Na novem albumu 18 Johnnyja Deppa in Jeffa Becka se nahaja tudi pesem Sad Motherfuckin’ Parade, ki pa naj bi si velik del besedila delila z že obstoječo pesnitvijo in skladbo nekdanjega kaznjenca Slima Wilsona Hobo Ben. Folklorist Bruce Jackson, ki je samooklicanega zvodnika in prevaranta spoznal v 60. letih prejšnjega stoletja, namreč trdi, da je duet k skladbi prispeval zgolj dve vrstici, ostalo pa naj bi ukradla, avtorstvo pa sta pripisala samo sebi.

Sorodna novica Na koncertu Johnnyja Deppa: Razočaran nad človeštvom našel uteho v kitari

"Objavljam že 50 let in to je prvič, da je nekdo nekaj vzel in se pod to podpisal s svojim imenom," je dejal Jackson, ki je pesnitve leta 1974 vključil v svojo knjigo Get Your Ass in the Water and Swim Like Me. Dve leti kasneje je Slim Wilson, psevdonim Willyja ali Willieja Davisa, ki ga je zaporniku zaradi zaščite nadel kar Jackson, pod istim naslovom izdal tudi album, na katerih je nastopil s svojimi deli, poroča Rolling Stone.

Tiskovni predstavniki tandema so dejali, da bosta glasbenika zaradi obtožb o kraji pesnitve od človeka, ki je v zaporu pristal zaradi oboroženega ropa in umora, pregledala in preverila svoje delo. V primeru, da se bo izkazalo, da so trditve resnične, bodo na album dodali avtorske zasluge in pravice. Nemogoče naj bi bilo, da bi Depp in Beck sama ustvarila to besedilo, ne da bi ga vzela z 60 let starega Hobo Bena.

Težava je, da je prvotno avtorstvo pesnitve nemogoče izslediti – prenašala se je prek ustne tradicije, Slim Wilson jo je prevzel od svojega očeta. Kot avtor omenjene knjige ima Jackson avtorske pravice do transkriptov pesmi, kar je v tem primeru skoraj enako dejanskemu avtorstvu, a gre bolj za etično kot zakonito težavo, ki pa je ameriški zakon slabo pokriva.

Trenutno tožbe Jackson in njegovi odvetniki še niso vložili, raziskujejo pa različne pravne poti in možne ukrepe.