Lady kdo? Pop-countryskupina, ki je pobrala pet grammyjev, je bila sicer uspešnica na ameriških komercialnih postajah, a prek luže je ne pozna nihče, v očeh kritikov pa ne nosi kake večje teže. Foto: EPA
Lady kdo? Pop-countryskupina, ki je pobrala pet grammyjev, je bila sicer uspešnica na ameriških komercialnih postajah, a prek luže je ne pozna nihče, v očeh kritikov pa ne nosi kake večje teže. Foto: EPA
Lady Gaga je na podelitev prišla v ... jajcu. Foto: EPA
Arcade Fire so nastopili kar dvakrat, vmes pa še pobrali grammyja za najboljši album leta. Foto: EPA
The Black Keys so alternativci leta, poleg tega pa sta fanta pobrala tudi grammyja za najboljšo rockpesem (Tighten Up) v kategoriji skupin. Foto: EPA
Novinka leta je izvajalka džeza Esperanza Spalding. Foto: EPA
Janelle Monae je postregla z udarnim nastopom in dokazala, da jo je vsekakor treba jemati resno. Foto: Reuters
Lady Gaga med nastopom. Foto: EPA
Katy Perry s soprogom Russlom Brandom na rdeči preprogi. Foto: Reuters

Že drugo leto zapored je levji delež zlatih gramofončkov pobral country izvajalec (lani je bila to Taylor Swift), medtem ko se kritiki sprašujejo, komu so grammyji sploh še v namen? Glasbi že ne, podelitvi nagrad najzaslužnejšim še manj.
Ali, kot piše David Bauder v analizi za AP: "Grammyji so komaj še nagradna slovesnost; ob delitvi in razpršitvi glasbene industrije v zadnjih letih so postali šov, ki oglašuje glasbenike, ki potrebujejo pozornost."
Producenti se niti ne trudijo več z voditeljem. In v prvi uri so podelili samo en grammy. Nagrad pa je 109.
Album leta imajo Arcade Fire
In če je šel grammy za skupino leta vsaj v roke zaslužnim zmagovalcem, kanadskim rockerjem Arcade Fire, ki so se s svojim tretjim, konceptualnim albumom The Suburbs uvrstili na vrh vseh seznamov najboljših albumov leta, pa je preostanek glavnih nagrad za Lady Antebellum uganka.
Skupina pop countryja iz svetovne prestolnice tega žanra, Nashvilla, v očeh kritikov ni ravno presežek. In čeprav je bila njihova zmagovita pesem, dokaj omledna countrybalada Need You Now, na ameriških komercialnih (in ruralnih) radiih poletna uspešnica, pa je vprašanje, kdo se je bo še spomnil čez pet let? In ali jo kdo zunaj meja ZDA sploh pozna?
Še posebej, če pogledamo, koga je premagal samo med nominiranci za posnetek leta: Eminema (Love The Way You Lie), B.o.B Featuring Bruno Mars (Nothin' On You), Cee Lo Greena (F*** You) in Jay-Z-ja z Alicio Keys (Empire State Of Mind).
Šok za Eminema in Esperanzo
Med večjimi poraženci večera je bil povratnik Eminem. Čeprav je vodil z desetimi nominacijami (vključno v vseh glavnih kategorijah), pa je domov odnesel le dva kipca - oba za kategoriji v rapu.

