Foto: AP
Foto: AP

34-letna pevka in tekstopiska je na svojem Instagramu v četrtek objavila dolg zapis, v katerem je naslovila kritike, ki jih je dobila za svoje delo, in očitke, da "glamurizira zlorabe".

Del Reyeva, s pravim imenom Elizabeth Grant, je ošvrknila tudi glasbene recenzente, ki da so jo vedno znova pribijali na križ, predvsem zaradi besedil.

Sorodna novica Lana del Rey - objekt poželenja, ki se ne sramuje nefeminističnosti

Pevka, znana po uspešnicah Video Games, Ultraviolence in Summertime Sadness, v svojih čutnih, seksapilnih in koketnih pesmih retro pridiha pogosto za rdečo nit jemlje tragične in disfunkcionalne romance.

Številnim je šla v nos, ko je prepevala o dekletih, ki padajo na denar (National Anthem), pa o tem, kakšen okus ima njen intimni predel (Cola), o podrejanju alfa samcu (Off to the Races) in o sprejemanju fizičnega nasilja v zvezi (Ultraviolence).

Njena stanovska kolegica Lorde je denimo za Lanina besedila dejala, da je skrajno nezdravo, da bi mlada dekleta to poslušala.

Del Reyeva svoj včerajšnji zapis začne z neprikrito kritiko dvojnih meril v glasbeni industriji, češ da so imele pomanjkljivo oblečene ali na pol slečene pop pevke, kot so Doja Cat, Ariana Grande, Camila Cabello in Beyoncé vse radijske hite "s pesmimi o tem, kako so seksi", kako "fu***o" in kako varajo.

Foto: Youtube
Foto: Youtube

"Sita sem (ženskih) recenzentk in alternativnih izvajalk, ki govorijo, kako glamuriziram zlorabe, ko pa sem v resnici zgolj pač glamurozna ženska, ki poje o resničnosti, ki jo vsak lahko vidi - o čustveno nasilnih razmerjih, ki smo jim priča povsod po svetu," je zapisala.

Poje o življenjskih razmerjih

Del Reyeva še meni, da je "patetično", da je njena glasba, v kateri nadrobno opisuje svojo "včasih submisivno ali pasivno vlogo" v razmerjih, privedla do obtožb na njen račun, da je "vrnila ženske na stotine let v preteklost".

"Da smo si na jasnem - nisem antifeministka. A prav gotovo mora tudi v feminizmu obstajati mesto za ženske, ki so videti kot jaz in se vedejo kot jaz - tisti tip žensk, ki rečejo 'ne', a moški slišijo 'da'. Tisti tip žensk, ki jih doleti neusmiljen pogrom, preprosto zato, ker so takšne, kot so - pristne in krhke."

Foto: AP
Foto: AP

Pevka je v zapisu naslovila tudi svoja pretekla razmerja, češ da je bila glede svojih izkušenj vedno "iskrena in optimistična".

"Naj vas razsvetlim - mnogo žensk takšna razmerja ima," je še pribila. "Hotela sem povedati zgolj to, da je za menoj dolgih deset let 'usranih' recenzij, iz katerih sem se tudi veliko naučila."

"Ampak se mi tudi zdi, da je vse skupaj tlakovalo pot drugim ženskam, da si nehajo nadevati vesel obraz, ampak da s svojo glasbo preprosto povedo, kar si mislijo – za razliko od moje izkušnje, ko sem bila, če sem v svojih prvih dveh albumih izrazila zgolj trohico žalosti, označena za histerično, kot bi živeli v 20. letih prejšnjega stoletja."

Del Reyeva je svoj zapis zaključila z napovedjo svojega sedmega albuma, ki naj bi izšel septembra, in dveh knjig poezije, v katerih bo vse zgoraj omenjene teme razvijala še naprej.

Mimogrede, kritiki so se že odzvali. Lani očitajo, da je rasistka, ker da je v svojem zapisu izpostavila zgolj temnopolte oz. rasno mešane pevke.