okriljem Big Banda RTV Slovenija."

Kot je povedal glasbeni urednik Radia Maribor Gregor Stermecki, pa projekt slovenski glasbi daje posebno dimenzijo. "V bistvu gre za največji bend v Sloveniji. Deset skladb bomo slišali v popolnoma novi preobleki, z Big Bandom jih bodo zapeli glavni vokalisti. Izvajalci so navdušeni nad projektom."

Frišno / Fresh - Dan nove slovenske glasbe