Največje presenečenje je bil grammy za novinca leta - v kategoriji, kjer so bili nominirani taki glasbeni zvezdniki in/ali kritiški ljubljenci preteklega leta kot Florence & the Machine, Mumford & Sons, Drake in Justin Bieber, je slavila džezovska basistka in pevka Esperanza Spalding in tako postala prva džezovska izvajalka sploh, ki je prejela grammyja v tej kategoriji.
Opaznejši zmagovalci večera so bili še Jay-Z, John Legend in Lady Gaga, ki so vsak pobrali po tri nagrade. Britanski stadionski velikani Muse so odnesli grammyja za najboljši rockovski album; zvezdnik r'n'b-ja Bruno Mars je imel najboljšo pop pesem v moški kategoriji, Train najboljšo pop pesem v kategoriji skupin, Paul McCartney najboljšo solo rock izvedbo, The Black Keys najboljšo rock pesem v kategoriji skupin in najboljši alternativni album leta.
Gaga se je tokrat izlegla
A vsi se strinjajo, da čeprav Akademija grammy podeljuje tako prepričljivo število kipcev, je vse očitneje, da se celotna podelitev v živo (večino nagrad podelijo že pred televizijskim prenosom) spreminja v en sam veliki šov, ki predstavlja poligon za nekaj bizarnejših glasbenih kolaboracij, samopromocijo komerciale in počastitev veteranov.
Vsi so tako spet samo čakali, s čim bo postregla megalomanska Lady Gaga, ki je tokrat svoj nastop izrabila za predstavitev novega singla Born This Way. Ker je mehurčkaste obleke, surove zrezke, kri in sado-mazohistične oprave že porabila za prejšnje nastope, je tokrat skušala pozornost pritegniti s tem, da se je "izlegla" iz orjaškega jajca.
Cee Lo Green je nastopil z velikopotezno (in zelo pernato) izvedbo svoje uspešnice Forget You (Fuck You), pri kateri so mu družbo delale lutke in oskarjevka Gwyneth Paltrow.
Christina Aguilera se je poklonila legendi soula Arethi Franklin, a je pri tem spet vso pozornost preusmerila nase namesto na Franklinovo, Bruno Mars pa se je v svojemu hommageu Jamesu Brownu odločil za bolj retronastop. Kritike je še najbolj navdušila novinka Janelle Monae z udarno izvedbo Cold War ter akustična kolaboracija Mumford & Sons, the Avett Brothers in raskavega Boba Dylana.
GLAVNI DOBITNIKI 53. GRAMMYJEV:
Album leta: Arcade Fire – The Suburbs
Pesem leta: Need You Now – Lady Antebellum
Posnetek leta: Need You Now – Lady Antebellum
Najboljši nov izvajalec/-ka: Esperanza Spalding

Ženska pop izvedba: Lady Gaga – Bad Romance
Moška pop izvedba: Bruno Mars – Just The Way You Are
Po izvedba dueta ali skupine: Train – Hey, Soul Sister
Vokalni album: Lady Gaga – The Fame Monster
Instrumentalni album: Larry Carlton & Tak Matsumoto – Take Your Pick
Plesni posnetek: Rihanna – Only Girl (In The World)
Elektronski/plesni album: La Roux – La Roux

R & B-skladba: John Stephens – Shine
R & B-album: John Legend & The Roots – Wake Up!
Sodobni R & B-album: Usher – Raymond V Raymond
Moška R & B-izvedba: Usher – There goes my baby
Ženska R & B-izvedba: Fantasia - Bittersweet
R & B-izvedba dueta ali skupine: Sade – Soldier Of Love

Rap izvedba soloizvajalca: Eminem – Not Afraid
Rap izvedba dueta ali skupine: Jay-Z & Swizz Beatz – On To The Next One
Rap pesem: Jay-Z & Alicia Keys – Empire State Of Mind
Rap album: Eminem – Recovery

Rock izvedba soloizvajalca: Paul McCartney – Helter Skelter
Rock izvedba dueta ali skupine: The Black Keys – Tighter Up
Rock pesem: Neil Young – Angry World
Rock album: Muse – The Resistance
Rock instrumentalna izvedba: Jeff Beck - Hammerhead
Metalna izvedba: Iron Maiden – El Dorado
Alternativni album: The Black Keys - Brothers

Country pesem: Need You Now (Lady Antebellum)
Country album: Need You Now (Lady Antebellum)
Moška vokalna countryizvedba: Keith Urban – 'Til Summer Comes Around
Ženska vokalna countryizvedba: Miranda Lambert – The House That Built Me
Izvedba countrydueta ali -skupine: Lady Antebellum – Need You Now
Nagrade za življenjsko delo:
Dolly Parton, skupina Ramones, britanska igralka Julie Andrews, Juilliard String Quartet, Kingston Trio in George Beverly Shea.