Zmagovalci so takole proslavljali. Foto: Filip Pesek
Zmagovalci so takole proslavljali. Foto: Filip Pesek
Festival narečne popevke
Voditelj festivala Peter Musevski je svoje delo opravil zelo dobro.

Prireditev, ki jo je povezoval igralec Peter Musevski, je razveselila predvsem ljubitelje narečij in domačih glasbenih melodij. Med petnajstimi nastopajočimi je največ nagrad prejela zasedba Prifarski muzikanti, ki jim je njihova pesem Lepu je blu zagotovo polepšala večer, saj so muzikanti prejeli nagrado, za katero pravijo, da pomeni največ.
Prifarci so namreč dobili nagrado za najboljšo skladbo po izboru gledalcev in poslušalcev, ki so svoje glasove oddali prek televotinga, ki je potekal šele šestič v zgodovini festivala. Lepu je blu je bila nabolj všeč tudi strokovni žiriji, ki je nagrado za najboljšo skladbo podelila prav Prifarskim muzikantom. Za vsako nagrado slednji prejeli 1500 evrov.
Glasba za vse ljubitelje narečij
Festival narečnih popevk je slovenski glasbeni festival, kjer nastopajoči prepevajo pesmi v različnih slovenskih narečjih. Festival poteka že 45 let in je sploh najstarejši slovenski festival, v preteklosti pa se je imenoval Vesela jesen. Festival narečnih popevk je sicer vsako leto razen enkrat, ko ga je gostila Ljubljana, potekal v Mariboru v Slovenskem narodnem gledališču.

Na podlagi razpisa je strokovna komisija letos spomladi izbrala 15 skladb z besedili v narečjih slovenskih pokrajin in izbrala izvajalce ter aranžerje.

Čas med štetjem glasov je tokrat popestril vedno razpoloženi Tomaž Domicelj. Na dan festivala je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla festivalska zgoščenka s petnajstimi novimi narečnimi popevkami.

C. R.