Mineva pet let od smrti kralja popa. Foto: EPA
Mineva pet let od smrti kralja popa. Foto: EPA
Največji udarec po smrti so doživeli člani njegove ožje družine. Foto: Reuters
Sojenje Conradu Murrayu
Največ pozornosti po smrti pa je bilo usmerjeno v sojenje Conradu Murrayju. Foto: EPA
Oboževalci po svetu še danes žalujejo za njegovo smrtjo. Foto: Reuters

Dogodki zadnjih petih let so razkrili, kako je bil na koncu obup tisti, ki ga je ubil, medtem ko sta se v tem času vrnila njegov ugled in bogastvo. Kot so začeli pevčevo zgodbo na CNN-u, se je njegova spirala težav začela po vrnitvi v ZDA leta 2006, potem ko je nekaj mesecev preživel v Bahrainu in na Irskem, kjer se je skrival pred mediji, ki so ga napadali zaradi obtožb, da je zlorabljal otroke.

Njegova nekdanja varnostnika Bill Whitfield in Javon Beard sta se v knjigi Remember the Time: Protecting Michael Jackson in His Final Days razpisala o pevčevi osamljenosti in o tem, kako včasih tudi mesece nista prejela plačila. Stvari so se obrnile po podpisu pogodbe s koncertnim organizatorjem AEG Live, ko se jima je tudi zahvalil za sodelovanje. Takrat se je v njegovo domovanje na Neverlandu preselil zdravnik (za številne krvnik) Conrad Murray, ki se je približal kralju popa, potem ko so ga priporočali, da pregleda Jacksonovo hčerko Paris zaradi prehlada.

Dokazi, ki so pozneje Murrayja spravili v zapor (po dveh letih je bil izpuščen) zaradi umora kralja popa, so pokazali, da je Jackson trpel zaradi nespečnosti. Zato je prejemal vsak večer med majem in junijem 2009 infuzije propofola, ki ga je uspaval. Jackson naj bi bil tako edini človek, ki je kdaj koli spal dva meseca brez stanja REM, kar ohranja možgane in telo pri življenju.

Njegovo stanje je bilo že tako hudo, da je na vajah pozabljal na plesne korake in besedila skladb, kar so pokazala elektronska sporočila, ki so si jih izmenjevali producenti koncertov in koreografi. Postal je paranoičen, začel se je pogovarjati sam sabo in poslušati glasove, vmes pa je izgubljal kilograme.

Otroci, ki so ostali brez očeta
Tako so strokovnjaki opozorili, da če ne bi umrl zaradi zlorabe pomirjeval, bi umrl zaradi pomanjkanja spanja v fazi REM. Svet je 25. junija 2009 izgubil ikono, takrat sedemletni Blanket, dvanajstletni Prince in enajstletna Paris pa očeta. Družinske vezi v družini Jackson so se precej razrahljale po njegovi smrti. Največji udarec je prizadel Paris, ki se nikakor ni sprijaznila z očetovo smrtjo (skušala narediti samomor) in dejstvom, da so pristali pod skrbništvom babice Katherine. Ta je bila kljub 84. letom ena najdejavnejših akterk na sodišču: najprej je bila redna obiskovalka sojenj proti Murrayju, potem pa se je spustila v civilno tožbo s koncertnim organizatorjem AEG Live, v kateri je sodišče razsodilo, da organizator ni bil kriv za smrt kralja popa.

Glasba, ki živi naprej
Večji uspeh kot njegova družina je doživela njegova glasba. Založba Epic je po njegovi smrti izdala dva albuma, prvega leta 2010 (Michael) in drugega Xscape pred nekaj meseci s še neslišanimi Jacksonovi pevskimi vložki in na moderni komercialni produkcijski podlagi. Vrhunec posthumne kariere je sledil na podelitvi nagrad Billboard, ko so ga "oživeli" v obliki holograma, da je predstavil novo skladbo. In ker se danes priljubljenost meri na družbenih omrežjih, ima tam nesporno vodstvo s 75 milijoni všečkov na strani Facebook, pred izvajalci, kot so Justin Bieber, Lady Gaga, Katy Perry in Taylor Swift.
Če bi bil Jackson še živ, bi se približeval 56. rojstnemu dnevu. Verjetno bi imel za sabo uspešno končano svetovno turnejo, toda vprašanje je, če bi po njej še kdaj stopil na oder. Po turneji This Is It se je Jackson želel posvetiti filmu.

Jackson 5 - I Want You Back

Beat It

Thriller
Billie Jean

Smooth Criminal

Black Or White

Earth Song

You Rock My World


Slave To The Rhythm