Foto: Vita Orehek
Foto: Vita Orehek

Oboževalci skupine Joker Out so imeli na voljo le devet dni, da na glasbenih platformah poslušajo nov album zasedbe, Demoni. Kratko življenjsko obdobje plošče je na presenečenje vseh, celo skupine, bilo več kot dovolj dolgo, da je občinstvo v Križankah verz za verzom vneto prepevalo čisto vsako novo skladbo. Eno najbolj ikoničnih prizorišč v Sloveniji je pokalo po šivih. Sicer je ta fraza že skoraj klišejska, a bolje se natrpanosti pred razprodanim odrom slovenskega kulturnega spomenika ne da opisati.

Čeprav je bil koncert namenjen promociji Demonov, so Bojan, Kris, Jan, Martin in Jure v dveurnem koncertu odigrali praktično celotno diskografijo skupine: "Igrali smo skoraj vse, kar smo kadar koli izdali, razen čisto prve skladbe," so dejali.

Demoni

Drugi album zasedbe je v nasprotju s prvim žanrsko veliko bolj raznovrsten. Vsebuje tako glasbo, ki bo nedvomno stalnica na radijskih postajah (Tokio, Novi val, Ngovt) kakor tudi skladbe, ki so nekoliko bolj koncertne: "Album ni ziheraški, ni Umazane misli dve," so pripomnili fantje iz skupine.

Že v letošnji izvedbi slovenskega izbora za pesem Evrovizije je Bojan Cvjetićanin v tandemu z Majo Keuc dokazal, da je vokalno še kako sposoben zaplavati tudi v vode nekoliko tršega rocka s sijajno izvedbo skladbe Zitti E Buoni skupine Måneskin: "Tudi za nov album smo si želeli malo bolj težkega zvoka. Ko smo bili v prostoru za vaje, smo imeli občutek, da bodo nekatere skladbe še udarnejše, kot se je izkazalo na koncu. Velikokrat smo poslušali skupino Royal Blood, tudi inženirju za mešanje zvoka smo pisali, da bi radi zveneli malo podobno tej skupini – na koncu pa tako ali tako niti malo ne zvenimo kot oni," so smeje priznali.

Novi val je tu

Njihov vzpon na Olimp slovenskega rocka je bil sunkovit. Skupaj s sodobniki, kot so, denimo, zasedbe MRFY, Koala Voice in Alo!Stari, njihova eksplozija kar odmeva v skladbi Novi val, ki nekako simbolizira zamenjavo generacij na glasbeni sceni, a so – če poslušamo besedilo – fantje skupine Joker Out imeli pri tej pesmi v mislih nekaj čisto drugega.

"Ko sem pisal besedilo, nisem imel tega v mislih, ampak to, da že zadnjih nekaj let čutim, da so vsi naši nekdanji sošolci in mladi ljudje, ki jih poznamo, vedno bolj v ospredju na vseh področjih, pa naj bo to film, moda, glasba, oblikovanje ..." zaupa Bojan in doda, da je idejo za prvi verz v besedilu (Kam od tu naprej, če že zdej zažigamo obzorje?) sprožil nedavni največji požar v zgodovini države na Krasu.

Po snemanju albuma in izjemnem koncertnem letu bodo fantje dobili zaslužen oddih. Foto: Promocijsko gradivo
Po snemanju albuma in izjemnem koncertnem letu bodo fantje dobili zaslužen oddih. Foto: Promocijsko gradivo

Skladba je od črke na papirju do končnega izdelka potrebovala zelo malo časa: "To je najbolj svež komad od vseh. Moramo se zahvaliti Leonu Firštu, ki je v izjemno kratkem času izdelal aranžma za pesem. Takoj je začutil skladbo in nas."

Sicer bo za to, da Joker Out in druge zasedbe postavimo ob bok velikanom rokovskega žanra, potrebna še dolgoživost. Kljub temu bi bilo zelo nespametno zanemariti neverjetno priljubljenost, ki jo skupina trenutno uživa v javnosti.

Novi zvoki, drugi jeziki

Pravo presenečenje novega albuma je skladba, ki nosi ime plošče – Demoni. Žanrsko je popolnoma drugačna od zvočnega vzorca skladb skupine, ki ga je sicer – vsaj pri drugem albumu – težko določiti. Tehnozvok in vokalni učinki so popolna novost, zanimivo pa je tudi, da je pesem Demoni ena izmed dveh v srbskem jeziku. Skupina ne skriva želje, da prodre zunaj slovenskih meja. "Aspiracija benda je, da se širimo na Balkan," zaupa Bojan in doda: "Srbščina je moj materni jezik, poleg slovenščine je to moj edini jezik razmišljanja in ustvarjanja. Zelo sem si želel narediti skladbi v tem jeziku."

Skupina priznava, da ima drugi album raje od prvenca, ki jih je izstrelil med zvezde: "Seveda se bo zgodilo, da nam ne bo vsaka najnovejša plošča najbolj všeč. Ampak tega ne bomo povedali," so pripomnili v smehu. Takrat jim je uspelo dvakrat razprodati koncerta v Cvetličarni in enega v Križankah, zato so bila pričakovanja za novo ploščo visoka, manjkali pa niso niti kritiki: "Seveda se nam dogaja, da nam ljudje povejo, da smo bedni. Več kot te ljudi posluša, več je tudi kritikov, hvala bogu. Ne moreš biti vsem všeč, in to tudi ni cilj. Nam petim je bil ta album od začetka do konca ustvarjanja vir sreče in ponosa."

