Pod najbolje prodajani album leta 2020 v Veliki Britaniji se je podpisal Lewis Capaldi. Foto: Reuters
Pod najbolje prodajani album leta 2020 v Veliki Britaniji se je podpisal Lewis Capaldi. Foto: Reuters

Kot poroča BBC, so bili trije najbolj prodajani glasbeniki leta 2020 v Veliki Britaniji Lewis Capaldi, Harry Styles in Dua Lipa. Sledijo Billie Eilish, Stormzy, Pop Smoke in Ed Sheeran. Med desetimi najbolje prodajanimi albumi pa so se znašli tudi albumi največjih uspešnic nekaterih glasbenikov, ki so vrh kariere doživeli že pred desetletji – Queen, Elton John in Fleetwood Mac.

Med 10 najbolje prodajanimi albumi v Veliki Britaniji ni bilo nobenega novega glasbenika, kar kaže na to, koliko težje je v času pandemije ustvariti preboj in najti novo občinstvo.

Lewis Capaldi se je z albumom Divinely Uninspired To A Hellish Extent že drugo leto zapored uvrstil na vrh najbolje prodajanih britanskih albumov.

Glasbeni strokovnjaki ob tem poudarjajo, da tovrstna rast poslušanja glasbe kaže na to, kako "pomembna je glasba za Veliko Britanijo, tudi v času, ko je življenje tako spremenjeno".

Čeprav pa je bilo poslušanj v letu 2020 ogromno, je prodaja posameznih albumov padla. Prvič, odkar beležijo tovrstne podatke, niti enemu albumu, izdanemu v zadnjih 12 mesecih, ni uspelo dobiti naziva platinastega albuma, ki dosega 300.000 prodaj.

Padlo je tudi število singlov, ki so prejeli platinasti naziv – to je uspelo doseči zgolj 16 skladbam, medtem ko je bilo leta 2019 ta število 27, leta 2018 pa 33.

Velika priljubljenost pretočnega predvajanja

Večina poslušanja v letu 2020 je potekala na platformah za pretočno predvajanje, ki predstavljajo 80,6 % poslušanj v Veliki Britaniji. Poslušalci so lani na različnih platformah predvajali 139 milijard pesmi – številka je v zadnjem letu zrasla za kar 22 %.

Na tovrstnih platformah so največkrat poslušali pesem The Weeknda Blinding Lights.