Justin Bieber velja za enega komercialno najuspešnejših glasbenikov zadnjih let. Foto: AP
Justin Bieber velja za enega komercialno najuspešnejših glasbenikov zadnjih let. Foto: AP

Kot poročajo tuji mediji, se podjetje Hipgnosis ukvarja prav z nakupovanjem avtorskih pravic od glasbenih del. Dogovor obsega celoten opus Bieberjeve glasbe, vključno s pravicami za besedila in glasbene kompozicije. Dogovor pomeni, da bo podjetje vsakič, ko se ena izmed Bieberjevih pesmi javno predvaja, dobilo nekaj denarja.

Ustanovitelj podjetja Merck Mercuriadis je nekoč dejal, da so "pesmi lahko vrednejše od zlata ali nafte". "Vpliv, ki ga je imel Justin Bieber v preteklih 14 letih na svetovno kulturo, je res neverjeten," je komentiral zadnji dogovor.

"Justin je glasbenik, kakršen se pojavi le enkrat v generaciji, kar je bilo seveda upoštevano pri višini zneska pri tem dogovoru. Vesel sem, da sem bil več kot 15 let lahko zraven pri tem njegovem potovanju. Danes sem vesel, da so vsi zadovoljni z dogovorom. Justinova veličina je šele začetek," pa je dejal Scooter Braun, dolgoletni Bieberjev menedžer.

Pogodba je po poročanju Billboarda vredna kar 200 milijonov dolarjev, kar je daleč največ izmed glasbenikov, ki pripadajo njegovi generaciji.

Justin Bieber je zaslovel že pri 13 letih starosti, ko je s hitom Baby osvojil številna najstniška srca, številna pa tudi odvrnil. Danes 28-letni glasbenik je v svoji karieri izdal že šest studijskih albumov in več kot 70 singlov. Velja za enega najbolje prodajanih glasbenikov v 21. stoletju.

Z ženo Hailey na podelitvi grammyjev aprila lani. Foto: AP
Z ženo Hailey na podelitvi grammyjev aprila lani. Foto: AP

Springsteen rekorder, tudi drugi milijonarji

Gre za še enega v vrsti glasbenikov, ki so se v zadnjem času odločili za prodajo avtorskih pravic. Njihova vrednost se povečuje predvsem zaradi ponujanja glasbe v obliki pretočne vsebine na omrežjih, kot so Spotify, Apple in Amazon. Avtorske pravice so v zadnjem času prodali tudi Bob Dylan, Bruce Springsteen, Neil Young, Stevie Nicks, Justin Timberlake in Sting. Podjetje Warner Music Group pa je kupilo tudi celotni glasbeni katalog že umrlega britanskega glasbenika Davida Bowieja, ki se razteza kar čez šest desetletij.

Springsteen je pravice prodal za okoli 550 milijonov dolarjev, preostali pa naj bi s prodajo zaslužili približno toliko kot Bieber. Za to potezo se niso odločili le starejši glasbeniki, ampak tudi tisti iz srednje generacije, kot je zasedba Imagine Dragons in kolumbijska pevka Shakira.

Po drugi strani pa je ameriška ljubljenka Taylor Swift ubrala drugačno pot, saj se, prav nasprotno, bori za to, da bi ohranila nadzor nad ustvarjanjem in poustvarjanjem nekaterih svojih pesmi.