Koncerti v živo bodo potekali ves naslednji teden. Foto: Jani Ugrin
Koncerti v živo bodo potekali ves naslednji teden. Foto: Jani Ugrin

"Dobrodošli ljubitelji kakovostne, žanrsko raznolike glasbe," vabijo ustvarjalci Aritmičnih koncertov, ki bodo od ponedeljka, 21. julija, do petka, 25. julija, potekali v živo v Studiu 1 Televizije Slovenija. Vsi koncerti pa se bodo začeli ob 21. uri.
Žanrski mozaik koncertnih portretov zasedb, ki prepričajo s samosvojim avtorskim delom in koncertno izvedbo ter tako krojijo, bogatijo in dvigajo raven domačega glasbenega prostora, bodo ustvarjalci pod naslovom Aritmični koncerti premierno predvajali jeseni, vsako soboto zvečer na 2. programu Televizije Slovenija.

Več o izvajalcih lahko izveste spodaj.

Ponedeljek, The Stroj (tolkalski spektakel)
Po razpadu neodvisnega urbanega plemena tolkalcev iz Laškega leta 2007 na dva dela (StrojMachine ter stari-novi The Stroj), se je kolektiv, ki ga še vedno vodi Primož Oberžan usmeril v gradnjo novih inštrumentov in iskanje novih zvokov. Primoža je prevzela kimatika - vpliv zvočnih vibracij na materijo. Kompleksne ritme tolkal in zvoke strojev lastnoročne izdelave The Stroj nadgrajujejo z elektroniko. Tolkalskemu kolektivu se je pridružil še multimedijski umetnik Stane Špegel (aka HouseMouse) in rezultat je 4. album Metafonik, ki je izšel konec lanskega leta.
MMC-jev intervju: "Očitno je za ljudi glasba edina znosna oblika tišine!"

Torek, Easywalkers (r'n'b)
Blues je ena najbolj zapeljivih, srčnih glasbenih zvrsti, ki dobiva vedno več privržencev tudi pri nas. Za obstoj in razvoj kakovostnega bluesa z orgličarji na čelu pri nas skrbi tudi Blues Harp fest (letos se je odvil 3.), katerega soorganizator je Damir Jazbec - mojster na ustni harmoniki ter član vodilne domače blues zasedbe Easywalkers. Damir pravi, da so orglice mali instrument, ko pa ta odraste, postane ustna harmonika. Blues, ki ga igrajo EasyWalkers je pravi Chicago blues z ustno harmoniko.

Sreda, MojcArt (akustika)
Ustvarjalno glasbenico Mojco Zalar ter kitarista Petra Pavičića smo pod imenom MojcART spoznali že kot predskupino Sigur Rós na Mars festivalu leta 2012. Počasi pa se je duo razširil v 6-člansko zasedbo, katere prvi studijski izdelek pričakujemo v kratkem. Mojca piše svojo glasbo in besedila in je samouk na kitari - kot pravi sama, je vodilo pri njenem avtorskem ustvarjanju "tisto, kar se dobro sliši". In res se dobro sliši glasba zasedbe s kitaro, bobni, basom, čelom in violo ter odličnim vokalom.
MMC-jev intervju: MojcART s kitaro z razlogom - bobni so bili preveliki za stanovanje

Četrtek, Dubzilla (dub rock)
5-članski kolektiv iz Podgurja je edina domača avtorska instrumentalna dubzasedba. Spomladi so izdali drugi album Dub Naturalis, na katerem so k odličnemu avtohtonemu dubu, ki se spogleduje z žanrsko raznovrstnimi godbami, pripomogli tudi gostujoči glasbeniki - od trnowskega rimoklepača Klemna Klemna, sukača in praskača plošč Simona Stojka Falk pa do zgoraj že izpostavljenega mojstra ustne harmonike Damirja Jazbeca.

Petek, T.M.S. CREW (hip hop)
Tvorno sodelovanje in obstoj številčno širokih glasbenih kolektivov je danes redkost. A so izjeme. Mlada hip hop zasedba iz Tržiča, ki jo ob Luki Vogelniku in Joštu Tadvanu sestavlja še 6 fantov in 2 dekleti je z aktualnim prvencem Kdo miži potrdila izjemo in prijetno prevetrila domačo hip hop sceno. Instrumentalno bogat T. M. S. Crew ustvarja avtorsko glasbo, ki ideje črpa iz hip hopa, rocka, funkyja, reggaeja, jazza, drum & bassa.
MMC-jev intervju: T.M.S. Crew: "Kompliment s S.A.R.S. je lep, ampak jih ne posnemamo"