Justin Bieber je že 15 let na glasbeni sceni. Foto: Reuters
Justin Bieber je že 15 let na glasbeni sceni. Foto: Reuters

Wall Street Journal ob navajanju neimenovanih virov poroča, da dogovor obsega celoten opus Bieberjeve glasbe, vključno s pravicami za besedila in glasbene kompozicije.

Justin Bieber je zaslovel že pri 13 letih starosti, ko je s hitom Baby osvojil številna najstniška srca, številna pa tudi odvrnil. Danes 28-letni glasbenik je v svoji karieri izdal že šest studijskih albumov in več kot 70 singlov.

Popzvezdnik je junija letos razkril, da so mu diagnosticirali Ramsay-Huntov sindrom, zaradi katerega se mu je pojavljala paraliza polovice obraza. Zaradi zdravstvenih težav je odpovedal koncertno turnejo.

Pretočne vsebine povečale povpraševanje za avtorske pravice

Bodo podjetja z avtorskimi pravicami do glasbe mastno zaslužila? Foto: Reuters
Bodo podjetja z avtorskimi pravicami do glasbe mastno zaslužila? Foto: Reuters

Gre za še enega v vrsti glasbenikov, ki so se v preteklih letih odločili za prodajo avtorskih pravic. Yahoo News navaja, da se njihova vrednost povečuje predvsem zaradi ponujanja glasbe v obliki pretočne vsebine na omrežjih, kot so Spotify, Apple in Amazon.

Podjetja, ki imajo v lasti avtorske pravice, po navedbah Reutersa kujejo dobičke, kadar se ta glasba pretaka po spletu ali uporablja v filmih in oglaševanju.

Podjetji Hipgnosis in Blackstone Inc sta partnerstvo sklenili oktobra letos in napovedali, da bosta v kupovanje avtorskih pravic in glasbenih katalogov vložili kar milijardo dolarjev.

Hipgnosis si lasti tudi glasbo Timberlaka, Shakire in Neila Younga

Nakup Bieberjevega opusa naj bi bila najdražja naložba doslej. Letos so sicer za 100 milijonov dolarjev kupili tudi opus ameriškega glasbenika Justina Timberlaka.

Omenjeno podjetje je v zadnjih nekaj letih kupilo pravice za glasbo izvajalcev, kot so Shakira, Nile Rodgers, Neil Young, Blondie, Barry Manilow, Chrissie Hynde in Lindsey Buckingham iz zasedbe Fleetwood Mac.

V družbi Dylana, Springsteena, Bowieja in Stinga

V zadnjih letih je avtorske pravice prodalo več velikanov sveta glasbe. Ameriška pevka Stevie Nicks je leta 2020 prodala večinski delež svojih avtorskih pravic za 100 milijonov dolarjev.

Istega leta je odjeknila novica, da je avtorske pravice za okoli 600 glasbenih stvaritev prodal tudi legendarni Bob Dylan. Universal Music Group naj bi pravice odkupil za okoli 300 milijonov dolarjev.

Lani je Bruce Springsteen svoje avtorske pravice prodal podjetju Sony Music za okoli 500 milijonov dolarjev. Med najdražjimi glasbeniki so še Red Hot Chili Peppers, ki so se pravicam do svoje glasbe odrekli za okoli 150 milijonov dolarjev. Leta 2021 je svoje pravice prodala tudi Tina Turner.

V začetku letošnjega leta so avtorske pravice pokojnega Davida Bowieja za 250 milijonov dolarjev prodali glasbeni založbi Warner Chappell Music. Februarja je Sting založbi Universal Recors za domnevnih 300 milijonov dolarjev prodal avtorske pravice, ki vključujejo tudi glasbo skupine The Police.