Slovenija bo novembra poleg koncerta skupine White Lies, ki bo zadnji dan meseca stopila na oder Katedrale Kina Šiška, deležna še ene aktualne glasbene poslastice: 27. novembra bodo v Mariboru nastopili MGMT. Foto: EPA
Slovenija bo novembra poleg koncerta skupine White Lies, ki bo zadnji dan meseca stopila na oder Katedrale Kina Šiška, deležna še ene aktualne glasbene poslastice: 27. novembra bodo v Mariboru nastopili MGMT. Foto: EPA

Organizatorje smo povprašali, zakaj so se odločili za žanrski premik, saj smo omenjeni dogodek do zdaj povezovali s plesno elektroniko oziroma s svetovno priznanim slovenskim didžejem Umekom (letos je na Žuru z razlogom gostoval še britanski didžej Carl Cox). Jih je morda k temu spodbudila poteza konkurentov, ki so v zadnjem času organizirali nekaj odmevnih "urbanih" dogodkov (Mobitelovi koncertni dogodki s Florence & The Machine, Gossip in napovedanimi Goldfrapp)?

"Z izbiro glasbene skupine želimo podkrepiti misel, da v svetu mladih pravzaprav ne bi smelo biti pomembno, kaj je 'in' in kaj je 'out', zato bo prek dobrodelnih dogodkov poskušal zadovoljiti različne glasbene okuse in uveljaviti nove festivalske lokacije po Sloveniji," so o Žuru z razlogom povedali organizatorji in dodali: "Tokrat je na vrsti Maribor, štajerska prestolnica, ki bo prvo mesto uradne evropske turneje MGMT, na kateri bo skupina predstavljala svoj drugi album. Natančno lokacijo, kjer bo potekal koncert, bomo sporočili v kratkem."

MGMT je brooklynska zasedba, katere jedro sta Ben Goldwasser in Andrew VanWyngarden (na fotografiji). Svetovno prepoznavnost na glasbenem prizorišču so dosegli z albumom Oracular Spectacular (2008), s katerega prihajajp uspešnice Electric Feel, Kids in Time To Pretend, med drugim so dobili tudi nominacijo za grammyja za najboljšega novega izvajlca. 13. aprila letos je izšel njihov drugi album Congratulations, ki naj bi ga prišli predstavit v Maribor.

Tudi osmi dogodek ostaja zvest glavnemu poslanstvu Žura z razlogom - spodbujanju socialnega čuta med mladimi in širjenju misli, da je nasilje "out". Vsi obiskovalci bodo s poslanimi SMS-sporočili prispevali vstopnino z namenom v višini enega evra. Vsa zbrana sredstva bodo organizatorji tudi tokrat namenili Belemu obroču Slovenije.