Foto: Vita Orehek
Foto: Vita Orehek

Oboževalce so držali v pesti

Tudi s koncertom, na katerem so Joker Out prvič v živo predstavili Demone, je skupini zlahka uspelo napolniti Križanke. Pričakovano so dobršen del občinstva sestavljala mlada dekleta, ob njih pa so vidno napeti postopali njihovi fantje ali starši. Kljub temu je bilo med oboževalci tudi zavidljivo število predstavnikov moške populacije in tistih, ki so si lahko, ne da bi pokazali osebno izkaznico, privoščili pivo.

Odlično akustiko prizorišča je potrdilo huronsko vpitje množice, ko so reflektorji prvič ugasnili, ime skupine pa je odmevalo vse do prihoda peterice na oder. En sam udarec na bas boben je bil dovolj, da so oboževalci ponoreli, ko je na oder prišel še zadnji član skupine – Bojan. Takrat so bili bobniči mnogih zaradi navdušenja občinstva pred težko preizkušnjo. Skupina je imela poslušalce v pesti vse od prve sekunde koncerta.

Kratko ogrevanje, nato ekstaza

V dveurni užitek je množico popeljala skladba Katrina, ki je bila ravno dovolj udarna, da je odprla "set listo", in ravno dovolj umirjena, da je skupina na temelju pesmi lahko stopnjevala predstavo: "Dober večer, radi vas imamo. Danes bo magičen večer," je obljubil pevec skupine. Takoj v nadaljevanju je peterka navila tempo, sledila je Ne Bi Smel, za prvi vrhunec pa so nekoliko pozneje poskrbele Bele sanje. Občinstvo je tako stare uspešnice kot čisto vsako skladbo novega albuma vneto pelo kitico za kitico.

Navadno v glasbi velja pravilo, da so koncertne različice pesmi boljše od studijskih, tudi sinoči ni bilo prav nič drugače. Če za Joker Out lahko povemo, da ima večina njihovih skladb pop in rock stran, so fantje iz refrena v refren bolj izražali rokovsko. Na oder je medtem letelo vse, od vrtnic do nedrčkov, eden izmed njih je bil namenjen bobnarju skupine, na njem je namreč pisalo: "Hej, Jure." Bojan je eno izmed vrtnic zataknil za boben, in občinstvu sporočil: "Imejte se radi, čuvajte se, to so Metulji."

Občinstvo je zaplesalo po ulicah Tokia, po žilah se je pretakal čisti dopamin

Po Plastiki, Dopaminu, Tokiu in drugi skladbi v srbskem jeziku z naslovom Ona, je sledila skladba Ngovt (Ne govoriva več o tem). Čeprav spada med deseterico pesmi novega albuma, je stara znanka poslušalcev: "Komada sploh nismo mislili dati na album. Že 2018 smo posneli to pesem, pa nam res ni bila všeč, ampak smo imeli na koncertih težavo, da nismo imeli dovolj drugih skladb za cel koncert, zato smo igrali tudi Ngovt. Pesem se je na terenu tako prijela, da smo jo preprosto morali uvrstiti med Demone. Smo pa si vzeli pravico, da skladbo v aranžmaju zelo priredimo."

Foto: Vita Orehek
Foto: Vita Orehek

Najudarnejše so Joker Out pripravili za konec. Prvi radijski hit Gola je napovedal popoln zaključek koncerta. "Štiklce" so prekinili Demoni, nato pa so po ponovnem prihodu na oder zaigrali še najtežje pričakovane Umazane misli.

V zaodrju so jih premagala čustva

Na koncu so ob vreščečih mladenkah z miganjem glav in topotanjem podplatov v koncertu vidno uživali tudi tisti, ki so prej mirno čakali v zadnjih vrstah koncerta. Nekateri so po drugem odhodu skupine z odra posnemali glasbenike, a sledilo je presenečenje, Joker Out so še tretjič stopili pred občinstvo. Krog koncerta je sklenila ponovna izvedba Katrine, a imajo fantje za to dober razlog: "Katrina je zaznamovala začetek te ere Demonov, zato smo želeli s pesmijo koncert začeti in končati."

Peterka je po koncertu priznala, da so se v zaodrju razjokali. To, da je občinstvo po le devetih dnevih poslušanja albuma odpelo sleherni verz čisto vsake skladbe, je za fante prav posebna čast, za odziv oboževalcev pa so bili neizmerno hvaležni. Križanke so ovili okrog mezinca, takšna povezava z občinstvom pa je skupini dala občutek, ki ga glasbeniku ne omogoči nič drugega na svetu: "Mislim, da smo bili danes vsi na avtopilotu, mi smo vodili publiko, obenem pa je občinstvo vodilo nas," je uspešen večer sklenil Kris.

Foto: Vita Orehek
Foto: Vita Orehek