Nastopajoči na letošnji Popevki. Foto: Osebni arhiv izvajalcev
Nastopajoči na letošnji Popevki. Foto: Osebni arhiv izvajalcev

Na jubilejni Popevki (festival letos praznuje 60-letnico) bomo slišali naslednje skladbe oz. izvajalce: Amaya (Rdeče), Andraž Hribar (Sanjam), BosaZnova (Ljubi me, ljubi nocoj), Dinamitke (Frajer), Gedore (Od tu do tam), Lea Likar Praznik (In vendar dva), Maja Založnik (Mika me), Mia Guček (Nove slike), Saša Lešnjek (Sama) in Veronika Strnad (Ljubim).

Strokovna komisija je določila tudi rezervno skladbo, in sicer pesem z naslovom Odsev.

Seznam izbranih skladb in izvajalcev za Popevko 2022 po abecednem vrstnem redu

NASLOVIZVAJALECGLASBA / BESEDILO
RDEČEAMAYAM. KEUC / M. KEUC
SANJAMANDRAŽ HRIBARA. HRIBAR / A. HRIBAR
LJUBI ME, LJUBI NOCOJBOSAZNOVAM. ROMIH / M. ROMIH
FRAJERDINAMITKED. GOLAVŠEK / D. GOLAVŠEK
OD TU DO TAMGEDOREM. BOBIČ, M. HRVATIN / L. OBLAK
IN VENDAR DVALEA LIKAR PRAZNIKT. HOSTNIK / T. HOSTNIK
MIKA MEMAJA ZALOŽNIKŽ.PIRNAT, Ž. MLADENOVIĆ, A. GLIHA / Ž. PIRNAT
NOVE SLIKEMIA GUČEKM. GUČEK / M. GUČEK
SAMASAŠA LEŠNJEKA. VOLASKO / S. LEŠNJEK
LJUBIMVERONIKA STRNADV. STRNAD / Ž. FLORJANIC BARONIK

V strokovni komisiji za letošnji festival so sodelovali dolgoletna televizijska voditeljica in urednica Miša Molk, ki je komisiji tudi predsedovala, prva dama slovenske zabavne glasbe Helena Blagne, zmagovalka Popevke 2021 Sara Briški Cirman – Raiven, glasbena urednica 1. programa Radia Slovenija Alja Kramar ter dirigent, skladatelj in aranžer Patrik Greblo.

Na prireditvi bodo podelili šest nagrad, pet jih bo izbrala strokovna žirija (veliko nagrado strokovne žirije za najboljšo skladbo v celoti, nagrado za najboljše besedilo, nagrado za najboljšo interpretacijo, nagrado za najboljšo priredbo in nagrado za mladega obetavnega avtorja ali izvajalca).

60 let Popevke

Letošnja Popevka bo jubilejna - mineva namreč 60 let od prve prireditve, ki je potekala v festivalni dvorani na Bledu. Na njej je takrat zmagal Stane Mancini s skladbo Mandolina.

Skladba, ki bo prejela največ glasov po telefonskem glasovanju, pa bo dobila veliko nagrado občinstva in postala Popevka leta 2022.

Na lanski Popevki je sodelovalo 11 skladb. Izmed vseh je občinstvo najbolj prepričala Raiven, ki je za skladbo Volkovi prejela veliko nagrado občinstva, žirija pa je veliko nagrado za najboljšo skladbo v celoti podelila Gregorju Ravniku za pesem Še ko te ni, te imam.