Priljubljeni so bili tudi prenosi v živo. Foto: EPA
Priljubljeni so bili tudi prenosi v živo. Foto: EPA

Raziskava Engaging with Music 2021, ki jo je izvedlo Mednarodno združenje fonografske industrije (IFPI), naj bi bila največja tovrstna raziskava do zdaj, temelji pa na odgovorih 43.000 glasbenih navdušencev iz 21 držav. Med drugim je pokazala, da so poslušalci glasbe po vsem svetu, med pandemijo covida-19, več časa preživeli ob poslušanju glasbe. Leta 2019 so glasbo v povprečju namreč poslušali 18 ur na teden, številka pa se je povečala – na okoli 18,4 ure.

Pri tem so priljubljeni predvsem plačljivo pretakanje avdia in videa, radio ter aplikacije, kot je TikTok. Sam čas, ki so ga namenili poslušanju glasbe prek plačljivih storitev, se je povečal za 51 odstotkov. K pretakanju naj bi se zatekli predvsem zaradi avtonomnosti in velikosti izbire, 68 odstotkov vprašanih naj bi več kot enkrat na teden iskali točno določene pesmi. Kljub porastu uporabe licencirane glasbe pa 29 odstotkov anketirancev še vedno uporablja nezakonite oziroma nelicencirane metode poslušanja in prenašanja pesmi.

Ljudje poslušajo več kot 300 različnih žanrov

"Glasba je oboževalcem zagotovila obliko utehe in celjenja skozi te zahtevne čase," je dejala direktorica IFPI-ja Frances Moore. Številni naj bi se k svojim najljubšim izvajalcem obrnili predvsem zaradi iskanja tolažbe. 87 odstotkov jih je namreč dejalo, da jih je glasba razvedrila, 68 odstotkov anketirancev, starih od 16 do 19 let, pa je priznalo, da jih je nov glasbeni material najljubših izvajalcev med pandemijo pomiril.

Med žanri, ki jih ljudje poslušajo, je bilo navedenih več kot 300 različnih zvrsti – tudi južnoafriški elektronska glasba gqom in axé, ki se je v 80. letih prejšnjega stoletja razvila v Braziliji. "Raziskava je tudi odkrila, da oboževalci ne poslušajo zgolj več glasbe, ampak se vključujejo tudi v nove, dinamične glasbene izkušnje," je še dodala Moore – priljubljena so bila namreč tudi pretakanja v živo, tretjina vprašanih je lani gledala glasbeni prenos v živo.