Z drugim albumom so si upali odstopiti od zmagovalne formule prvenca. Foto:
Z drugim albumom so si upali odstopiti od zmagovalne formule prvenca. Foto:

MGMT je na svojem prvencu Oracular Spectacular uspelo združiti vse naštete različice in smeri v raziskovanju idealnega pop izraza in z dvema ultimativnima hitoma Kids in Time To Pretend poželi svetovno slavo. Recept, ki bi ga vsak preračunljiv glasbenik skušal ponoviti tudi na drugem albumu - toda MGMT se niso odločili za takšen predvidljiv korak v razvoju svoje glasbene kariere.

Drugi album Congratulations je popoln odmik od hitovskega potenciala prvenca. Že sama izbira producenta Sonica Booma, skupaj z Jasonom Pierceom najbolj zaslužnega za odisejado skupine Spaceman 3, je bila voda na mlin tantrični mantri MGMT, ki so se tudi tokrat odločili za globinsko redefiniranje hippie gibanja iz 60. in 70. let prejšnjega stoletja. Najboljši dokaz te trdne vere v nostalgični rivival je skladba Siberian Breaks v maratonskih dvanajstih minutah.

Toda poleg občasnih psihadeličnih nastavkov (Song For Dan Treacy, Flash Delirium, I Found A Whistle) je novi album v celoti koherenten in, roko na srce, pogumno dejanje, kajti od milijonskega avditorija se bodo tokrat izkristalizirali le pravi privrženci.

Ocena: 3.5; piše Miroslav Akrapovič