Skupina Guano Apes je bila ustvarjena leta 1994 v Gőttingenu v Nemčiji. Njeni ustanovni člani so bili kitarist Henning Rümenapp, basist Stefan Ude in bobnar Dennis Poschwatta. Pevka Sandra Nasić se je zasedbi pridružila pozneje istega leta. Foto: EPA
Skupina Guano Apes je bila ustvarjena leta 1994 v Gőttingenu v Nemčiji. Njeni ustanovni člani so bili kitarist Henning Rümenapp, basist Stefan Ude in bobnar Dennis Poschwatta. Pevka Sandra Nasić se je zasedbi pridružila pozneje istega leta. Foto: EPA
Guano Apes
Guano Apes so se postavili na glasbeni zemljevid s skladbo Open Your Eyes, s katero so zmagali na lokalnem tekmovanju skupin brez založbe. Foto: Uradna spletna stran
Guano Apes
Skupina je najbolj poznana po karizmatični pevki Sandri Nasić. Foto: EPA

Organizatorji so za dogodek, ki bo med 1. in 3. julijem, za zdaj zagotovili program, ki se ponaša z najpomembnejšimi glasbenimi skupinami glede na vse dozdajšnje festivale.

Glavna zvezda letošnjega Rocka Otočca pa bo prav skupina Guano Apes. Henning Rümenapp, Dennis Poschwatta, Stefan Ude in Sandra Nasić so se po daljši odrski odsotnosti znova združili v prvotno zasedbo, ki jim je prinesla tako velik uspeh.

Oder Rocka Otočca bo zavzela tudi newyorška skupina The Toasters, ki velja za eno izmed utemeljiteljic ska glasbe v svetu. Izmed glasbenikov iz bližnjih držav prihaja tudi srbska družbeno angažirana skupina S.A.R.S in mlada angleška alternativna rockskupina The Subways, ki je že s svojim debitantskim albumom leta 2005 dosegla zlato naklado z več kot 100.000 prodanimi izvodi.

Guano Apes veljajo za pravi nemški fenomen, ki je uspel tudi na svetovni ravni. Že njihov debitantski album Proud Like A God je dosegel platinasto naklado v številnih državah po svetu. Na njem se je znašla tudi pozneje velika uspešnica Open Your Eyes, ki je pravzaprav "zakrivila" nagel vzpon skupine, potem ko so z njo zmagali na lokalnem tekmovanju skupin brez založbe.

Zasedba se je po izdaji prvenca nato odpravila na veliko turnejo po Evropi in Ameriki, ki je vsega skupaj trajala intenzivnih 18 mesecev. Leta 2000 je sledil drugi studijski album, na katerem so se znašle skladbe, kot sta Big in Japan (skladba, ki jo je v izvirniku posnela Alphaville) in No Speech. Tri leta pozneje so predstavili Walking on a Thin Line (ki ga je predstavljal singel Quietly), nato pa so se po izidu albuma največjih uspešnic Planet of the Apes in turneji razšli februarja 2005.

Preostali projekti članov zasedbe
Po razhodu so izdali še kompilacijo z neobjavljenimi demoposnetki, ki so jih posneli med letoma 1994 in 1995, Lost(T)apes. Člani pa so se posvetili lastnim projektom (Poschwatta je ustanovil skupino Tamoto, Rümenapp se je pomaknil v ozadje, Nasićeva pa je posnela soloalbum The Signal, ki je izšel leta 2007), a nihče izmed njih ni dosegel niti polovice stare slave njihove nekdanje matične skupine.

Upanje, da bi Guano Apes še kdaj stopili skupaj na oder, so njihovi največji oboževalci skoraj izgubili, ko so leta 2006 Rümenapp, Ude in Poschwatta ustanovili novo skupino IO, skupaj z ameriškim pevcem Charlesom Simmonsom.

Po novih koncertih sledil nov album
Pa vendar je leto 2009 znova združilo člane Guano Apesa, ki so se podali najprej na odre (prvi so jih združene videli v Avstriji junija 2009 v Nicklesdorfu).

Aprila letos pa so izdali nov studijski album Bel Air. Pri njem so sodelovali s producentom Jonom Schumannom, ki si je že prislužil grammyja za delo z zasedbami Carpark North, Mew in Kent. Za najnovejši singel z albuma Oh What a Night so posneli tudi videospot, ki je do zdaj dosegel že okoli pol milijona ogledov na portalu YouTube. Na album pa so uvrstili tudi pesem z naslovom Fire in your Eyes, ki ponazarja nove in izboljšane Guano Apese.