Najboljši je album Fione Apple z naslovom Fetch The Bolt Cutters. Foto: EPA
Najboljši je album Fione Apple z naslovom Fetch The Bolt Cutters. Foto: EPA

Med singli so na prvo mesto uvrstili skladbo WAP, ki sta jo ustvarili raperki Cardi B in Megan Thee Stallion.

Deset najboljših albumov in pesmi so pri BBC-ju izbrali s pomočjo vplivnih glasbenih revij, blogov, časopisov in drugih, med katerimi so med drugim New Musical Express, Rolling Stone, BBC 6 Music, avstralski Double J in danska revija Gaffa. Kritiki so med priljubljene uvrstili 204 albume.

Navdih iz kriminalne serije

Album Fetch The Bolt Cutters je navdihnila kriminalna serija The Fall in izjava policijske raziskovalke, ki je na sledi serijskemu morilcu, izreče pa mu ravno poved, ki je pozneje postala tudi naslov albuma. Za kantavtorico Fiono Apple to pomeni priložnost, da lahko izrazi bes, ki ga čuti do šolskih nasilnežev, nezvestih fantov in tistih, ki so krivi spolnih zlorab. Z ustvarjanjem tega albuma je našla način, da osvobaja samo sebe.

Albumu Fione Apple sledi Punisher ameriške glasbenice Phoebe Bridgers, nato pa Folklore glasbenice Taylor Swift. Na albumu Punisher se avtorica dotakne življenja, smrti, Elvisa in mornarsko obarvanih rojstnodnevnih zabav, Folklore pa velja za doslej najboljši album Taylor Swift, saj je na vrhu ameriških lestvic preživel osem zaporednih tednov.

Na naslednjih sedmih mestih so Dua Lipa s Future Nostalgia, Run The Jewels z RTJ4, Waxahatchee s Saint Cloud, Perfume Genius s Set My Heart On Fire Immediately, Haim z Women In Music Pt. III, Bob Dylan z Rough And Rowdy Ways in Chloe x Halle z Ungodly Hour.

Katere pa so najboljše pesmi?

Na najvišje mesto med singli so uvrstili pesem WAP, ki se je uvrstila na sam vrh številnih glasbenih lestvic po vsem svetu. Hkrati je imela ta pesem zaradi vsebine o seksualni svobodi tudi najbolj iskano besedilo leta.

Na drugem mestu je ponovno Megan Thee Stallion, tokrat s singlom Savage. Pri pesmi, ki je raperki prinesla štiri nominacije za grammyje, se je pridružila tudi znamenita Beyonce.

Na tretjem mestu je francoska glasbenica Christine and the Queens s pesmijo People I've Been Sad. Do desetega mesta najboljših singlov sledijo Lady Gaga in Ariana Grande z Rain On Me, The Weeknd z Blinding Lights, Phoebe Bridgers s Kyoto in z I Know The End, Bad Bunny s Safaera, Dua Lipa s Physical in Miley Cyrus z Midnight Sky.