'Čudno bo, da bom moral ves čas biti na sredini odra in da bodo vsi gledali mene, saj nikoli nisem sebe dojemal kot frontmana. Liamu je bilo to vedno bolj všeč,' je dejal Noel. Foto: EPA
'Čudno bo, da bom moral ves čas biti na sredini odra in da bodo vsi gledali mene, saj nikoli nisem sebe dojemal kot frontmana. Liamu je bilo to vedno bolj všeč,' je dejal Noel. Foto: EPA
Liam in Noel Gallagher
Noel je konec avgusta 2009 oboževalcem skupine Oasis sporočil, da zaradi prevelikih razlik z bratom zapušča zasedbo. Foto: EPA

44-letni nekdanji kitarist priljubljene britanske skupine in glavni pisec njihovih pesmi je v Londonu dejal, da bo debitantski soloalbum Noel Gallagher's High Flying Birds izšel 17. oktobra, prihodnje leto pa bo sledil že nov izdelek. Katero pesem bo izbral za prvi singel, se še ni odločil.

Glasba Oasisov je daleč zadaj
Na vprašanje, ali bi lahko svoje nove pesmi primerjal z izdelki zasedbe Oasis, ki s 70 milijoni prodanih albumov velja za eno najuspešnejših britanskih skupin 90. let, je odgovoril: "Glavna razlika je, da v novih pesmih ni kitarskih solov. Te pesmi niso napisane v slogu Oasis, ne gre za stadionski rock. Ko pišem nove skladbe, ne razmišljam, kaj bo nastalo ... Odločen pa sem bil, da se bom usmeril povsem v drugačno smer glede na preteklo ustvarjanje. Prva pesem, ki jo boste slišali, ni podobna tistemu, kar sem napisal pred leti. Tega se nisem zavestno odločil, preprosto tako se je izšlo ..."

Gallagher je dodal, da bo imel še pred izidom albuma nekaj krajših koncertov po manjših klubih, na katerih bo igral tudi svoje pesmi Oasisov. Na novem albumu bo deset pesmi, znani pa so že nekateri naslovi pesmi: Everybody's on the Run, Dream On, If I Had a Gun in The Death of You and Me. Izdelek bo izšel pri njegovi lastni založbi Sour Mash Records, pesmi pa je posnel v studiih v Londonu in Los Angelesu.

Noel: Vsem sem naredil uslugo
Seveda ni šlo brez omembe brata Liama, s katerim imata precej buren odnos, po katerem sta znana vsaj toliko kot po glasbenem sodelovanju. Njune poti so se dokončno razšle med pripravami na koncert v Parizu leta 2009. Liam, mlajši izmed bratov Gallagher, je nato z nekaterimi člani Oasisov oblikoval skupino Beady Eye, pred mediji pa še vedno rad razčiščuje odnos z Noelom.

Noel je o njunem sporu bolj molčeč, v Londonu pa je vendarle spregovoril tudi o tem incidentu. Dejal je, da je Liam zaradi hudega mačka zaradi popivanja v zadnjem hipu odpovedal koncert, med turnejo pa je želel brezplačno oglaševati svoje izdelke.

"Jasno sem mu povedal, da se ne strinjam s tem, da naše oboževalce 'posiljuje' s svojimi stvarmi. Iz tega je nastal strašen prepir," je dejal Noel in dodal, da so zaostreni odnosi vrh dosegli konec avgusta 2009, ko je besni Liam vdrl v njegovo garderobo in "s kitaro grozil kot s sekiro". "Brez razloga je bil tako nasilen, s kitaro je mahal kot norec in malo je manjkalo, da mi ni z njo poškodoval obraza. Nima smisla biti v isti skupini z ljudmi, s katerimi se ne razumeš. Moj odhod je vsem stvari precej olajšal," je dejal Noel.